Till lo.se Sök Meny
Skev mediarapportering om FKs senaste rapport

Skev mediarapportering om FKs senaste rapport

Att ta fram statistik är en sak. Att tolka den är en annan. Detta blev extra tydligt härom dagen när Försäkringskassan (FK) presenterade sin senaste rapport ”Vad händer efter avslutad sjukpenning? Sysselsättning och försörjning för de som får avslag eller avslutar sin sjukpenning dag 180-365”.

Expressens ledarsida (10 nov) skrev exempelvis: ”2015 avslutades 41 000 sjukfall vid dag 180, skriver myndigheten. Av dem fick knappt 5 300 personer avslag – en sorts stupstocksbehandling, alltså. Blev det en tragedi? Nej, 7 av 10 som fick avslag klev över stupstocken och knallade tillbaka in på arbetsmarknaden.”

Detta låter naturligtvis som att det kontroversiella regelverk med snäva tidsgränser, som alliansregeringen införde i sjukförsäkringen år 2008, fungerar som det är tänkt. Men ska man komma till den slutsatsen måste man läsa FK-rapporten mycket selektivt. Vad Expressens ledarsida, liksom de nyhetsjournalister som intervjuat FKs generaldirektör, väljer bort när de berättar om FK-rapporten är exempelvis hur de som nekats sjukpenning klarar av att försörja sig på sina arbetsinkomster efter ett avslagsbeslut.*

Särskillt problematiskt blir det när vi analyserar utvecklingen av arbetsinkomsterna för den fjärdedel (kvartil) med de lägsta inkomsterna som av FK nekats fortsatt sjukpenning (se Figur 18 b, s. 38 i FK-rapporten rörande dem som av FK nekades sjukpenning under 2013). Den medianinkomst från arbete som låginkomstgruppen hade två år före avslagsbeslutet låg på ca 150 000 kr/år. Två år efter avslagsbeslutet har gruppens medianinkomst fallit till ca 25 000 kr/år. Medianinkomsten från arbete för denna grupp har alltså fallit med ca 80 procent!

Tappet i medianinkomst från arbete efter ett avslagsbeslut för samtliga försäkrade har dessutom blivit större, såväl i absoluta tal som i procent, mellan de aktuella mätåren (avslagsbeslut 2011 och 2013). Samtidigt ska vi komma ihåg att det statistiska mått som FK använder är gruppens medianinkomst, vilket innebär att hälften av låginkomstgruppen två år efter avslagsbeslutet har en lägre årlig arbetsinkomst än 25 001 kr.

Helt uppenbart saknar många av dem som FK nekat sjukpenning möjlighet att försörja sig på den arbetsförmåga som FK anser att de har. De som är för sjuka för att kunna försörja sig på någon form av arbete och som inte gått i ålderspension är därför hänvisade till att helt eller delvis försörja sig på anhörigs inkomst eller andra sociala transfereringar, exempelvis försörjningsstöd. Sannolikt är en stor del av dem deltidsanställda kvinnor med osäkra anställningar i välfärds- och servicesektorn. Många av dem har alltså efter att FK nekat dem sjukpenning fattiggjorts, något som knappast förbättrar deras hälsostatus eller deras förutsättningar att ta sig in på den reguljära arbetsmarknaden.

Visst kan man framställa detta som någon form av framgång, men då måste man faktiskt överge den grundsyn som den svenska generella välfärdspolitiken sedan lång tid tillbaks utgått ifrån. 

Att borgerliga ledarskribenter försöker skruva till statistik, för att försvara det systemskifte som alliansen gjorde i sjukförsäkringen år 2008, är kanske inte så konstigt. Men ledningen för FK, som ska företräda en partipolitiskt opartisk myndighet, borde vara väldigt försiktig med att framställa det politiskt kontroversiella regelverk som infördes 2008 som mer lyckat än det faktiskt är.

————————————

*Det inkomstmått som används i FK-rapporten utgår från den pensionsgrundande årsinkomsten (PGI). Om minst halva årsinkomsten (PGI) kommer från lön (arbetsinkomst) anses den försäkrade vara ”åter i arbete”.

8 svar på ”Skev mediarapportering om FKs senaste rapport”

 1. Margaretha skriver:

  Varför höjer inte facken sina röster om att sjukförsäkringen har blivit en bluff-sjukförsäkring? Varför ingår % av arbetsgivaravgiften till sjukförsäkringen när dom som betalt in till den inte har nytta av den? Sverige är verkligen inte på arbetarnas sida längre och det verkar inte finnas något intresse av att få dess befolkning att må bättre.

 2. Eva skriver:

  Nej, det finns inget intresse längre i Sverige för att människor ska må bra och ha det bra. Jag önskar Verkligen att det ska bildas en folkrörelse med en riktig upprorskraft, för de få som jobbar för en bättre värld märks knappt alls i det höga bruset av penningmaskineriet som går runt för några företagsägares skull.

 3. Marie skriver:

  Facket är med skyldiga till detta.
  Ger 30 miljoner till socialdemokraternas och stödjer deras politik till 100%, villket hyckleri. LO hade kunnat ställa krav på regeringen och Annika Strändhäll att under dessa 4 år ändra sin agenda att montera ner sjukförsäkringen och LSS.
  Situation för sjuka och funktionsnedsatta är i dag den värsta i modern tid, 116 personer varje dag utförsäkras och 80% nekas LSS.
  Trots detta är det knäpp tyst från facken?! Skäms LO

 4. Gustav Kammer skriver:

  Jag har varit fackligt förtroendeman i transportarbetareförbundet .(Förhandlingsombud)men måste trots detta erkänna att “Maria”skrev sanningen”LO hade kunnat ställa krav på regeringen och Annika Strändhäll att under dessa 4 år ändra sin agenda att montera ner sjukförsäkringen och LSS.”

 5. Anna Holmqvist skriver:

  Kjell!
  Kan du förklara varför mindre och mindre av BNP går till våra trygghetssystem såsom sjukpenning?
  Trots att sjukförsäkringarna går med överskott (?) ?
  Var tar pengarna vägen?

  Undrar Anna

 6. claes skriver:

  Om inte facken bryr sig om människor som blir sjuka och som medvetet blir bortmanövrerade till fattigdom , vem fan ska då hjälpa? Detta är en skandal av historiska mått likaså i mitt tycke ett brott mot mänskligheten. Att en medicinska okunniga handläggare påhejade av chefer antingen med hot eller bonus kan slå undan benen på som i mitt fall 5 läkare varav två är överläkare . med standardiserade avslag som har en tydlig politisk agenda !!! , detta borde få ett fackligt toppskikt att vibrera av ilska. men tystnaden avslöjar bara ett stort skamligt svek , Socialdemokraterna har svängt höger ut och det verkar inte bättre än att facken dras efter i ett koppel. man kan inte hela tiden skylla ifrån sig på de borgerliga , det är lika simpelt som att en del skyller allt på invandringen.

 7. Hanna skriver:

  Håller helt med Claes, facket har övergett sina medlemmar. Dom är fullt medvetena om vad som händer med sina sjuka medlemmar. Inte ett ord om sjukförsäkring i hela valrörelsen, den som är kärnan i hela välvärden. Socialdemokraterna kan gjöra vad som helst med fackets goda minne. Varför ska någon betala fackavgift i dag? Vad får jag för pengarna? LO ger 30 miljoner av medlemarnas pengar till socialdemokraterna som krossar sjuka.

 8. Mbn skriver:

  Kommentarerna talar,, det bara och hålla med,, detta är största rätts övergrepp som utfört emot försäkrade medborgare under 65 år,, träldomen etterstupat verkar bestå,, för sjukdoms drabbade försäkrade som verkligen hamnat i ett evigt systemsfel??? Tyvärr så verkar systemet inte uppfatta praktisk verklighet, svensk grundlag, sjukförsäkringen är grundlags skyddad lika väl som sgi,,, och man undar när hur, man reder ut denna röta, dä gärna till försäkrades gagn avtal i grunden, vi skall följa löneutvecklingen och det gåta hur ett sgi kan nollas av fk ab,,, på fel grunder,,, tom , tyvärr så verkat det råda rena rama rappekaljan, inom fk ab. Sä hat varit mkt länge, och man undar vilken lag de följt,? Regelverk, hitte på kassan ab med beting, , bonus, med inhyrda konsluter,,, fk har trollat med siffrona förr,,, räknat galet, och statestiken, om medianer,,

  Sjuka, i aktiv vård, har tyvärr fått betalat ett ,kt högt pris, ja ,, vi verkar ha blivit heltids parkerade, i något arkiv, , troligen redigt bortslarvade, , detta kallas för samording av öka vinsten för staten,myndigheten,, försärkade förlorar miljon belopp, ja tom allt,, , hallå anhöriga, närsyående är ingen fk, i te heller är social myndigheter någon fk heller , och inte af heller som bekant, , med en sorg med dne där havirerade sk rehab k, 2008 . Ja lika syprt skämt som fk varit sedan minst 1997,, med förstärkt häxjakt 2003,,,,
  Nollande, bolleriet, betackat sih då inte,, , vaf gör lo och de fackliga organisationerna mot detta drev, inte mkt av vikt för den enskilde medlemmen, mer än aty möts av ännu fler lekmän i medc evidens, farmakologi, där den enskilde hamnar i ett evigt, ifrågasättande,,,

  Vart är vår sjukpenning, och sgi, och hur kunnde detta få ske??? Skandal oxh fk sjukförsäkring har giganiska överskott,,,, i vem ficka hamnar detta pengar, dvs vår sjukpenning ???? Undar om inte fk ab bedrivit öppnat en bank, för pengarna försvann visst,,, vem står ytterst ansvarig för detta haveri över tid,, kvinnor hårt ansatt,,

  En som betalt med hela livet i skatt , dvs hundra procent. Fiktiv, nollad,, med redigt om plånbok märkligt försäkring,, fk hat varot ett skämt länge,, vad för människosyn, människovärdes principer som råder??

  Avstegen från rättens grund emlt enskilde är slående lik utrensing av icke önskvärda ,, översätt sjukdoms drabbade,,,

  Beskymmer samt med där sk samordningen ,,den verkat gå ut på att det blir ingens bord ,
  Detta får ytterligare konsekvenser med ännnu mer ohälsa och ökande risker pga all denna negativa stress , av mer ohälsa,, nollningar,, etterstupat,, undra hur ålderdomen blir med tanke på tappet ,, pensionen lär inte ens räcka till katta,,,vi förlorar löneutveckling pga sjukdom och vi får lämna jobben,,
  Jo det mkt märkligt sjukförsäkring ,, utan innehåll tydligt så..

  Den tredje modellens väg ,
  ,

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading