Till lo.se Sök Meny
Europeisk facklig framtidsdiskussion

Europeisk facklig framtidsdiskussion

Europafacket, ETUC, har just genomfört sin mitterminskonferens och LO deltog aktivt. Det var första gången som ledare för den samlade europeiska fackföreningsrörelsen samlades fysiskt sedan styrelsemötet i mars 2020. Sedan dess har alla styrelsemöten genomförts digitalt, på grund av pandemin.

Självklart är det oerhört bra att det går att genomföra möten digitalt. Men i en organisation som Europafacket, med drygt 90 nationella medlemsorganisationer och tio branschfederationer, där vi alla har vårt eget nationella sammanhang som grund för våra uppfattningar, är det så mycket bättre att få tillfälle att träffas på riktigt och diskutera, för att främja förståelse och resonera tillsammans.

Mitterminskonferensen hålls regelmässigt mitt emellan två kongresser. Denna konferens blev senarelagd med några månader på grund av covid-19. Konferensen hade till syfte att ge utrymme för tematiska diskussioner om aktuella frågor, till skillnad från styrelsemöten, där man beslutar om ett antal konkreta frågor varje gång.

Det är en självklarhet, men förtjänar att påtalas igen: i en så pass stor organisation som Europafacket, måste det få ta tid att diskutera. 90 nationella medlemsorganisationer! Om var och en av dessa (varav LO är en) ska tala så lite som en minut om en fråga, så tar det en och en halv timme! Det är ett tydligt exempel på varför det är så viktigt att kunna träffas på riktigt, tala med varandra och ställa uppföljande frågor utanför dagordningspunkterna. Och då är det personliga mötet det bästa sättet.

Europafacket har medlemmar både i EU-länder och europeiska länder som inte är med i EU. Över hela Europa erfar arbetstagare press på löner och villkor. Därför är vårt samlade engagemang för arbetstagares rättigheter så viktigt. Förhoppningsvis kan vi alla fortsätta vårt fackliga arbete på hemmaplan och i gemensamma kretsar, stärkta av att ha mötts och samtalat igen på riktigt för första gången på länge, i en tid när det behövs kanske mer än någonsin.

4 svar på ”Europeisk facklig framtidsdiskussion”

 1. Bengt Blomberg skriver:

  JA, det är lika viktigt att bra förslag kommer hela Europa tillgodo. Närmast på utbildningarna och vidarebildningarna i företagens och staten, regionen och kommunernas ansvar. Jag tänker också ett område som vi bör reformera, istället för dessa olika läroplaner som oroat skolornas barn och personal under 80 90talet, bör vi med omedelbar verkan i Sverige återgå till den bästa läroplan som vi har haft sen dn startat under 60talet, nämligen Lgr 80.

 2. Arne Johansson skriver:

  Debatten måste fortsätta

 3. Anette skriver:

  Tycker, bloggen är så bra och intressant. Att få uppdateringar på allt som pratas om just nu, är perfekt!
  Tack för info

  1. Ellen Nygren skriver:

   Tack! Så roligt att få sådan återkoppling! Det ger energi att fortsätta.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading