Till lo.se Sök Meny
4,4 procent sluter inte klyftorna

4,4 procent sluter inte klyftorna

Härom veckan presenterade SCB häpnandsväckande siffror över hur de rikaste tio procenten i Sverige drar ifrån i inkomster. Det är en utveckling som har accelererat de senaste åren. Framförallt är det kapitalinkomsterna som ökar gapet (vilket Anna Almqvist beskriver här).

Från högern hörs ändå fortfarande ofta uttrycket att Sverige har för höga skatter. Det är möjligen sant för den del av befolkningen som inte betalar statlig inkomstskatt. Region och kommunalskatter är inte progressiva och blir därför orättvisa. Den som tjänar mycket får mycket över och den som tjänar lite får mindre. Dessa skatter riskerar nu att höjas på många håll i landet. Kostnaderna ökar lika mycket för det offentliga Sverige som för hushållen. Risken är uppenbar att det är låg- och medelinkomsttagare som får betala med höjda inkomstskatter.

Att ojämlikheten har fortsatt att öka snabbt under ett åttaårigt socialdemokratiskt regeringsinnehav är förstås ett ganska knapert betyg. Globaliseringen och kapitalets fria rörlighet är ett svar, flyktingvågen 2015 är ett annat, den borgerliga majoriteten i riksdagen ett tredje och tydligare. Det har helt enkelt inte funnits utrymme att få igenom progressiv skattepolitik i riksdagen, det blir på sin höjd en diskussion om ISK-kontona. Men visst hade S kunnat göra mer för att öka jämlikheten.

I årets avtalsrörelse kräver LO 4,4 procent och en låglönesatsning (lär dig mer om avtalsrörelsen här) det är mer än vi krävt på decennier men ändå återhållsamt i förhållande till kostnadsökningarna. I det här läget är det enda rimliga för politiken att satsa på att förstärka ekonomin för låginkomsttagare och förstärka trygghetssystemen. Istället höjs brytpunkten för statlig skatt och kapitalskatterna fortsätter att vara bland de generösaste i världen. Det är oerhört billigt att vara rik i Sverige.

Därför kommer klyftorna att fortsätta att öka även om LOs förbund gör sitt jobb och räknar hem högre lönehöjningar än på väldigt länge.

I dagsläget är Socialdemokraterna väldigt nöjda med att slå på den inkompetenta borgerliga regeringen, eller bara sitta still och se den slå på sig själv och se opinionssiffrorna stiga. Men det kommer inte hålla en hel mandatperiod. Det är dags att S presenterar en hållbar och trovärdig politik för att sluta klyftorna och finansiera en generell välfärd, utan snabbspår och kryphål. En politik som både förebygger brott och skapar ett klimatsmart Sverige.

3 svar på ”4,4 procent sluter inte klyftorna”

 1. Arne Johansson skriver:

  Att ojämlikheten ökar är inte någon hemlighet. Hemligheten är vad S har för åsikter om denna katastrofala utveckling.
  Denna ojämlikhet ökar på spänningarna i samhället och det är inte något som vi behöver
  Men det är inte lätt att förbättra så finns det någon plan eller håller S bara på och kliar sig i huvudet
  Jag skulle gärna se en plan som leder framåt

 2. Johnny Wilenstrand skriver:

  Inget nytt. Det har vi vetat i decennier.
  Mvh J.

 3. Tobias skriver:

  Har inte LO ansvar?
  LO skall väl ta medlemmarnas villkor i försvar och påverka mer?

  Jag ser och hör bara snack och ingen verkstad.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading