Till lo.se Sök Meny
Varning för a-kasseblåsning

Varning för a-kasseblåsning

Höstens budget riskerar att bli en kalldusch för löntagarnas ekonomiska trygghet. Arbetslöshetsförsäkringen ligger dåligt till när högerpartierna letar efter besparingen för att kunna genomföra sina vallöften, däribland stora skattesänkningar för de allra rikaste. Sverigedemokraterna målade under valrörelsen ut sig själva som försvarare av våra trygghetssystem, men det stämmer inte när vi tittar närmare på deras budgetförslag. Med en lågkonjunktur och högre arbetslöshet i antågande kan din ekonomi få sig en rejäl smäll i vinter ungefär samtidigt som du öppnar en elräkning på nivåer du aldrig tidigare upplevt.

Med Sverigedemokraternas förslag på arbetslöshetsersättning skulle den som tidigare hade 33 000 kronor i lön få se sin ersättning trappas ned från 80 procent av lönen de första hundra dagarna med arbetslöshetsersättning till endast 53 procent de nästkommande tvåhundra dagarna (se diagrammet nedan). Tänk dig att din inkomst halveras samtidigt som räntorna ökar och elen blir dyrare. Försök sedan löneförhandla med din arbetsgivare med det hotet hängandes över dig.

Ett annat sätt att beskriva det på är att Sverigedemokraternas förslag innebär 4 400 kronor mindre varje månad för en vanlig löntagare jämfört med hur det är i dag. Det här är innan Sverigedemokraterna förhandlat budgeten med de andra högerpartierna som vill sänka arbetslöshetsersättningen rejält redan från dag ett.

Jag vill därför höja ett varningens finger för påståenden, efter att budgeten är förhandlad, om att arbetslöshetsersättningen är ”räddad”. Det är möjligt att nivån behålls de första månaderna, men sänks ytterligare därefter. Moderaternas egna förslag skulle leda till att löntagaren i exemplet, jämfört med i dag får 7 000 kronor mindre i månaden. Det innebär att alla som behöver mer än fyra månader på sig för att hitta ett nytt jobb (exempelvis personer som behöver extra stöd för att kunna få ett nytt jobb) riskerar att drabbas hårt ekonomiskt.

8 svar på ”Varning för a-kasseblåsning”

 1. Niclas Sandström skriver:

  Tja, det var väl inte oväntat att dom skulle göra så…….

 2. Jonny Andren skriver:

  Bra att ni uppmärksammar och sprider detta angrepp/vansinne från de som nu har makten i samhället

 3. Tobias skriver:

  Är det inte lite sent att komma nu? Detta skulle ha adresserats för länge sedan.
  Så länge våra företrädare inte försvarar den lilla mannen, så kommer inte trygghet eller säkerhet att nås.

  Aggitera skall man göra oavsett vilken regering eller politiker ett land har. För medlemmarnas bästa. Men våra företrädare har en förmåga att glömma detta.

 4. Maria Hertzberg skriver:

  Bara ett förtydligande: man talar om ersättningsdagar , idag är det 300 dagar. Man kan få ersättning 5 dagar i veckan som mest. Det innebär 60 veckor med ”full” ersättning.

  Svar direkt: Det stämmer att man får 300 ersättningsdagar i dag. Men redan efter 100 ersättningsdagar (cirka fyra månader) så trappas ersättningen ned. Denna nedtrappning vill Sd göra brantare. Moderaterna vill sänka ersättningen från dag ett, och minska antalet ersättningsdagar till 265.

 5. Timo Viiperi skriver:

  Få se vad SD sympatisörerna tycker om detta?

 6. Arne Johansson skriver:

  Arbetslöshetsförsäkringen är en välsignelse som våra fäder och mödrar kämpade för genom många och långa år av hårt kämpande. Det kommer att vara svårt att se om den säkerheten blir försämrad . Den enighet som byggde denna säkerhet borde kunna organiseras igen

 7. stevO skriver:

  Det som skribenten inte skriver, det är att vi har en tillfällig höjning av A-kassan. Denna går ut 31 december 2022.

  Svar direkt: Denna tillfälliga höjning lovade Socialdemokraterna att göra permanent.

 8. Anders Parmström skriver:

  Befintlig ersättning trappas ju ner till 760 kr per dag efter 100 dagar..

  SD:s förslag (enligt er tidning arbetet) nedtrappning till 800 kr per dag . efter 100dagar. Gör du? Någonstans är det i otakt.

  Förstår inte ditt diagram .

  Svar direkt: I dag trappas befintlig ersättning ned till 1 000 kr per dag efter 100 dagar. Det var 760 kr innan 2020, men höjdes i samband med pandemin.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading