Till lo.se Sök Meny
Rätten att organisera sig fackligt måste värnas och spridas

Rätten att organisera sig fackligt måste värnas och spridas

Idag inleddes den andra och avslutande veckan på ILOs arbetskonferens och 100-årsjubileum här i Genève. Idag arrangerade också Världsfacket ITUC en demonstration för att uppmärksamma vikten av en av ILOs kärnfrågor, nämligen att alla arbetare världen över ska ha rätt att organisera sig fackligt och bilda fackföreningar. Vi demonstrerade också för en stark 100-årsdeklaration för framtidens arbetsmarknad, något som just nu förhandlas om i en av arbetskonferensens kommittéer, samt för en tydlig konvention kring våld och trakasserier i arbetslivet, något som efter tuffa och intensiva förhandlingar precis hade röstats igenom i den standardsättande kommittén och som förhoppningsvis röstas igenom i plena på midsommarafton, då också tillsammans med en mer omfattande rekommendation kring hur konventionen bör tillämpas för att ett arbetsliv utan våld och trakasserier ska kunna bli verklighet.

Rätten att organisera sig fackligt, bilda fackföreningar samt förhandla kollektivt slås fast i två av ILOs kärnkonventioner, nummer 87 och 98. Under den senaste veckan har vi i tillämpningskommittén, som granskar hur länderna implementerar och lever upp till kärnkonventionerna samt övriga konventioner man ratificerat, hört många skräckhistorier om hur dessa rättigheter kränks. Bland annat fick vi höra vittnesmål om hur regeringen i Zimbabwe skjutit på demonstrerande arbetare när de protesterat mot bland annat 100 procentiga ökningar av bensinpriset, brutit sig in och förstört en av de fackliga organisationernas kontor, fängslat fackliga ledare samt hur säkerhetsstyrkorna till och med förföljt demonstranter hem för att misshandla och utsätta dem för sexuellt våld. Detta ledde till att vi idag beslutade om att uppmana Zimbabwes regering att acceptera en direktkontaktsmission från ILO som kan titta närmare på vilka insatser Zimbabwe måste göra för att respektera fackliga och mänskliga rättigheter, något regeringen tyvärr vägrade att acceptera att ta emot. Vi fick som tur var också i andra fall höra om hur en hel del steg framåt tagits efter att ILO belyst problem med fackliga rättigheter i olika länder. Det är tydligt att ILO har en fortsatt viktig uppgift i att värna och sprida rätten till facklig organisering och kollektiva förhandlingar även framöver!

Imorgon i tillämpningskommittén ska vi bland annat diskutera Indien som inte anses leva upp till konvention 81 gällande arbetsinspektioner. Jag har fått den stora äran att för de nordiska fackförbunden få lyfta våra synpunkter om vikten av att arbetsinspektioner även tillåts i de särskilda ekonomiska frizonerna (SEZ) som finns i Indien och att arbetsinspektioner också måste kunna utföras oanmälda så att man kan upptäcka eventuella problem på arbetsplatsen. Just inspektioner av arbetsmiljön är en viktig fråga då 2,78 miljoner arbetare dör årligen till följd av arbetsrelaterade skador och sjukdomar.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading