Till lo.se Sök Meny
Facket har all anledning att oroas över demokratin

Facket har all anledning att oroas över demokratin

Det finns tyvärr en hel del tydliga exempel på att läget för demokratin inte är bra. Stormningen av USAs kongress och nu senast också Brasiliens parlament, planer på en våldsam statskupp i Tyskland, fackliga företrädare i Belarus som fängslas för att de protesterar mot Rysslands anfallskrig, attacken på det italienska fackets CIGLs kansli härom året, våldet som drabbar fackliga i Colombia, hårda repressalier för iranier som protesterar mot regimens förtryck. Bara för att nämna några. Enligt V-dem Institute i Göteborg har demokratin i världen backat 30 år i utveckling.

Att få organisera sig fackligt är en grundläggande mänsklig rättighet i arbetslivet. Det handlar om att kunna hävda mer än rimliga krav som t ex att få en lön det går att försörja sig på, slippa ohälsosam arbetsmiljö och få nödvändig dygnsvila. Men på vissa håll i världen är det farligt att kräva sin rätt. Som en av de första verksamheter som brukar drabbas när autokratin breder ut sig, har facket all anledning att oroa sig för demokratins försvagade tillstånd. För det finns krafter som tjänar på att trycka ner löntagarna, som dessvärre också tycks ha blivit allt skickligare på att manipulera väljarna och politiken åt det håll de vill.

En ny tysk studie av väljarbeteende i sju europeiska länder visar att människor generellt sett förstår demokrati, stödjer dess principer och att politiker som beter sig odemokratiskt straffas genom förlorade röster. Extremhögern pekas ut som en fara för demokratin då dess väljare inte bara är de mest partiska och minst benägna att straffa politiker för odemokratiskt beteende, utan också betydligt mer benägna att underminera demokratin än vänster- respektive extremvänsterväljare.

Kunskap om demokrati är oerhört viktigt för att flytta fram positionerna mot samhällen som präglas av motståndskraft och tillit. Det civiliserade samhället behöver slå vakt om folkhögskolor, studieförbund, livslångt lärande, bibliotek och kultur. Tillsammans med tankesmedjan Tiden och Olof Palme International Center, publicerade LO våren 2022 en rapport om läget för demokratin; den finns nu summerad på några sidor, tillsammans med några frågor att fundera kring.

Ökad polarisering är en förklaring till demokratins försämrade tillstånd. Stora skillnader i t ex inkomster och livschanser driver på nedbrytningen. Misstroende mot välfärdssamhällets förmåga att tillgodose grundläggande trygghet gör väljare både arga och fulla av missmod. Därför är det av yttersta vikt att kämpa för ökad jämlikhet – det gynnar delaktighet och demokrati.

För att få en socialt, ekonomiskt och klimatmässigt hållbar globalisering måste vi komma till rätta med problem som marknadsdominans, underinvesteringar, skatteflykt och obalanser mellan lönearbete och kapitalinkomster. För decennier av erfarenhet visar att den s k marknaden inte är bra på jämlik fördelning utan driver fram stora olikheter i inkomst och inflytande. Demokratiska politiska strukturer måste ta ansvar för vägen framåt. Och vi väljare måste noga se till att inte belöna populister och autokrater.

4 svar på ”Facket har all anledning att oroas över demokratin”

 1. Araselly Silvera skriver:

  Håller fullständigt med dig Monika Arvidsson! Har själv upplevt eländet och vill inte att mina barn och barnbarn ska gå igenom detta.
  Tack för en värdefull artikeln. Delar.
  Med vänliga hälsningar
  Araselly Silvera

  1. Monika Arvidsson skriver:

   Tack för din återkoppling, Araselly! I detta behövs verkligen alla goda demokratiska krafter. Mvh, Monika.

 2. Arne Johansson skriver:

  Jag ser den ökande kraften av odemokratiska krafter som en effekt av att vi har förlorat kampen om språket. Högern har döpt om försäkring till bidrag till exempel. Jag är säker på att visa personer kan gräva upp flera exempel.
  Vi måste vinna kampen om språket för att få väljarna att komma tillbaka. Vi måste också kunna argumentera bättre med provokatörerna. Vi måste finna de rätta svaren .
  Om dessa svar inte finns och accepteras som sanna av gemene person då kommer vi inte att vinna val

  1. Monika Arvidsson skriver:

   Tack för din kommentar Arne. Jag tycker du har en god poäng i det du säger! Mvh, Monika.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading