Till lo.se Sök Meny
LO kräver att fackliga ledare i Zimbabwe släpps ur fängelse

LO kräver att fackliga ledare i Zimbabwe släpps ur fängelse

Zimbabwes regering har den senaste tiden trappat upp trakasserierna och våldet mot fackligt aktiva i landet. Den globala fackliga rörelsen går därför samman den 4 februari i solidaritet och krav om ett omedelbart stopp av kriminaliseringen av fackliga aktiviteter.

2018 fängslades ordföranden och  generalsekreteraren för Zimbabwes fackliga centralorganisation, ZCTU, på oklara grunder. Massiva internationella protester påverkade så att de släpptes ur fängelset. Trots det sitter fortfarande 28 personer i fängelse endast för att de krävt sina grundläggande rättigheter.

Den 4 februari 2020 kommer nitton av dessa personer att ställas inför rätta för att de utövat sin rätt att organisera sig för att kunna påverka sin arbetssituation.

I Zimbabwe råder hyperinflation med 161 procent för 2019. Ekonomin krymper och hundratusentals zimbabwier är beroende av matbistånd eller riskerar att gå hungriga vid en dålig majsskörd. Landet har problem med låg investeringsnivå, eftersatt infrastruktur, utbredd korruption, hög utlandsskuld och fortsatt politisk osäkerhet.

President Emmerson Mnangagwa utlovade att få landet på rätt kurs efter Mugabe och militärstyret men situationen har istället förvärrats. Arbetslösheten ligger kvar på samma skyhöga nivå samtidigt som priser på baslivsmedel och bränsle skjutit i höjden under hösten 2018. Elbrist ledde till dagliga elavbrott på upp till 18 timmar.   

När presidenten i januari 2019 meddelade att priset på bensin skulle mer än fördubblas utbröt protester över hela landet. Minst 17 personer miste livet när protesterna kvästes. Polisen och militären anklagades också för tortyr och våldtäkter i samband med oroligheterna. Över 1100 personer greps. Samtidigt reglerades valutan vilket ledde till att lönerna i praktiken halverades och att det blev omöjligt för människor att klara sin försörjning.

När ZCTU genomförde demonstrationer mot försämringarna och för grundläggande rättigheter greps många av aktivisterna. I slutet av sommaren 2019 fick regeringen svidande kritik av  Amnesty International. President Mnangagwa och hans regering anklagades i en rapport för att under sitt första år vid makten skoningslöst och systematiskt ha kränkt de mänskliga rättigheterna genom att beskära yttrandefriheten, mötesrätten och rätten att organisera sig.

Den globala fackföreningsrörelsen genom ITUC kräver därför att samtliga fackföreningsledare släpps samt att Zimbabwes regering efterlever ILOs grundläggande konventioner om föreningsrätten (87) samt rätten att förhandla kollektivt (C98). 2019 tog ILO beslut om att åka till landet och följa upp hur konventionerna respekteras, något som Zimbabwes regering motsätter sig.

För att en långsiktig förbättring ska ske i landet krävs också att facken och arbetsgivarna ges inflytande genom att den sociala dialogen stärks och att det inrättas strukturer för detta. FN har aviserat att påbörja förhandlingar om hur den politiska och ekonomiska krisen ska kunna förbättras. Det är viktigt att fackföreningar ges tillträde till dessa förhandlingar.

LO  har under många år stött ZCTU och arbetarna i Zimbabwe. Nu när grundläggande rättigheter ifrågasätts som mest är det stödet viktigare än någonsin. Därför kommer LO uppmana Zimbabwes regering att stoppa kränkningarna omedelbart. Zimbabwes arbetare kan lita på stöd från Sverige.

2 svar på ”LO kräver att fackliga ledare i Zimbabwe släpps ur fängelse”

  1. Bo Jonsson skriver:

    har ni koll på vad kineserna gör?

    1. Oscar Ernerot skriver:

      Hej Bo, den kinesiska närvaron på den Afrikanska Kontinenten är välkänd så också i Zimbabwe. Inte sällan stora investeringar i bland annat infrastrukturprojekt som tyvärr inte bidrar till jobb till den lokala befolkningen och ofta inte heller bidrar ekonomiskt till att stödja utvecklingen lokalt.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading