Till lo.se Sök Meny
Moderaterna har inget att komma med.

Moderaterna har inget att komma med.

Publicerad i GP 20120307

Tomas Tobé skriver att Moderaterna vill utveckla arbetslinjen. Och han beskriver Alliansens misslyckade arbetsmarknadspolitik som reformer. Det är mycket allvarligt att Alliansen inte tar sitt ansvar och inser konsekvenserna av sin misslyckade politik utan i stället förordar än mer av den medicin som inte fungerar, skriver Oscar Ernerot, LO.

Regeringen har inte insett att det viktigaste för att unga ska kunna etablera sig i arbetslivet är utbildning och arbetslivserfarenhet.

Unga personer är ingen homogen grupp. En 15 åring som går i nian och söker sommarjobb står inför helt andra utmaningar än en person som är 24 år och har en färdig universitetsexamen. Utmaningen för arbetsmarknadspolitiken är främst de grupper av unga som inte har godkända betyg eller slutfört sina studier i grundskola eller gymnasium. I regeringens politik finns i dag inga verktyg som förbereder dem för arbetsmarknaden.

Jobbgarantin fungerar dåligt

Jobbgarantin för ungdomar fungerar dåligt. Insatserna kommer för sent och håller inte måttet. Fokus ligger på jobbsökaraktiviteter för alla unga personer, även för dem som är i behov av kompetenshöjande insatser. Det kan vara mycket allvarligt för en ung person att behöva vänta i tre månader innan en insats kan ske. Därför bör garantin slopas, eller göras om så att de unga arbetslösa som har svårt att komma in på arbetsmarknaden får tidigare insatser, och insatser med kvalitet.

Sänkta arbetsgivareavgifter, sänkt restaurangmoms, sänkta ingångslöner och rut- och rot-avdrag har små eller inga sysselsättningseffekter för unga. Det vore mer effektivt att använda de resurserna till utbildning. För unga är även tillfälliga arbetsmarknadsutbildningar effektivt.

Regeringen har försämrat arbetslöshetsförsäkringen på ett systematiskt och medvetet sätt. Det har skadat svensk arbetsmarknad allvarligt. Om regeringen menar allvar med att stödja arbetslinjen så behöver arbetslöshetsförsäkringen stärkas generellt. Ta bort särregler för unga och återinför studerandevillkoret, höj ersättningsnivån i a-kassan.

Ett slag i ansiktet

Tomas Tobé påstår att ungdomsarbetslösheten används som ett slagträ i debatten. Det är direkt ansvarslöst och ett slag i ansiktet för alla de unga som drabbats av arbetslöshet och som varje dag kämpar för att hitta ett arbete.

Arbetslöshet är ett övergripande problem som handlar om samhällets ojämlikhet. Alltfler utbildar sig allt längre medan en grupp står kvar med utbildning på så låg nivå att de har svårt att få ett jobb. För att klara av den utmaningen krävs en utbildningspolitik som inte lämnar någon utanför och en arbetsmarknadspolitik som stödjer omställning. Inför den utmaningen har Tomas Tobé inget att komma med.

 

 

 

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading