Till lo.se Sök Meny
Den feministiska utrikespolitiken stärker kvinnors rättigheter

Den feministiska utrikespolitiken stärker kvinnors rättigheter

Idag presenterade Sveriges utrikesminister Ann Linde den årliga utrikesdeklarationen. Det är tydliga och välkomna besked som lämnas – Sverige ska fortsätta vara en humanitär stormakt – demokrati och fackliga rättigheter är grundbulten för att detta ska lyckas.

Utrikesdeklarationen lämnas i en svår politisk tid med hot om en militär konflikt i Europa, snabbt ökande klimatförändringar och i sviterna av en global pandemi som drabbat arbetare och de mest utsattas ekonomier värst. Samtidigt är demokratin på tillbakagång, endast 14 procent av världens befolkning lever i demokratiska samhällen.

Sverige är och ska fortsätta vara en motkraft mot den protektionistiska och auktoritära utvecklingen vi ser i vår omvärld. Det är ett bra besked för LO förbundens medlemmar – för ökad sysselsättning och ekonomisk jämlikhet krävs internationellt samarbete. Därför är det positivt med klara besked om att EU är den viktigaste arenan med fördjupat samarbete som stärker Sveriges och Europas löntagare.

Nyheten om att det kommer att lägga särskilt fokus på klimatet och säkerhetsfrågorna är mycket positivt. Det krävs särskilt fokus på att klimatpolitiken inriktar sig mot en rättvis omställning i Sverige men också globalt. Där människor inte drabbas av arbetslöshet och förlorar jobbet när samhällen strukturerar om sina ekonomier. Sveriges omställningskraft är god och kan bidra till att underlätta en snabb omställning även för andra inom och utom EU.

Den feministiska utrikespolitiken är en framgång för att stärka kvinnors och flickors rättigheter, något som snart också Tysklands nya regering ansluter sig till. Därmed har sju regeringar kopierat den svenska prioriteringen i utrikespolitiken för att stärka kvinnors rättigheter.

Biståndet ska vara kvar på en procent av BNP, utrikesministern var tydlig med att det inte går att tumma på Sveriges bidrag för att skapa stabilitet och säkerhet i omvärlden, det är en fråga om solidaritet men också för att en tryggare värld är bra för Sverige.

Det blev tydligt i den efterföljande debatten att det gör stor skillnad i utrikespolitiken om vem som styr. Där minskat bistånd och ökad protektionism ställs mot regeringens satsningar på att vidhålla Sverige som en avgörande kraft i arbetet för en mer jämlik värld.

Utrikesministern visar tydligt att hon står på arbetarnas sida genom att i utrikesdeklarationen säga:

Bristen på demokrati och mänskliga rättigheter i arbetslivet globalt måste uppmärksammas mer. Arbetstagare trakasseras, mister sina jobb och till och med dödas för sitt fackliga engagemang. Utrikesdepartementet kommer att arbeta mer med dessa frågor bland annat inom Global Deal.”

För LOs medlemmar är det tydligt att regeringens ambitioner inom utrikespolitiken går i rätt riktning. Nu krävs det leverans för att världen ska utvecklas mer mot demokrati och säkerhet.

2 svar på ”Den feministiska utrikespolitiken stärker kvinnors rättigheter”

  1. Arne Johansson skriver:

    En bra riktning för politk .
    Mer behövs för att motverka slaveriet som sprider ut sig i världen

  2. Bengt Blomberg skriver:

    Självklart skall kvinnorna jämställas med män, vi är människor. Det borde vara självklart.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading