SD hoppar hit och dit i sjukförsäkringsfrågan

avatar

SD svajar hit och dit i sjukförsäkringsfrågan. Det blir extra tydligt då vi granskar hur de agerat när det gäller ”stupstocken” (bortre tidsgränsen) i sjukförsäkringen:

1.) När S/MP-regeringen i februari 2016 tog bort ”stupstocken” (den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen) gjorde inte SD gemensam sak med alliansen för att förhindra detta. Men den 14 december, strax före jul förra året, röstade de ändå i riksdagen tillsammans med alliansen för att återinföra ”stupstocken” i sjukförsäkringen.

2.) Sedan svängde de igen den 6 juli (Almedalen 2018) och sa att de inte ville ha tillbaks ”stupstocken”. Då presenterar Linus Bylund och Julia Kronlid en ny linje på ett seminarium (se även debattartikel i SvD den 29 juli).

3.) Ett lappkast görs igen den 21 augusti. Då säger partiledare Åkesson, i en radiointervju med Erik Blix i P4, att SD nog ändå är för någon sorts bortre tidsgräns…

Slutsats: SD går inte att lita på i sjukförsäkringsfrågan. De agerar precis som i frågan om vinster i välfärden. För dem tycks inte välfärdsfrågorna väga särskilt tungt. När moderaterna och näringslivslobbyn ber om det ställer de upp. SD är ett en rasistiskt enfrågeparti som fixerat sig vid att kasta ut invandrare. Samtidigt har SD varit tydliga med att de vill se ett regeringsskifte och en högerregering.

En röst på SD är alltså en röst på de nedskärningar i sjukförsäkringen (lägre ersättningar, återinförd stupstock, snävare tidsgränser, en extra karensdag osv) som moderaterna varit tydliga med att de vill genomföra.