Till lo.se Sök Meny
Dags att lyssna till LO-kongressen och slopa karensdagen?

Dags att lyssna till LO-kongressen och slopa karensdagen?

Sjuknärvaron har ökat med tre procentenheter sedan 2010. Detta skrev tidningen Arbetet om nyligen. Ökningen innebär 140 000 fler personer med sjuknärvaro. En rad studier visar dessutom att personer som upprepade gånger går till jobbet trots att de borde ha sjukskrivit sig löper större risk för framtida sjukskrivningar, både korta och långa.

Över två miljoner anställda i vårt land går till jobbet minst två gånger om året trots att de borde sjukskriva sig och stanna hemma i stället. Det motsvarar 50 procent av kvinnorna och 47 procent av männen på arbetsmarknaden. De grupper som har högre sjuknärvaro än andra är exempelvis förskolelärare, socialsekreterare, vårdpersonal, byggjobbare, restauranganställda och lagerarbetare.

Professor Gunnar Aronsson, på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, är en av de främsta forskarna på området. Han delar upp personer med hög sjuknärvaro i tre grupper:

1. De som har yrken med låg lön,

2. Personer med otrygga anställningar,

3. Högutbildade med specialkompe­tens, som kan vara svåra att ersätta.

Gunnar Aronsson tror att det som avgör valet mellan att stanna hemma eller gå till jobbet oftast är hög tidspress och små ekonomiska marginaler:

 Många har helt enkelt inte råd med karensdagen. Man glömmer dock bort att dagens sjuknärvaro kan vara morgondagens sjukfrånvaro”, säger han.

LO-kongressen, som gick av stapeln i maj i år, beslutade sig för att arbeta för att avskaffa karensdagen. Den nya forskningen om ökad sjuknärvaro stärker argumentet att följa LO-kongressens beslut.

Det kanske är dags för våra politiker att tydligare börja koppla ihop sina beslut med forskningsresultat och erfarenhetsbaserad kunskap? Varför inte börja med att lyssna till professor Gunnar Aronssons väl underbyggda slutsatser?

**************************

Media: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, Sydöstran 1, 2, Arbetarbladet, Dagbladet, RoD, Folkbladet, Värmlands folkblad, Dala-demokraten, Länstidningen, DN, HP, GP, SvD, Expr

Bloggat: Olov Abrahamsson om att “skedmatning” är ett otyg, Peter Andersson om arbetslöshetens politiska pris, Martin Moberg, om att makten blivit ett självändamål för Alliansen, Göran Johansson om Anders Borgs världsbild, Sig-Britt Ahl om Norrköping, Johan Westerholm om Explorers Club, Martin Moberg om fas 3, Kulturbloggen om “proggbandet” Nationalteatern, fler blogginlägg på socialdemokratiska programkommissionens blogg, Netroots, Politometern, Bloggar.se

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading