Till lo.se Sök Meny
Fackliga framgångar i Qatar

Fackliga framgångar i Qatar

I veckan nåddes en uppgörelse mellan Världsfacket, ITUC, och Qatars arbetsmarknadsminister om reformer på arbetsmarknaden. Internationell solidaritet och envis facklig kamp har till slut segrat. Snart kan två miljoner migrantarbetare möta en ljusare framtid.

Qatars brott mot mänskliga rättigheter i arbetslivet har uppmärksammats många gånger de senaste åren. När landet tilldelades fotbolls-VM 2022, reagerade den internationella fackföreningsrörelsen omedelbart med krav på att beslutet skulle rivas upp.

Byggnadsarbetareförbundet i Sverige och deras international, BWI, rapporterar om extrema förhållanden där migranter tvingas bo i arbetsläger, blir fråntagna sina pass och lurade på löner. ITUC beräknade 2013 att ca 1200 arbetare hade förolyckats i byggandet av fotbollsarenorna som ska användas under VM 2022, den siffran har stigit markant sedan dess.

Qatar har ett Kafalasystem som hindrar den enskilde arbetaren att lämna landet. Endast när arbetsgivaren tillåter utresa är det möjligt på grund av att arbetsgivaren beslagtar pass och utresehandlingar. Följden blir att migrantarbetare i många fall tvingas arbeta utan ersättning under lång tid för att få rätt till att resa hem. Följden av detta system är inget annat än slaveri.

Qatar säger sig nu att avskaffa systemet och tillåta arbetare att avbryta kontrakt med arbetsgivare och resa hem när den enskilde så önskar.

Tack vare en lång kamp från många olika fackliga organisationer innebär överenskommelsen dessutom att:

  • Det införs en minimilön för alla arbetstagare, oavsett nationalitet.
  • Staten ska utfärda ID-dokument och inte arbetsgivarna.
  • En myndighet ska införas för att garantera att ursprungliga anställningskontrakt hålls och inte ger sämre villkor än vad som utlovats.
  • Arbetstagarkommittéer ska upprättas tillsammans med system för att kunna överklaga beslut.

Det är ingen slump att uppgörelsen kommer just nu. ILO har givit Qatar en tidsgräns till november ut på att redovisa hur migrantarbetares rättigheter ska stärkas i landet. Om man inte kommer upp med en sådan plan, hotar ILO med att genomföra genomgripande och formella undersökningar för att förbättra situationen i landet.

Med denna överenskommelse finns nu en god möjlighet till att parterna, arbetsgivare, regeringar och fack kommer överens om att ILOs krav på Qatar istället ska fokusera på hur snabbt och på vilket sätt reformerna ska genomföras.

Hoppet för många migrantarbetare i Qatar har återkommit, men det är mycket långt kvar innan alla dessa människor kommer att kunna se någon riktig förändring. När reformerna kommer börja gälla är oklart. Därför gäller det att den internationella fackföreningsrörelsen inte tappar fart utan fortsätter kampen för alla arbetares rättigheter.

LO har tillsammans med sina medlemsförbund arbetat hårt för att försvara migrantarbetares rättigheter i Qatar. Den kampen kommer att gå vidare.

 

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading