Till lo.se Sök Meny
Stoppa kriget mot Ukraina

Stoppa kriget mot Ukraina

Idag på morgonen väcktes vi av den i närmaste obegripliga nyheten att Ryssland har attackerat Ukraina, återigen förs det krig i Europa.

Sverige fördömer med kraft Rysslands agerande som strider mot internationell rätt. Aggressionen försätter oskyldiga civila människors liv på båda sidor i extrem fara.

FNs generalsekreterare, Guterres, beskriver händelserna som det sorgligaste under hans tid på posten. Rysslands attack är ett brott mot Minskavtalet, som antogs av FNs säkerhetsråd 2015.

LO ställer sig bakom Sveriges fördömande och protesterar tillsammans med den internationella fackföreningsrörelsen mot aggressionen mot civilbefolkningen.

I spåren av krig kommer förutom det extrema humanitära lidandet också långsiktiga negativa konsekvenser. Människor tvingas lämna sina hem och sina arbeten. Ekonomier krymper med arbetslöshet och fattigdom som resultat. Den globala fackliga rörelsen står beredd med stöd till våra systerorganisationer i Ukraina. Stödet och solidariteten från omvärlden är fundamental för att kunna försvara Ukrainas suveränitet och demokrati.

Konflikten drabbar arbetare, det finns inga vinnare i denna situation. I Ryssland finns en politisk opposition mot Putin som ständigt slås ner, demokratiunderskottet i det auktoritära Ryssland är akut. Den Ryska befolkningen har inte bett om ett krig med sin granne men protesterna slås ner.

Igår presenterade Sverige ytterligare humanitärt stöd till Ukraina, fler länder gör likadant, det behövs mer än någonsin.

EU inför sanktioner för att sätta press på Ryssland, dessa måste vara starka och välriktade, en attack mot Ukraina är en attack mot alla fria staters självbestämmande.

LO står redo att stödja våra fackliga kamrater i regionen. Samtidigt krävs det att konflikten stoppas och parterna går tillbaka till förhandlingsbordet. Internationell rätt, demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet  måste respekteras för att vi ska komma tillbaka till fred.

Ukrainas kamp för frihet är också Sveriges.

2 svar på ”Stoppa kriget mot Ukraina”

 1. Anette skriver:

  Det är så ledsamt och sorgligt. Det är bra att LO, Sverige och övriga världen stöttar Ukraina.
  Så oerhört ledsamt, trodde att nu när covid lugnar ner sig att det blir bättre i världen.

 2. Arne Johansson skriver:

  Stödet för Ukrainska folket är stort men tyvärr är det nog tandlöst
  Det är en svår nöt att knäcka
  Allt bistånd som kan ges är av den största vikten

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading