Till lo.se Sök Meny
En viss ”kultursjukdom” sprider sig på DNs ledarsida igen…

En viss ”kultursjukdom” sprider sig på DNs ledarsida igen…

Jag läser ledarsidan i dagens DN och konstaterar att ledarredaktionen fortsatt tycks ha förtroende för en skribent som knappast gjort sig känd för källkritik och balanserad analysförmåga när det gäller  att skriva om sjukfrånvaron.

Hur ofta har inte Hanne Kjöller levererat halvsanningar och hårdvinkligar i syfte att bygga upp en fusk- och överutnyttjadediskurs, som seriösa forskare gång på gång stuckit hål på?

Denna gång drar hon halsbrytande paralleller och gör jämförelser mellan elöverkänslighet och långtids-Covid på ett sätt som faktiskt är pinsamt, inte minst med tanke på den dödliga pandemi de flesta av oss är medvetna om att vi befinner oss mitt uppe i.

Istället för att skriva om fusk- och överutnyttjande använder hon numera begreppet ”kultursjukdomar” som ideologiskt slagträ.  Fast analysen går i samma riktning som tidigare och är ungefär lika tunn som den brukar, vilket exempelvis forskaren Niklas Altermark och andra som följt sjukförsäkringsfrågan redan konstaterat i olika kommentarer på sociala medier. Detta är som sagt inte första gången Kjöller drar ut på moraliskt korståg mot sjuskrivningarna.

Jag minns när hon röjde runt i debatten för några år sedan och till och med skrev en bok med titeln ”En halv sanning är också en lögn”. Den gången räddade en undanskymd ursäkt i Aftonbladet henne från att stämmas på miljonbelopp av en person som drabbats av cancer. Så här formulerades ursäkten då:

”Erik, jag är oerhört ledsen för det grava misstag jag begått. Att inte tillräckligt kolla uppgifterna om dig som jag skrivit i min bok ”En halv sanning är också en lögn”, är klumpigt och, som jag förstår det nu, djupt sårande för dig och din familj. Min uppriktiga förhoppning är att min bristfälliga research inte drabbar dig på något sätt. Jag vet att det jag skrivit är fel och ber dig om ursäkt för detta.

Stockholm 23/5 2014

Hanne Kjöller”

Bakgrunden till ursäkten rör den kände krögaren Erik Videgård, som drabbats av cancer utan att få en krona från Försäkringskassan. Han tvingades låna pengar av sina föräldrar som redan hade det knapert. Hans mamma drabbades av hjärtinfarkt efter all stress (se artikel i Aftonblandet).

Visst är det allvarligt om en person i Kjöllers ställning på landets ledande ledarsida ägnar sig åt att sprida felaktigheter som kränker sjuka människor som befinner sig i underläge. Samtidigt kan ju alla göra fel. Problemet i Kjöllers fall är att Videgård långt i från den enda som råkat illa ut.

Ibland har dessutom Kjöllers faktaslarv tagit sig komiska uttryck. I en ledare i från den 24 maj 2013 hävdade hon exempelvis att påståendet om att Stockholmsförorten Husby legat i medieskugga innan kravallerna där är felaktigt. Till stöd för sin tes säger hon sig ha gjort en sökning i arkivet Presstext som, under perioden 1 maj 2010 till 1 maj 2013, gav 1 176 artikelträffar på Husby, men bara 367 på det befolkningsmässigt jämnstora Bagarmossen.

Men när en journalistkollegan till Kjöller granskar artiklarna tvingas han konstatera att Kjöller nöjt sig med att bara söka på ordet ”Husby” i arkivet (läs mer här). Bland de artiklarna som då kom upp finns alster som handlar om ”Västra Husby utanför Söderköping (241 artiklar), Östra Husby utanför Norrköping (252 artiklar) och Husby-Rekarne utanför Eskilstuna (63 artiklar)”. Hon räknade också in artiklar om människor som heter Husby i efternamn och även en travhäst vid namn Husby Lynet

Skriver blogginlägget för att jag tror detta är viktig bakgrundsinformation för att vi bättre ska förstå den ”analys” Hanne Kjöller försöker göra i dagens DN. Efter att ha läst Kjöllers DN-krönika igår kommenterade jag kort på Twitter: ”Det där med att drabbas av fallenhet för halvsanningar och hårdvinklingar tycks vara en ’kultursjukdom’ som ofta sprids i kluster på vissa ledarredaktioner. Tidigare hårt drabbade DN tycks ha fått ett litet utbrott igen.”

Forskaren Niklas Altermark replikerade snabbt: ”Problemet tycks vara att man inte blir immun efter att man drabbats.”

24 svar på ”En viss ”kultursjukdom” sprider sig på DNs ledarsida igen…”

 1. Anita Lomander skriver:

  Bra Kjell att du regerar på denna artikel, jag kände precis så är hon nu på gång igen att misstro och utan att kunna redovisa fakta som styrker hennes ”sanningar”. Har svårt att förstå att D N har förtroende för henne

 2. Lars Brännberg skriver:

  Det mediala slashaseriet tycks vara gränslöst!

 3. Sylvia Söderlind skriver:

  Den enda källa jag vet att Kjöller hänvisat till när det gäller ”kultursjukdomen” ME är Jörgen Malmquists självpublicerade bok (på twitter). Och detta är samma Kjöller som skrivit om problem med dålig och självintresserad forskning.

 4. Susanne Fröroth skriver:

  Mycket bra artikel. Oerhört viktigt att problemet kommer i dagen. Dvs hur ledarredaktionen på en rikstäckande tidning, kan sprida dylika lögner och märkliga tolkningar. Jag kommer dela din artikel.

 5. mikael frängqvist skriver:

  hej!

  otroligt gräv!

  ett makalöst samtida-historiskt avslöjande!

  mvh

  mikael frängqvist

 6. Anna Nilsson skriver:

  TACK

 7. Åke Bering skriver:

  Tack att du svarar på Kjöllers beklagliga text. Ofattbart att hennes texter får utrymme på DN, då de är så dåligt underbyggda att de i stort helt saknar relevans, men ändå tillåts vara med i debatten. Blir så många onödiga steg bakåt för en medicinsk utveckling som i många fall, av vad Kjöller själv inrymmer under epitetet kultursjukdommar, går framåt och hjälper svårt sjuka att äntligen må lite mindre dåligt.

 8. Claudia skriver:

  Mitt i prick!! Tack!

 9. Långtidssjuk utan ersättning skriver:

  Kram och tack för att du tar upp detta

 10. Maria skriver:

  Grymt bra knivskarp analys.

 11. May Launy skriver:

  Tack. Hon har inte ens vett att skämmas! Har man inget bra att säga så är det klokare att vara tyst. Vi är mitt i en pandemi och människor i sina bästa arbetsår som inget vill hellre än att få sina liv tillbaka , har drabbats av ett virus det inte finns bot eller ens lindring mot, som försöker få sina liv tillbaka. Empatilösheten hon visar är anmärkningsvärd. Att DN publicerar henne om och om igen sänker tidningen till sämsta tavlor nivå. Förfärligt gjort av henne, och förfärligt gjort av DN. De drabbade har tillräckligt att handskas med utan att få sådan osann smörja i ansiktet!

 12. Lise-Lotte Brynvall skriver:

  Tack Kjell ! DN har stora problem som bara blir större varje gång HK luftar sin allergi mot allt som inte stämmer överens med hennes uppfattning att jorden fortfarande är platt, oavsett.

 13. Lisa Johansson skriver:

  Tack! Lider själv av postcovid. Smittad på min arbetsplats. Testad posetiv. Att DN valt att publicera så nedlåtande krönikor om svårtsjuka människor. Så hånfult. Att sparka på de som redan ligger ner. Ja det säger allt för mig. DN kommer aldrig mer över min tröskel.
  Tycker DN ska be om ursäkt

 14. Lisa Holm skriver:

  Tack! Vi som är sjuka har inte alltid kraften att argumentera emot sådana inlägg som HKs.

 15. eva höglund skriver:

  så underbart att du skrivit denna replik och inlägg.

  vi är många som har drabbats av långtidscovid som kämpar att kunna återgå till jobb vi trivs med. jag är tex spec sjuksköterska andra är lärare journalister doktorander studenter sjukgymnaster logopeder mm.
  vi könmer inte alls igen oss i den beskrivning av långtidssjuka som Hanne Kjöller ger.

  stort tack

 16. Katrin Lundstedt-Enkel skriver:

  Jag är långtidsjuk efter Covid som jag fick i Mars 2020. Jag har alltså passert ett år som sjuk. Jag mår fortfarande så dåligt att jag inte kan gå 25 meter utan att bli svimfärdig av syrebrist. Jag har konstaterad vätska i hjärtsäcken och takykardi, dvs hjärtrusningar, då min puls som är normalt 60 slag i minuten (bpm) utan anledning stiger till 160-170 bpm.

  Jag har utslag liknande vattkoppor, blåsor i munnen och på tungan som gör att det gör ont att prata, feber mellan 38-39,9 minst 1-5 dagar i veckan, mm mm mm mm i all oändlighet.

  Jag är tålmodig, harmonisk, lugn, och inte ett dugg ångestfylld trots att jag tvingats lägga ned mitt egna företag (sista December 2020) och nu söker jobb. Jag har varit nära döden och känner ingen rädsla för att dö.

  Trots detta så blir jag inte sedd i vården. Ingen som säger ”Nu ska vi undersöka dig ordentligt”, ingen som lyssnar på alla mina var för sig jobbiga 26 symptom som tillsammans bildar en matta av trötthet, orkeslöshet, energibrist, andningssvårigheter, dålig syresättning, smärta. Och ännu mera smärta!

  Jag har själv fixat spirometriundersökning som konstaterade att jag fick ca 40% bättre luftvolym av inhalator-spray. Jag har själv fixat ultraljud av hjärta som visade vätska i hjärtsäcken. Jag har själv fixat sömnundersökning som visade på långa sömnapnéer och låg syresättning. Jag har själv fixat långtids-EKG som visade på takykardierna… men ingen mottagning som fått remisser vill ta tag i mig. ”Vi har ingen hjälp att erbjuda” skrev Kardiologavdelningen på Uppsala Akademiska Sjukhus och skickade tillbaka remissen som hade skickats dit av specialistläkargruppens kardiolog.

  Så nu har jag gett upp att söka hjälp. Vårdcentralens läkare hävdar bestämt att jag inte kan ha haft Covid19 för jag hade inga antikroppar förra sommaren. Inga Covid19-antikroppar, ingen långtidscovid. Jag har läst att mellan 20-30% av de med konstaterad Covid19 INTE utvecklat antikroppar. För att det gått för lång tid efter utbrottet, eller för kort tid, eller för att det var för låga koncentrationer antikroppar mm. Men just JAG har alltså inte haft Covid19 pga att jag inte hade påvisbara antikroppar mot Covid19 drygt 5 månader efter utbrottet…

  Ja vad säger man? Jag och några andra forskare som lider/lidit/intresserat sig för långtidscovid har tillsammans med Covidföreningen börjat ett forskningsprojekt. Vilket ska bli riktigt spännande och intressant att arbeta med. Det hoppas jag kan svara på många frågor! Vi är inga buttra misogyna hatfulla tråktanter som en viss kolumnist vars namn jag förträngt tycker om att vara. Vi är tvärtom! Nyfikna, konstruktiva och proaktiva.

 17. Ulf skriver:

  Jag är tacksam för detta! Jag jobbar och är ej intresserad av att vara sjukskriven, men jag har stora problem med syresättning och hög puls ett helt år efter covid. Och då är jag en av de med tur, många kan knappast jobba och knappt fungera alls, och då blir man frustrerad när en skribent som Kjöller svingar ett slagträ med salt i såren på oss som drabbats. Jag tror jag kommer kunna jobba på men det är för att jag har skrivbordsjobb som jag gillar. Det Kjöller gör är att sparka riktigt hårt på de som ligger och myntar nya elaka mobbninguttryck! Hon borde verkligen skämmas. Det vore nog annat ljud i skällan om hennes barn eller närstående drabbats av långtidscovid.

 18. elsmari olofsson skriver:

  Har skrivit en gång och kan göra det igen Jag har ingen sjukpenning Men är efter ett år fortvarande sjuk i covid som jag fick i februari 20 det är konstaterat av läkare trots att jag inte tog några prover då Sverige bara tog prover på folk som behövde sjukhusvård Tala då för denna fröken att jag lider varken av kultursjukdom eller är arbetsskygg eller sjukskriven

 19. inger skriver:

  Tack! för att du tar upp och debatterar Hanne Kjöllers oseriösa och helt befängda artikel. Kan inte fatta att hon fritt får fortsätta och spekulera UTAN större insikt och faktaunderlag ,som om hon vore ett proffs med stora kunskaper i ämnet -”långtids Corona. Det vore rent av sorgligt om jag inte vore så upprörd. Då hon sprider falskhetens smittsam odör kring sig , med sina inlägg . Visst finns det människor som utnyttjar systemet, som i/över allt annars. Har själv inte långtids Corona men känner till dem som har Och jag lovar att det inte är någon trevlig bekantskap. Så håll käft Hanne och kom ner på jorden där verkligheten finns En släng av ödmjukhet skulle passa dig bra .Liksom en reflektions runda och så över ditt eget ansvar som skribent. Innan du tar till ”orda” och visar upp din okunskap och brist på respekt , som inte ens dina snitsiga ord kan dölja.

 20. Johan Moir skriver:

  TACK!!!

  Helt galet att hon får fortsätta såhär…

 21. Lars Drugge skriver:

  Kjöller passar utmärkt in i DN:s spridande av lögner…

 22. Leif Vernersson skriver:

  Jag förstår inte varför hon får delta i panelen TV4. Hon pratar så ngn annan inte får en syl i vädret. Hon måste ha en stark övertro på sig själv.

 23. Jenny Olsson skriver:

  Tack för din kritik mot Kjöller, hon hånar och gör narr av sjuka människor. Både jag och min 15 årige son är långtidssjuka i covid. Om hon tror att jag har en ”kultursjukdom” och drömmer om att mjölka staten på bidrag så vore det intressant att veta hur hon motiverar att en 15-åring med drömmar om att bli elitfotbollsspelare skulle ”tjäna” på att bli långtidssjuk i covid… han har sedan ett år tillbaka inte kunnat träna som han vill pga av följder efter covid. Hela hans liv kretsar kring fotboll, nu dras han med trötthet, huvudvärk och på senare tid har han även fått förhöjt blodsocker. Det finns misstanke om att covid har orsakat diabetes. Tror Kjöller på fullaste allvar att en aktiv tonårskille lider av det hon kallar kultursjukdom? Långtidscovid är en högst påtaglig sjukdom med fysiska orsaker, den är inte inbillad eller psykiskt framkallad. Det är sårande att inte bli trodd. Tack för att du granskar henne kritiskt så att hon inte får stå oemotsagd.

 24. Bodil Carlsson skriver:

  Bra! Tack!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading