Till lo.se Sök Meny
Det som stör mest med budgeten är inkompetensen

Det som stör mest med budgeten är inkompetensen

Så har den högerkonservativa regeringen begått budget. En budget som misslyckades att göra någon glad. Vi kan väl ser ur några intressegruppers perspektiv.

Löntagare: Ska vi vara glada för att a-kassan inte slaktas? Otillräckliga åtgärder mot höga bränslepriser räcker inte långt. Av de sex åtgärder LO vill se från regeringen för att fler ska klara vintern var det bara sänkningen av bensinskatten som kom med och den saknar praktisk effekt.

Industrin: Ingenting till den gröna omställningen. Industrins husorgan Dagens Industri är förstås mest upprörda över att det varken blev inkomstskattesänkning (för andra än 65+) eller sänkt a-kassa så att lönenivåerna kan pressas ned.

Kommuner och regioner: Visst blev det några miljarder men bara en knapp tredjedel av det som behövs för att kompensera prisökningarna. Beskedet innebär att många kommuner kan tvingas både till nedskärningar och skattehöjningar. Samtidigt.

Att regeringen också väljer att backa klimatarbetet, både genom slopat elbilsbidrag och minskat järnvägsunderhåll är ju enbart skamligt.

Det lyser en klar lampa om budgeten som avslöjar kompromisser och halvmesyrer. Oförmågan att leverera på vallöften är häpnadsväckande.

I bakgrunden ligger förstås slottsavtalet och spökar. Att SD har satt en hämsko på de värsta attackerna på löntagarna är bra men det leder till ett antal andra kompromisser där till exempel klimatarbetet får stryka på foten.

Till sist, när det för alla, inklusive finansministern, står fullständigt klart att 2023 blir ett av de värsta skitåren på länge, saknas all beredskap för att mota arbetslöshet med utbildning, sociala utmaningar med välfärd och hotet mot demokratin med kultur och folkbildning. Det är inte bara ideologiska skillnader som visar sig här. Det är ren inkompetens.

2 svar på ”Det som stör mest med budgeten är inkompetensen”

  1. Eva Hallander skriver:

    Det är ren och skär inkompetens!⁰

  2. Tobias skriver:

    Så här blir det när man inte tar kampen för folket. Idag finns ingen opposition från den fackliga rörelsen med LO i spetsen. Man upplever att man ”sitter still i båten” utan att varken ro eller ankra upp medlemmarnas oro. Man tar inte saker på allvar utan fakta viftas bort.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading