Till lo.se Sök Meny
A-Kassan är medvetet försämrad.

A-Kassan är medvetet försämrad.

A-kassan är regeringens stora misslyckande, rapporteras i medierna. DN:s ledarsida anser att regeringen bör göra en offentlig avbön. Det är tydligt att inte DN förstår att försämringen av A-kassan har varit en medveten strategi från den borgerliga alliansen.

Den borgerliga regeringen brukar beskriva ”reformeringen” av a-kassan som en av de viktigaste insatserna för att öka sysselsättning. Att då gå ut och be om ursäkt och beskriva den medvetna försämringen av a-kassan som ett misslyckande – det skulle vara det samma som att säga att den borgerliga arbetslinjen inte fungerar.

Det vore önskvärt för alla de arbetslösa, men ett sådant ansvar är det inte troligt att regeringen är beredd att ta.

DN verkar fortfarande inte ha nåtts av insikten att ett obligatorium inte är svaret på frågan om hur fler ska omfattas av försäkringen. Att DN tror sig veta vad LO fruktar visar att det råder stor kunskapsmässig brist på ledarsidan om hur svensk arbetsmarknad fungerar. Den svenska modellen fungerar bara om arbetslösheten kan bekämpas, med aktiva insatser och utbildning. Inte med hot om fattigdom och sämre arbetsvillkor.

För alla dem som har gått med i en a-kassa, jagar arbetstimmar, betalar skyhöga avgifter och tillsist ändå inte får ut någon ersättning vid arbetslöshet, till alla dessa bör regeringen be om ursäkt och omedelbart förbättra försäkringen. Gör om arbetsvillkoret så att fler kan ta sig in i försäkringen. Ta bort den differentierade avgiften till a-kassorna. Inför ett studerandevillkor och slopa deltidsbegränsningen.

 

 

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading