Till lo.se Sök Meny
Bra jobbat Ardalan!

Bra jobbat Ardalan!

Precis som socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi sade på dagens presskonferens är det hög tid att trygga ålderdomen för dom som slitit ett långt arbetsliv. Detta är en viktig reform för LO-förbundens medlemmar. LO har som bekant – såväl före, under som efter att Samuel Engbloms utredning arbetat med frågan – tryckt på för just detta.

Det är orimligt att vi ska ha så extremt hårda kvalifikationskrav för att beviljas sjukersättning som dagens, förmodligen OECDs hårdaste. Detta fattigör många av dem som jobbar i yrken med tuffa och pressade arbetsförhållanden.

Nu tar regeringen ett välkommet första steg för att öka tryggheten för dessa grupper, oftast arbetarkvinnor som sliter i människonära yrken med fysiskt och mentalt påfrestande arbetsuppgifter. En “trygghetspension” som nu förs fram innebär alltså ett klart steg framåt, både för jämlikheten och jämställdheten mellan könen.

Ardalan sade vid dagens pressträff att han ska ”arbeta vidare med det utredningsförslag som Samuel Engblom presenterat”. Det innebär att utgångspunkten kommer att vara att den som har fem år kvar till ålderspensionen (riktåldern) ska få en lättare arbetsförmågeprövning än övriga.

Den exakta utformningen av lagstiftningen återstår dock att mera i detalj ”snickra på”. Utredningsförslaget ska förmodligen också så småningom skickas ut på remiss. Det som presenterades idag är bara en del av det Engblom föreslagit. Förhoppningsvis kommer fler åtgärdsförslag i denna riktning att presenteras i närtid.

Samtidigt är det precis så som LOs andre vice ordförande, Lisa Bengtsson, nyligen sade om Samuel Engbloms utredningsförslag till tidningen Arbetet: ”Förslagen går helt klart i rätt riktning, men det är ingen hemlighet att LO vill gå längre. Det är inte rimligt att förvänta sig att arbetare i LO-yrken som drabbas av en långvarig och allvarlig sjukdom över 60 år ska ställa om till ett annat arbete.”

Regelverket för sjukersättningen behöver reformeras i grunden och mycket mer än det vi sett idag måste komma på plats. Lägger vi dessutom till det nu aktuella förslaget den höjning av bostadstillägget, som också är en del av det som presenterades idag, kommer detta att göra skillnad i vardagen för många av LO-förbundens medlemmar.

Nu lägger regeringen förslag som det rimligen borde finnas en majoritet för i riksdagen.  Gör det inte det är detta en frågor som arbetarrörelsen kommer att ha mycket svårt att backa ifrån. Landets löntagare förtjänar en tryggare sjukersättning än den vi har idag. Det är hög tid för välfärdsreformer som ökar jämlikheten och jämställdheten!

6 svar på ”Bra jobbat Ardalan!”

 1. Johnny Wilenstrand skriver:

  Hej!
  Det är för folks väl o ve som frågan om sjukersättning behöver tas upp på bordet. Männen har nog gjort rätt för sig de ochså. Vad säger att en 60-åring är i sämre skick än en 55-åring. Sen är det frågan om skälig ersättning ochså. Vi behöver ej fler fattig-pensionärer eller fattig-stugor nu år 2021. Den sista tiden i livet är lika värt för alla. Om de hinner få någon?
  Mvh J.

 2. Torbjörn. Lidberg skriver:

  Bra sammanfattning

 3. georg carlde skriver:

  ytterliggare en anledning till att ha rätt till juridiskt biträde

 4. Anette Hellström skriver:

  Bra jobbat! Det är dags nu att ta tag i dessa frågor.
  Välfärd och pension är trygghet för de allra flesta inom LO.
  Hälsningar
  Anette

 5. Arne Johansson skriver:

  En annan försörningsfråga är de funktionsnedsatta och den ersättning som dom får och den skatt som dom betalar
  Det finns oegentligheter där som är rent skamliga situationen bör åtgärdas å det snaraste

 6. Tobias skriver:

  Den dagen detta blir verklighet skall jag sluta spela på lotterier eller dobbel.

  För det är vad våra försäkringar inom socialförsäkringen eller arbetsskadeförsäkringen är. Dessutom vet man inte om dom gäller vid skada eller sjukdom.

  Pensionen har man gjort till ett lotteri genom att man som löntagare skall satsa pengar i fonder eller aktier.

  Men som sagt, den dagen detta blir verklighet kanske man kan andas ut (lite).

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading