Till lo.se Sök Meny
Generaldirektörens kommentar stärker inte förtroendet för FK

Generaldirektörens kommentar stärker inte förtroendet för FK

Idag kommenterar Försäkringskassans tillförordnade generaldirektör (gd), Maria Hemström-Hemmingsson, den analys och de utspel om sjukförsäkringen som LO och LO-distrikten gjorde igår (läs kommentaren här!).

Det är intressant och uppseendeväckande att Försäkringskassan (FK) har en tillförordnad gd som på detta sätt ifrågasätter LOs slutsatser om att lagstiftningen behöver förändras. Hon skriver bland annat att ”vi har en trygg och fungerande sjukförsäkring”. Detta är en i grunden politisk slutsats. FKs ledning bekräftar därmed relevansen i den kritik som LO och den granskande myndigheten (Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF) tidigare lyft fram om att FK allt för mycket styrs av politiska vindar istället för av lagstiftningen.

Dessutom väljer FK att tolka LOs förslag, om att omvandla tidsgränserna i sjukförsäkringen till stödjepunkter, som att LO kritiserar att bedömningarna i sjukförsäkringen görs i olika steg. Att bygga ”halmgubbar” på det sättet borde en seriös myndighet avhålla sig från. Vad som står i den aktuella LO-analysen är att tidsgränserna i sjukförsäkringen ”måste omvandlas till stödjepunkter, där den enskilde rustas med tydliga rehabiliteringsrättigheter.”

LO har vid flera tillfällen och under en längre tid lyft fram att kravställandet vid sjukförsäkringens tidsgränser behöver viktas om så att det inte ensidigt riktas mot den enskilde försäkrade (se bland annat LO-rapporten Framtidens sjukförsäkring). Det handlar framför allt om att skärpa kraven på de aktörer som verkligen kan leverera rehabilitering och insatser som underlättar återgången i arbete – dvs arbetsgivarna, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och hälso- och sjukvården.

Att FKs gd gör denna typ av hårdvridna tolkningar och ifrågasätter slutsatser, som exempelvis den granskande myndigheten (ISF) gjort, är tyvärr inget nytt. Detta inger dock inget större förtroende för FKs ledning.

8 svar på ”Generaldirektörens kommentar stärker inte förtroendet för FK”

 1. Nyllan skriver:

  Fk bör nog ge ast refomeras om till endast en utbetalingskassa,, torde nog förbättra rättsäkerheten betydligt faktiskt,,överlämna resterande till etisk sjukvård,, hur sbårt kan det vara det lär bli billigare än denns snurr karusell till trolleri , bolleri, övertramp på försäkrade medborgare under 65 år,,,
  Etterstupat gäller än,,, systemsfel logistikfel rättsröta jäser överklandet meninglöst ,pga fk gjort fel på rut ett ocj dettauppmärksammar inte våra kära förvalningsrätter ens,, men svårt att få fram i bevis,,,
  Isf utmärkta rapoort 2016.10 ger redigt hint om fk härjningar ja om krass sedan 1997, 2003, 2008 års spruckna rehab k har inte nämnvärt underlättat för sjukdoms drabbade sjukskrivna,,

  Försatt ut ur alla rullar , fk har tyvärr jumbomplats ,, i mesta,, man känner sig levande död mellan dessa stolar,, kränkingar övertramp,, något har redigt snett i detta land, , ja man känner sig verkligen som syor skatte betalare med tanke på att man betalt 100 med hela sitt liv,,, ekonomi,,, det dyrt,,, undrar just hur reder ut logidtik härvan och avstegen… tala om långbänk,,, tur etisk vård fungerar, ,på univseritets sjukhus nivå men inte trovärisga heller i fk staten ögon,,, ,, sanslöst korkat systemsfel,, men får säga grattis till arbetsgivarna sol gkorde sig av med skiten 2008,,, vi står allt jämt lottlösa pga fk haveri redan 2003, felsteg oklara rättläge långt före,,

 2. claes skriver:

  Rätta mig om jag har fel ! men kom inte Maria Hemström-Hemmingsson ifrån ISF.
  Så fort FK använder ordet ”rättsäkert” får jag rysningar. Det fick tydligen också JO som inte såg något misstänkt med de handläggare som ökat på sina löner på grund av ökade avslag efter chefernas uppmuntran . Jag har inte det minsta förtroende kvar för FK och kommer aldrig någonsin mer få tillbaka det, och då har vi inte ens kommit in på de politiskt ansvariga, för FK har ju bara lytt och gjort sitt jobb och det med en effektivitet som inte står långt ifrån de tyska handläggarna på 40 talet.

 3. Tobias skriver:

  Bevisbördan skall/borde ligga på försäkringskassan och inte på den enskilde försäkrade. Och man borde införa tjänstemannaansvar igen så att myndigheter och verk inte gör godtyckliga utredningar eller inga utrednngar alls.

 4. Nyllan skriver:

  Jo tf gd kommer från isf,,, men innebör ingeting på den nya tjänsten, ,,
  Grundproblemet med fk har underlång tid varit/är,, att skruvat på begreppen,åt fel håll, läste att tex livränta har under de senaste 4 åren mer än halverats,,,

  Oavsett fk ab gliding till försäkrade indivder nackdel, så detta satt i system,, där så kringått både grundlagskyddad rätt, sjukförsäkringens grund,, må sä vara systemsfel, logistik,, detta fullständigt ointressant för enskilde försäkrade del, , och alla hänvisingsfel,, inom fk,,, (inkomst skyddet kränkt)

  Lo tco jurister sattner foten redan 2002 och sedernera även 2017,,, tyvärr utan respons,
  Isf utredningar synligör en hel del inom fk brister, claes jansson reg nytillsatte utredare kring sjukförsäkringen,
  Må ha geridert jobb att reda ut ” tomma begrepp ” utan innehåll,,

  Rättsäkerheten inom fk är låg och har så varit mkt länge,,, omstrukturering, personalflykt, ständiga intagande av uppgifter som redan har, heller har slarvat bort, it haveriet , märkligt data system,,, tex , dock drabbar allt detta den enskilde som försätts i överklagnings fabriken som räckte med nollnings fabriken mellan stolarna,, undra stilla om någon kan ge svar på vad GF står för,,? Någon ny avdelning inom fk ab som verkar sköta omprövningar,,,

  verkligen är fk satt i system genom att bryta ner enheter, där satt i system att bolla runt ärenden,,, ärende fabriken,,, ( lönsamt) svängdörren,,,, in , ut,,,,,,

  indivden kan endast ses som hel människa inget annat ,
  Fk väljer inte sina kunder (läs medborgare) de är ett service organ och är rättskyddad rättighet där sjukförsäkringen specf har av naturliga skäl mkt höga krav på rättsäkerhet,,

  Hela fk är tyvärr ut dömt tom prof i förvaltningsrätt, och tom av prof sjukförsäkringsrätt,,,
  Mig vetligen har större delen av etisk läkarkår och även advokater obejtkiva dömt ut hela fk och modellen ,
  Det redigt fusk bygge , men politiker , myndighets önske tänk som styrt! Fiktivt!
  Tror många försäkrade än idag står som levande frågetecken, ,, i denna röta, röra,.

  Ŕätten i grunden är kränkt! Men förödande resultat för enskilde ja för hela samhället bygget har rasat! Dvs uggleborg

 5. Maria J skriver:

  Hej Kjell
  Har just läst din utmärkta rapport ”Sjukförsäkringen behöver repareras”, det känns så bra att läsa om det som jag själv gått och tänkt på och mer därtill av fakta, statistik och siffror. Vet att jag är en av många som misshandlats av försäkringskassans förfarande men har känt mig så utsatt, ensam och avskydd av samhället, särskilt under åren med alliansen. Nu känns det som om vinden vänt lite grann, som om våra röster hörs lite mer.
  Tack för ditt arbete och ha det så gott!
  Hälsningar Maria

 6. Maria Bergström skriver:

  Något som bör ses över är vilken metod och hur urvalet av information används av handläggarna. AFU utredningar som ska påvisa medicinska nedsättningar bör också visa om personen fysiskt eller psykiskt håller över tid . Som det är nu påvisar en AFU i många fall en ögonblicksgivande titt på förmåga hur handläggarna sedan kan få det att hålla för 25-100% arbetsförmåga vete gudarna . Sakliga utredningar där all information om styrkor och svagheter vägs mot varandra samt tittas på om de tar ut varandra. Då först blir det rättssäkert och hälsosäkert för den försäkrade.

  Maria JB

 7. carina Sallebjer skriver:

  Jag och min Man är funktionshindrade och vi är oroliga inför framtiden. Min Man har blivit utförsäkrad från Försäkringskassan trots läkarintyg han har en vårdskada efter en ryggoperation där han fick en infektion som han har fått opererat flera gånger samt högdos antibiotika i 2 års tid,han har svåra smärtor men tvingas ändå arbeta. FK säger att han ska ställa sig till arbetsmarknadens förfogande, men till vilket arbete då? han är 57 år med endast grundskoleutbildning, i dagsläget tvingar han sig till sitt arbete var dag och han är jämt trött och helt utsliten, jag har föreslagit att vi ska leva på min lön så att han kan arbeta kanske 50% eller vara hemma helt, men jag har själv bilaterala höftproteser samt att jag nu börjar få ont i ett knä så vad händer när inte jag orkar arbeta? Vi har planerat hur vi ska avsluta våra liv när vi inte längre kan bidra och försörja oss själva. Politiker föraktet bara Växer. Carina Sallebjer

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading