Till lo.se Sök Meny
Det Ulf Kristersson inte säger om A-kassan

Det Ulf Kristersson inte säger om A-kassan

Det ska löna sig att arbeta. Det är nog alla framgångsrika politiska ideologier och modeller ense om.

I en borgerlig världsbild kan man översätta det med att om du är rik behöver du tjäna mer pengar för att jobba mer (skattesänkning) men om du är fattig så behöver du mindre pengar för att jobba mer (sänkt a-kassa). I Sverige i dag bygger dock det antagandet på en lögn.

För när Moderaterna säger att de vill sänka A-kassan kan det verka som att det sitter hundratusentals människor på gräddhyllan och lyfter guldpokaler med skumpa, samtidigt som de går på a-kassa. Men trots att kvalificeringskraven till a-kassan sänktes rejält i samband med pandemin samtidigt som ersättningsnivåerna höjdes är det fortfarande bara lite drygt 4 av 10 öppet arbetslösa som har en inkomstbaserad a-kassa. Det visar grafen nedan. Tagen från LO-ekonomen Niklas Blomqvists rapport ”Obligatorisk a-kassa -Ett hot mot en välfungerande arbetsmarknad”

Den stora boven i det dramat heter Fredrik Reinfeldt. Det var under hans regering som andelen arbetslösa som fick inkomstbaserad a-kassa minskade från över 60 procent till knappt 40 procent. Det skedde när kvalificeringskraven höjdes samtidigt som avgifterna till a-kassan också höjdes. Den vanligaste orsaken till att inte få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen är fortfarande att man inte fyller kraven för att kunna få ersättning. Det handlar oftast om deltidsarbete, osäkra anställningsförhållanden och liknande.

Så anledningen till att sänka a-kassan har väldigt lite med en tro på att öka arbetsutbudet eller minska arbetslösheten att göra. De flesta arbetslösa har inget att förlora på det. Det här är något man säger för att motivera en kostnadsminskning på några av de mest utsatta i samhället för att bekosta en skattesänkning som ger mest till de mest välbeställda.

Det är negativ fördelningspolitik som ökar klyftorna och minskar sammanhållningen i Sverige. Helt enkelt samma gamla dåliga borgerliga politik.

4 svar på ”Det Ulf Kristersson inte säger om A-kassan”

 1. Jonas Wall skriver:

  så du får ingen notis om jag skriver här?

  Jonas Wall

  1. Staffan Lindström skriver:

   nej, hittade den nu!

 2. Arne Johansson skriver:

  Det sätt som Moderaterna har lyckats att öka på arbetarnas fattigdomen genom det två fronts angrepp på det försäkringsskydd som utvecklats av våra fackföreningsrörelser genom hårda strider under lång tid har varit förödande. Det gjordes genom ett namnskifte från försäkring till bidrag och på så sätt skam belagda de olyckliga arbetare som blivit arbetslösa samt att göra arbetslöshetsförsäkringen så dyr att de lågavlönade inte hade råd att vara med
  Detta svek måste rättas till.
  Vi måste ta tillbaka kontrollen över arbetslöshetsförsäkringen

 3. Göran Johansson skriver:

  Det är helt för banat tråkigt att inte det med a kassan inte har gått. In i huvudet. Att alla kan bli arbetslösa .att man som lo medlem kan rösta på partier som vill föstör .Har haft många uppsägningar där medlemmarna har rent ut sagt att dom bästa skall stanna kvar .Men många gånger blir det dom som tycker så blir det dom som företag vill bli av med. Det är tråkigt att man inte fattar att alla kan bli arbets lösa .mång går på att många arbetslös är lata och inte
  Vill arbeta vilket inte är min erfarenheter.problrmet är att man inte får en möjlighet att bli utbilda till de arbeten som finns

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading