Till lo.se Sök Meny
Facket hindras i Belarus

Facket hindras i Belarus

Idag har vi nåtts av den bedrövliga nyheten att våldet och repressionen mot de fria facken i Belarus har eskalerat. Underrättelsetjänsten, KGB, har arresterat minst 14 fackligt aktiva däribland ordföranden Aliaksandr Yarashuk och vice-presidenten Siarhei Antsevich som representerar BKDP.

Det belarusiska facket har varit tydlig i sin kritik mot Rysslands anfallskrig mot Ukraina och tagit en klar ställning mot president Lukasjenko. Arresteringarna går endast att se som att Belarus regering ökar trycket mot de som kämpar för demokrati och ökade mänskliga rättigheter i landet.

KGB trängde in i hemmen hos fackföreningsledarna och beslagtog datorer, personliga dokument, pass, bankkort och SIM-kort till telefoner. Man tog också fackförenings flaggor och allt som kan härledas till de fria fackens kamp för ett fritt Belarus inklusive böcker.

Vad de 14 personerna anklagas för är ännu oklart men regimen har tidigare förklarat fackföreningar att vara extremistorganisationer. Fackligt aktiva har blivit utsatta för förföljelse, fängslats och hotats sedan Lukasjenko utropade sig själv till segrare i det riggade valet i augusti 2020.

Trots massiva protester har det totalitära och icke legitima styret fortsatt ett järngrepp om den demokratiska utvecklingen i landet och den senaste utvecklingen bekräfta att förföljelsen och åtstramningarna intensifieras. Rysslands illegala krig ökar trycket mot de demokratiska krafterna också i Belarus.

Belarus är ett av världens farligaste länder att vara fackligt aktiv i. Det finns mängder av exempel på  hur fackföreningskontor har förstörts och stängts. Hur fackligt aktiva har tvingats fly landet eller fängslats utan grund.

BKDP hade kongress i januari och beslutade bland annat:

”Endast förhandlingar och en fullskalig och öppen dialog mellan parter som representerar hela det belarusiska samhället kommer att göra det möjligt att uppnå målet om försoning, enhet och utveckling. Utan en sådan dialog kommer Belarus att hamna i en återvändsgränd.”

För att detta ska lyckas beslutade kongressen att:

  • Att regeringen förhandlar på lika villkor, stoppar förtrycket och släpper de som dömts för att ha deltagit i fredliga protester;
  • Att det internationella samfundet, hjälper till att inleda en dialog inom landet;
  • Att ILO använder sina erfarenheter och resurser för att bidra till den nationella försoningsprocessen; och
  • Att den globala fackföreningsrörelsen ger solidaritets stöd för att främja den nationella dialogen.

Sedan dessa beslut har utvecklingen i Belarus gått åt fel håll och Rysslands anfallskrig mot Ukraina har försämrat förutsättningarna ännu mer. Det senaste dygnets fängslanden av fackligt aktiva och förstörelse av den fria fackföreningsrörelsen i Belarus visar att situationen är allt mer akut.

Nu krävs att omvärlden fortsätter sitt stöd till Ukraina för fred och demokrati – det är en förutsättning för att det också i Belarus ska finna en chans för att rättsstatsprinciper åter ska respekteras. Respekten för fackliga rättigheter är en grundpelare för att utveckla demokratiska samhällen – den respekten saknas helt av Belarus regim.

Ett svar på ”Facket hindras i Belarus”

  1. Arne Johansson skriver:

    Belarus är idag ett bra exempel på varför Ukraina kämpar
    De behöver både vårt stöd på alla sätt tillgängliga

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading