Till lo.se Sök Meny
Välfärdskrisen slår direkt mot personalen

Välfärdskrisen slår direkt mot personalen

I en artikel i Arbetet presenteras statistik från försäkringskassan att sjukfrånvaron ökar igen. Den yrkesgrupp som är mest sjukskriven är Sveriges vanligaste yrke; undersköterskor.

En del beror förstås på att många undersköterskor vistas i miljöer med sjuka människor men det mest alarmerande är att sjukskrivningar av psykosociala skäl ökar. Precis som i 90-talskrisen när kommunerna drog ner märks det direkt på arbetsmiljön när välfärden är underfinansierad.

Det här är naturligtvis dubbelfel och riskerar att skicka in välfärden i en negativ spiral av ohälsa och dålig ekonomi. Om en kommun eller en region har dålig ekonomi och därför vill minska bemanning så blir det antingen dyrt att ta in vikarier för den utslitna personalen alternativt att man sliter ut ännu fler om man låter bli att ta in vikarier. Och så blir det dyrt att ta in vikarier eller att man sliter ut ännu fler, och så vidare…

Det är förstås frestande för en budgetansvarig mellanchef att skära på de största posterna. Men både välfärdens brukare och den första linjens personal är mycket viktigare att skydda än andra saker som till exempel politiken och förvaltningarnas uppföljningsnappflaska eller administrativa överbyggnad. Det handlar om att politiker och kommundirektörer måste lyfta blicken och sluta göra det som mer skapar merarbete än värde och i stället prioritera personal i första linjen.

Visst är det oambitiöst att spara på utveckling, kommunikation och MR-tjänster. Men det är också oansvarigt att låta undersköterskor och brukare ta smällen när ekonomin bromsar. Det finns delar av systemet som är så ansträngt att en kollaps är nära förestående och har varit det under längre tid. Och när risken för psykisk eller fysisk ohälsa ökar i Sveriges största yrkesgrupp så ökar risken för kollaps ännu mer.

Den enkla lösningen vore förstås att regeringen hoppade av händerna de sitter så hårt på och kompenserar kommunerna åtminstone för pensionskostnaderna som rusar i inflationens spår. Vill de gå till historien kan de göra det som regeringen som räddade välfärden.
Men regeringen undersöker just nu hur de ska kunna sänka skatten istället. Kan lova att de skattesänkningarna inte kommer att förbättra undersköterskornas arbetsmiljö.

2 svar på ”Välfärdskrisen slår direkt mot personalen”

  1. Georg Carlde skriver:

    Blir man skuk av srbetet är det arbetsskada

  2. Arne Johansson skriver:

    Att denna regering skulle kunna vilja rädda välfärden låter som en saga men skulle det ske ska jag gladeligen erkänna min fördom

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading