Till lo.se Sök Meny
Facket kämpar för demokrati i Belarus

Facket kämpar för demokrati i Belarus

Valet i Belarus (tidigare Vitryssland) har ljust genomförts, president Lukasjenko har återigen felaktigt deklarerat sig som vinnare med 80 procent av rösterna i ett val som omvärlden kritiserar och bedömer som riggat. Med livet som insats protesterar demokratiaktivister och oppositionella sida vid sida med fackligt aktiva – ledda av Svetlana Tichanovskaja – mot valresultatet och för demokratiska reformer. Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan 1990-talet. LOs fackliga kamrater i landet stödjer protesterna och bedriver dagligen kamp för demokratiska reformer men utvecklingen går i totalt motsatt riktning.

I det nu pågående protesterna i Minsk har tusentals personer frihetsberövats, av dessa är minst två fackliga ledare, en av dem är  Nikolay Zimin tidigare ordförande för gruvfacket. Även journalister och politiskt aktiva arresteras godtyckligt. Representanter för civilsamhället begränsas allt mer i sina möjligheter i att säkra grundläggande rättigheter. Protesterna mot Lukasjenkos hårdföra politik kommer inte bara inifrån landet, EU har med kraft uttryckt oro för hur valet genomförts och att regeringens våld mot demonstranterna omedelbart måste stoppas. Europeiska rådets ordföranden Charles Michel krävde nyligen att Belarus respekterar grundläggande rättigheter och föreningsrätten. Norden och de baltiska staterna har hotat med sanktioner och krävt att politiska fångar släpps.

Fackföreningsrörelsen utgör ofta motorn i många länders strävan efter ökad demokrati. Belarus regering slår snabbt ned alla försök till att facket ska kunna växa. Genom lagstiftning har i princip rätten att organisera sig förbjudits. Rätten att strejka är förbjuden, trots att regeringen ratificerat ILOs konventioner om strejk och organisationsrätt och trots ILOs upprepade krav på efterlevnad. ILO har kritiserat Belarus vid flera tillfällen mot att oberoende och fria fackföreningar inte ges rätt att etablera sig. Målet tycks vara att kväsa alla former till demokratisering.

Enligt Världsfacket, ITUC, är Belarus ett av världens farligaste länder att vara fackligt aktiv i. Grundläggande fackliga rättigheter saknas helt. Vid flera tillfällen har fackligt aktiva fängslats med obefintlig bevisning där det enda brottet är krav om mänskliga rättigheter.

ITUC kräver nu att:

 • Att Belarus respekterar föreningsrätten, yttrandefriheten och organisationsrätten.
 • Valet ska göras om och alla som har frihetsberövats ska omedelbart släppas.
 • ITUC uppmanar omvärlden att fortsätta med sanktioner för att uppnå grundläggande mänskliga rättigheter.

LO driver tillsammans med ITUC och Palmecentret på för förbättringar i Belarus. Motkraften mot krympande demokratiskt utrymme går genom samarbete för progressiva politiska krafter, fackföreningar och civilsamhälle. Sveriges utrikesminister Ann Linde har varit tydlig i sitt fördömande mot våldet och bristen på respekt för människors grundläggande rättigheter i Belarus. Återigen visar det på vikten av att ha en utrikesminister som vågar stå upp tillsammans med fackföreningsrörelsen genom LO mot antidemokrati och våld för demokrati i Belarus.

2 svar på ”Facket kämpar för demokrati i Belarus”

 1. Göran johansson skriver:

  Det är ofta bart att väst värden blockerar landet men då kommer ett annat land som Rysland till undsättning där det landet är inte heller en demokrati utan en envåldshärskare avsevärd tid fram över

 2. Bengt-Åke Karlsson skriver:

  Även här har facket varit motorn i uppbyggnaden av välfärd och demokrati. Sverige var ett av världens fattigaste länder för hundra år sedan.

  Det är märkligt att folkvalda på den ”högra planhalvan”, som gärna pekar på utanförskap, nu inte använder megafonen och kritiserar de försämringar i LAS (lagen om anställningsskydd) som är på gång. Uppsägning utan saklig grund torde utan tvekan leda till ökat utanförskap och sämre demokratiska villkor.

  Idag finns ett större inslag av andra aktörer på arbetsmarknaden än som var fallet en gång i tiden då medborgarna stred för arbetsrätt och demokrati med rösträtt för alla. Dessa tar sig uttryck av en svart marknad och organiserad brottslighet. Även riskkapitalister är inte sena att vädra morgonluft och rullar inte tummarna när tillfälle bjuds. Svårigheten är att komma åt dessa och våldskapitalet är stort. Ju friare marknaden blir desto lättare är det för oseriösa aktörer att verka. De som vill urholka arbetsrätten biter sig i tummen.

  För arbetsrätt och demokrati – emot en svart marknad och organiserad brottslighet.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading