Till lo.se Sök Meny
Demokratins mylla behöver bevattnas!

Demokratins mylla behöver bevattnas!

Idag skriver jag en kortkrönika i Norrländska socialdemokraten (NSD), där jag gör kopplingar mellan invasionen i Ukraina, demokratin, ojämlikheten och behovet av starka folkrörelser som motkrafter.

I tider av hårda motsättningar och konflikter finns det goda skäl att fundera över hur demokratin bäst försvaras och skyddas. Ibland måste detta ske med vapen i hand, som i dagens Ukraina. Samtidigt vet vi att en stark demokrati inte kan kommenderas fram uppifrån. Den måste byggas upp underifrån av breda folkrörelser i ett mångfacetterat civilsamhälle. Där finns demokratins jordmån och mylla.

Demokratin är också intimt sammankopplad med jämlikhetstanken. Ojämlikheten sliter isär, inte bara ekonomiskt och socialt utan också mentalt. Medkänslan hos de välbärgade skadas. Den otrygghet som växande klassklyftor innebär skapar rädsla. När rädslan och bristen på medkänsla paras med fördomar krävs bara några droppar vrede för att extremnationalismen ska få luft under vingarna.

I boken ”Den inre ojämlikheten” från 2018 visar forskarna Richard Wilkinson och Kate Pickett, med hjälp av en mängd data, hur ojämlikheten tränger in i oss inte bara materiellt utan också hur den påverkar våra tankar, känslor, relationer och psykiska hälsa: “En del övermannas av låg självkänsla, brist på självförtroende och depression; andra blir mer narcissistiska och försöker på olika sätt att framhäva sig själva och stärka sin ställning i andras ögon. Men eftersom det i båda fallen är reaktioner på ökad oro löper alla större risk att börja självmedicinera med droger och alkohol och falla offer för konsumismen för att bättra på sin självbild.”

I ojämlika samhällen mår inte bara de fattiga utan också de rika sämre än i jämlika samhällen. När det sociala livet allt mer blir en fråga om prövning och prestation drar sig många undan från social kontakt och civilsamhället försvagas. Folkrörelser och fackföreningar förtvinar och kan lättare korrumperas och göras till verktyg för narcissistiska makthavare och starka särintressen.

Historien har lärt oss att när borgerligheten upphör att se sambandet mellan social trygghet och demokrati knackar diktaturen och rasismen snart på dörren. Vladimir Putins auktoritära styre är sammanvuxet och samspelar med de ryska oligarker som profiterade på den nyliberala chockterapin som trummades igenom under 1990-talet. Det är inte starka kapitalägare utan starka och demokratiska folkrörelser som Ryssland framför allt lider brist på.

Visst är det viktigt att inte vika undan politiskt och militärt när demokratin hotas. Men lika viktigt är att vårda den jordmån som behövs för att demokratins rötter ska få växtkraft. Det gäller i Ryssland och i Ukraina, men också här hos oss.

4 svar på ”Demokratins mylla behöver bevattnas!”

 1. Bo Jonsson skriver:

  Väldigt bra tänkt och skrivet, Kjell. Jag har tidigare föreslagit att LO engagerar fackliga ungdomar att lägga upp dessa korta artiklar på olika FB sidor, med lite egna kommentarer, så att de sprids till yngre som tar all sin information från webben, t.ex. FB.

 2. Arne Johansson skriver:

  Hej
  En viktig roll i hela denna sorgliga situation med Ryssland och Ukraina bottnar i förförelsen av det ryska folket
  Hur kan den hanteras
  Så länge som Putin har det ryska folkets stöd kommer han att fortsätta sitt välde med den effekt som vi nu bevittnar.
  Det är väl samma sak som hände i Italien och Il Duche och Hitler i Tyskland
  Hur kan vi undvika att gå i samma fälla som ledde till andra världskriget
  Argumenteringen om att den egna folkgruppen behöver räddas från grym behandling och orättvisor av orättmätiga regeringar
  Jag får den där reprisen i mina öron när jag hör Putin

 3. Anette skriver:

  Så sant, bra skrivet!
  Tack

 4. roja skriver:

  Det är så viktig att arbetarrörelsen håller i hopp och hjälpa till i sådan situationen som behövs hålla i hopp. solidarisk vi ska vara

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading