Till lo.se Sök Meny
Det kriminella ekosystemet

Det kriminella ekosystemet

Att arbetslivskriminaliteten är ett utbrett problem borde inte ha undgått någon. Enbart att ta bort svartjobben skulle finansiera dagens välfärdskris utan problem.

Men den stora förlusten är inte pengar. Det är människovärde. I spåret av kriminella arbetsgivare följer utnyttjade arbetare.

Vi har idag inte en samhällsstruktur som räcker till för att motverka brottslighet inom välfärdssystemen eller inom arbetslivet. Det finns både sekretess och byråkrati som förhindrar att kriminella arbetsgivare kan straffas och hindras från att fortsätta.

Samhället hjälper till och med till att föda de kriminella organisationerna. När regioner och kommuner handlar upp tjänster så gör de det ofta till lägsta pris. Men mer som regel än undantag brister uppföljningen och skattepengar betalas ut till grovt kriminell verksamhet.

Vissa branscher är mer utsatta, städ, bygg, restaurang, skönhetsvård men det finns spår överallt i näringslivet.

Det du som enskild konsument kan göra är att låta bli att köpa det som är för billigt för att vara rimligt. Det är lätt att förstå att en hårklippning inte kan kosta 150 kr om det går rätt till.

Du kan också tipsa polisen och de nya A-krimcentren om du upptäckt något konstigt.

Men det stora hindret för den grå och svarta arbetsmarknaden måste finnas hos de företag och offentliga upphandlare som köper tjänster. De måste ifrågasätta rimligheten i priserna och de måste följa upp. Under bygget av Haga station (en del av Västlänken) har entreprenören tvingats ur projektet. Redan när de vann upphandlingen ifrågasatte fackliga organisationer rimligheten i projektet. Sen har en obruten facklig närvaro förhindrat mycket av den farliga arbetsmiljö som hade kunnat uppstå med resultatet att den orimligt billiga kalkylen spricker. En undermålig arbetsmiljö är ofta en indikator på att annat inte heller står rätt till.

Resultatet av arbetslivskriminaliteteten är inte bara att den gör kriminella rika. Ibland samma kriminella som skjuter varandra i gänguppgörelser eller som driver beskyddarverksamhet. Resultatet är också att människor utnyttjas hänsynslöst.

Om du jobbar på utsidan av lagen så är det inte sällsynt att det drar med sig annan brottslighet, det kan handla om sexhandel eller att man tvingas till att stjäla för att lönen är för dålig att leva på. Folkbokföringsbrott är också oerhört vanliga. Arbetslivskriminaliteten skapar en väv av kriminalitet i hela samhället, ett ekosystem av brott.

Så vi måste fortsätta att uppmärksamma arbetslivskriminaliteten. Vi måste påpeka för arbetsgivare som vill ha sund konkurrens att sluta handla till orimligt låga priser och vi måste ligga på de offentliga upphandlarna att de både ställer rätt villkor i upphandlingen som garanterar företag med kollektivavtal och att de följer upp sina upphandlingar för att kolla att pappret och verkligheten stämmer överens.

3 svar på ”Det kriminella ekosystemet”

  1. Bo Jonsson skriver:

    jo det är bra att åter ochåterigen tala om detta och sätta siffror på det och även tala om vad LO och förbunden gjort och gör samt även den regeringen under 8 år. Det är som om inget alls gjorts annars. Det nog inte så. Samtidigt tala om vad SD gjort för att förhindra det just nu.

  2. Georg carlde skriver:

    Låt alla beställare ställas till ansvar, när sker det?

  3. Arne Johansson skriver:

    Slaveri måste bekämpas på alla sätt och ett som måste användas är kontrakten som skrives där skall arbetsförhållandena vara inkluderande

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading