Till lo.se Sök Meny
S-ledningen behöver lära sig lyssna på fackförbunden

S-ledningen behöver lära sig lyssna på fackförbunden

Igår överlämnade fackförbundet Kommunals ordförande, Malin Ragnegård, 120 000 namnunderskrifter till regeringen och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Kravet från Kommunal och övriga LO-förbund är mycket tydligt: Avskaffa det orättvisa karensavdraget permanent och för alla nu! Skälen till att avskaffa karensen i sjukförsäkringen är tunga och jag har skrivit om detta ett antal gånger tidigare (se exempelvis denna krönika). Ändå återinfördes karensavdraget 1 april och kommer, om inget annat beslutas, att ligga kvar i åtminstone 1,5-2 år när frågan utreds (läs mer om karensutredningen på regeringens hemsida).

För mig som facklig utredare är det fullständigt obegripligt att s-ledningen inte orkar vara tydligare i denna viktiga löntagarfråga (även TCO-förbund som exempelvis Vision kräver ett avskaffande av karensavdraget). Risken är uppenbar att om karensavdraget får rulla på under 1,5-2 år kommer enskilda fackförbund känna sig pressade att förhandla bort karensen. I en sådan förhandling skulle naturligtvis de fackförbund, med de högsta sjukdomsriskerna och den lägsta förhandlingsstyrkan, få betala det högsta priset för att skydda sina medlemmar. Dessutom skulle inte de arbetslösa och de med de osäkraste anställningarna beröras av detta. Vad vi får ut av en sådan “förhandlingslösning” är alltså en klass- och könsmaktsorättvisa som jag har svårt att se har något med socialdemokratiska grundvärderingar att göra.

Jag har dessutom svårt att se hur s-ledningen med äran i behåll under årets valrörelse ska klara av att argumentera för en “utredningslinje” i frågan. Vi har ju redan sett hur SD, som tidigare inte visat något större intresse för karensfrågan, nu börjar ladda upp för att exploatera det befogade missnöje som finns i arbetarleden. I olika utspel på sociala medier kräver nu SD att karensen ska avskaffas, men enbart för anställda inom vård- och omsorgssektorn. Vad högerpopulisterna i SD bortser ifrån är att även andra yrkesgrupper, som inte kan jobba hemifrån, av ekonomiska skäl känner sig pressade att gå till jobbet fast de inte borde. Det är frågan om yrkesgrupper som, i likhet med dem som jobbar i vården och omsorgen, drabbats särskilt hårt av smittspridningen.

I Försäkringskassans utvärdering av pandemiåtgärderna räknas några av dessa yrkesgrupper upp: lastbils- och bussförare, butikspersonal, städare, förskollärare, grundskollärare, lager- och terminalpersonal, installations-och servicetekniker, elevassistenter, hemservicepersonal, underhållsmekaniker, fastighetsskötare, motorfordonsmekaniker, träarbetare, snickare, murare m.fl. I dessa och liknande yrken, liksom för de anställda inom vården och omsorgen, har sjukfrånvarorisken ökat på grund av Covid. Dessa löntagare kan inte som många tjänstemän och akademiker med kontorsyrken arbeta hemifrån vid symptom.

De yrkesgrupper Försäkringskassan i sin utvärdering pekar ut är alltså de som stått och står längst fram i frontlinjen i kampen mot Covid-19 och ser till att vårt samhälle fungerar. De flesta av dem är lågavlönande med tunga arbeten i LO-yrken. Det är dessa löntagare som drabbas hårdast av den bestraffning som karensavdraget innebär.

Det är onekligen lätt att hålla med Ingvar Persson i Aftonbladet när han skriver: “Ingen socialdemokrat kan önska sig en valrörelse som handlar om att regeringen återinfört karensavdraget fullt ut. Ingen socialdemokratisk minister kan se fram emot att försvara regler som slår direkt emot Kommunals medlemmar och andra grupper i LO. Att avskaffa karensavdraget måste bli ett av Magdalena Anderssons första vallöften.”

Om partiledningen tidigare valt att bortse från LO-förbundens samstämmiga och mycket tydliga uppfattning i karensfrågan är det dags att börja lyssna nu. Ett parti som säger sig stå för jämlikhet och att stärka löntagarnas rättigheter kan inte med trovärdighet argumentera för varför vi i åtminstone 1,5-2 år ska fortsätta att rulla på med denna orättvisa klasslagstiftning.

6 svar på ”S-ledningen behöver lära sig lyssna på fackförbunden”

 1. Tobias skriver:

  Problemet är att politiska beslut inte drabbar den som tar besluten. Därför kommer det aldrig att lyssnas på medborgarna! Man utreder till vägs ände men något svar får man aldrig.

  Hur många utredningar har man inte gjort utan beslut eller uppföljning om implementering av dessa utredningar?

  Förr sa man “långbänk” då detta var ett sätt att fördröja eller ta ickebeslut.

 2. Timo Viiperi skriver:

  Det borde finnas listor från alla förbund att skriva på och skicka till S från LO.
  Bort med denna orättvisa karens

 3. Arne Johansson skriver:

  Med de erfarenheter som vi fått från pandemin och den minskade infektions nivån som vi fick på arbetsplatsen så kan ingen undgå att se fördelarna med att slopa karensdagen
  Jag stöder helhjärtat texten ovan

 4. Ingela Thorsdotter skriver:

  Jag lämnade en lång kommentar vilket givetvis togs bort med förskyllan att min e post adress var fel . Det visar vad ni står för egentligen. Inget nytta alls längre

 5. Leif Hallensjö skriver:

  Håller med fullständigt!

 6. Arne Lundström skriver:

  Bra skrivet. Ang ev rädsla för att generös A-kassa skulle skapa en grund för utnyttjande av systemet är det något som alltid kommer ske. Frågan är istället “Skall många lida av vad få genomför’.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading