Till lo.se Sök Meny
Vem förtjänar en livsinkomst på ett år?

Vem förtjänar en livsinkomst på ett år?

Den årliga undersökningen Makteliten har presenterats av LO och gjort stort avtryck, då den visar att den ekonomiska eliten dragit ifrån under pandemin och under 2020 hade inkomster i storleksordningen 65 industriarbetarlöner, jämfört med 60 året innan. Den vanliga kritiken mot undersökningen har inkommit. Det är klagomål på att den totala inkomsten hos den ekonomiska eliten mäts, och inte bara deras löner. Det är klart, när den ekonomiska eliten kan leva på kapitalinkomster, så vill de förstås inte gärna att detta ska uppmärksammas. Även de som klagar vet nog också att det inte skulle göra någon större skillnad om industriarbetarnas kapitalinkomster också räknades med (för dem med bostadslån är förmodligen kapitalinkomsten negativ i statistiken). Dessutom missar kritikerna (medvetet?) målet, eftersom jämförelsen med en industriarbetarlön är ett sätt att följa utvecklingen över tid, och den utvecklingen talar sitt tydliga språk.

Andra har beklagat sig över att egenföretagaren som är VD endast över sig själv i sitt eget bolag inte räknas med i den ekonomiska eliten. Sådana klagomål är så fåniga att vi kan lämna dem därhän.

En annan fråga som lyfts är om den ekonomiska eliten gjort sig förtjänt av sina extremt höga inkomster. Novare Pay Consulting tycks mena att så är fallet eftersom en VD inte har något anställningsskydd. Att man är förtjänt av att på ett år tjäna mer än en industriarbetare gör under hela sitt arbetsliv bara för att man inte har anställningstrygghet kanske någon borde berätta för alla företag som använder sig av olika typer av visstidsanställningar. 21 procent av arbetarna och 11 procent av tjänstemännen som år 2020 hade någon form av tidsbegränsad anställning väntar på en kraftig retroaktiv bonus.

Mer rättframt är påståendet att ”det enkla svaret är att man är värd det någon är beredd att betala för en”, som Daniel Waldenström säger när han ger uttryck för en extremt förenklad neoklassisk nationalekonomisk syn där alla alltid får betalt efter det värde de producerar. Detta är en syn på ekonomin som jag tidigare kritiserat i en ”recension” av Mariana Mazzucatos utmärkta bok The Value of Everything. För ett företag kan till exempel en säljare, som lyckas lura på köpare undermåliga och dyra produkter, vara väldigt värdefull och därmed få en hög lön. Säljarens värdeskapande ur samhällsekonomisk synvinkel är däremot negativt. Vilket ekonomiskt värde man skapar i sitt arbete och vad man har i lön är alltså ur ett samhällsekonomiskt perspektiv inte alls samma sak. Sammanblandningen av inkomst och värdeskapande är ett knep som används för att vi ska acceptera den stora ojämlikhet Makteliten påvisat, som rättfärdig.

Det har dessutom visat sig att vd:ar får betalt för tur. En vd för ett oljeföretag verkar till exempel bli belönad med extra hög bonus under år då oljepriset skjuter i höjden på grund av omvärldshändelser utanför vd:ns kontroll. Vd:ar får alltså en högre inkomst utan att själv ha gjort ett skvatt för att just det året skulle bli extra inkomstbringande för företaget. Det finns inte heller något positivt samband mellan ökad inkomst för den ekonomiska eliten och ökad ekonomisk tillväxt, vilket gör påståenden om att en vd är värd 65 industriarbetarlöner, snarare än till exempel 9 industriarbetarlöner (som fallet var 1980), en smula märkliga.

10 svar på ”Vem förtjänar en livsinkomst på ett år?”

 1. Tobias skriver:

  Hej. Jag fundera ofta på vad som skulle debatteras om alla som jobbar under en VD till exempel slutade jobba för att se vad en VD klarar att generera?

  För om arbetarna på golvet eller på kontoret, mot all förmodan lämnade sina arbetsplatser; vad har då VD och hans styrelse för värde?

  Bara en iakttagelse som kan vara tänkvärd.

 2. Gunilla Hägglund skriver:

  Jag brukar inte kommentera men himmla bra sagt

 3. Mats Molund skriver:

  Kolla lite på våra egna i toppen .
  Lo ordförande osv dom har heller inga arbeta löner.
  O dom betalar vi . O dom lite förmåner också eller?

 4. Lasse Johansson skriver:

  Mitt parti Socialdemokraterna har tappat sin roll som det enda arbetarepartiet. Jag är uppväxt från Söndagsskolan, Unga Örnar, aktiv i fackföreningen, olika ordföranderoller inom folkrörelsen. De år jag har kvar gäller ändå självklart Socialdemokraterna.

 5. Elba skriver:

  Det blir svårt att påstå att vi i Sverige har jämlika löner som baseras på prestation, kompetens och ansvar 🙁

 6. Robert Fischer skriver:

  Vem är denna “någon” som är beredd att betala för VD-löner? Det är ju faktiskt arbetarnas värdeskapande som möjliggör alla löner. Om VD-löner är så höga, då tas de ju någonstans ifrån, och det är arbetarnas löner. Så, har man frågat arbetarna hur hög VDs löner ska vara? Inte? Det är nämligen arbetarna som är denna “någon” som betalar för VDs löner!

  Jag frågar mig också vad psykologer skulle komma fram till om man skulle undersöka vad det gör med en vanlig människans tillit till samhället att VD-ar får dessa löner?

  Denna utveckling är djupt orättvist, egentligen är det bara korrupt om man läser definition av korruption: “missbruk av makt för privat vinning.” Om detta sker i offentliga organisationer, då är det brottslig, men varför är det inte i privata organisationer – att berika sig på andras bekostnader? Då är man bara smartare än de andra som är nöjda med sin industrilön…

 7. Göran Johansson skriver:

  har under hela mitt liv tyckt att det är störande att vissa personer i rygg kliande svären med höga betalda vd tjänstermän riksdagsledamötter och andra som tycker att dom är så värd mer än övriga.Det är en skam att skillnaden bara ökar och ökar undra hur det skulle se ut om man inte har städare montörer lastbilschaförer undersköterske mm skäm när när svenskt näringsliv står och säger det finns inget utrymme för löner sen när man ser på hur löner för andra än lo medlemmar har ökat . man hävdar att man måste ha dessa löner för att följa övriga värden det måste till kraftiga skatte ökningar för dessa grupper. Det hävdas att ingen är o ersättning triv dom inte med rättvis. Det gäller ju bara skatter till staten den andra kommunen betalar vi ju alla lika .

 8. Sven Samuelsson skriver:

  Ja, det är för djävligt! 10 gånger industriarbetarlönen som de hade i snitt 1980 var för mycket redan då! 5-6 gånger industriarbetarlönen är mer rimligt tycker jag om nu VD:n är duktig och engagerad i företaget och produktionen!
  Som det är nu, är helt orimligt med vissas löner, inte bara VD-ar utan även politikerlöner är åt helvete för höga! 60 – 70 tusen i månaden för att sitta på en stol och lyssna eller halvsova är ju helt orimligt! Dom borde ut och prova på arbetslivet så kanske dom börjar begripa vad DOM snackar om och vad Dom skall jobba för!
  Sänk lönerna för dessa grupper till rimliga nivåer!

 9. Arne Johansson skriver:

  Jag är av den åsikten att Sverige inte gynnas av de ökande klyftorna i samhället Jag tror att de ökande klyftorna skapar spänningar i samhället som inte bidrar till positiva förbättringar utan tvärtom.

 10. Tobias skriver:

  Girigheten fick precis ett nytt ansikte!
  Läs och begrunda.
  Börje Ekholm, vd för Ericsson, fick i fjol nöja sig med en löneökning på 2,7 procent. Den fasta lönen landade på 18,2 miljoner kronor. Men telekomchefens sammanlagda ersättning uppgick till cirka 65 miljoner kronor, inklusive bonus och pensionsavsättningar, rapporterar Dagens industri.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading