Till lo.se Sök Meny
ILO 100 år!

ILO 100 år!

Den internationella arbetsorganisationen (International Labour Organisation, förkortat ILO) fyller i år 100 år! Idag öppnas den årliga arbetskonferensen, som är ILOs högsta beslutande organ. Jag har äran att vara Sveriges arbetstagardelegat.

100-årsjubiléet markeras dels med att arbetskonferensen gästas av flera stats- och regeringschefer, dels med att konferensen behandlar ett utkast till en deklaration, som förhoppningsvis antas på midsommarafton, och som markerar viktiga prioriteringar vid starten på ILOs andra århundrade. Sveriges statsminister Stefan Löfven ska tala sent i eftermiddag, som en av högnivågästerna.

En kommitté på arbetskonferensen kommer arbeta med att ta fram en konvention och en rekommendation om att stoppa våld och trakasserier i arbetslivet.

ILO grundades 1919, som en del av Versaillesfördraget vid första världskrigets slut. ILOs historia förtjänar uppmärksamhet. På ILOs hemsida finns mycket information samlad. Man slås av vilka visionärer de var, som grundade organisationen, och som kom på den geniala strukturen; trepartismen. ILO är unikt genom att vara sammansatt av representanter för regeringar, fackliga organisationer och arbetsgivare i alla medlemsländer. Det är en enorm styrka, att vi samlas, givet våra olika uppdrag och intressen, och enas kring gemensamma ställningstaganden och normer, som alla parter från alla länder gemensamt finner rimliga och viktiga.

ILOs historia visar på att med politisk vilja så går det att förbättra situationen för människor. Mycket har blivit bättre under de första 100 åren. Samtidigt blir jag beklämd att det än idag finns behov av reglering som slår fast något som borde vara en självklarhet; att man har rätt att vara fredad från våld och trakasserier när man arbetar. Men när det nu ändå är så i verkligheten, så är nog samverkan inom ILO det bästa möjliga forumet för att ta steg för att komma till rätta med dessa kränkningar av mänskliga rättigheter.

Min kollega Daniel Carlstedt och jag kommer att rapportera här på LO-bloggen flera gånger från arbetskonferensen, under de två veckor som den pågår.

2 svar på ”ILO 100 år!”

  1. Robert Cloarec skriver:

    Låter mycket bra! Lycka till!
    Robert

    1. Ellen Nygren skriver:

      Tack!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading