Till lo.se Sök Meny
Vilka skatteförslag från regeringen ligger på bordet inför höstens budget? 

Vilka skatteförslag från regeringen ligger på bordet inför höstens budget? 

Regeringen förväntas lägga fram en rad skattesänkningar i höstens budget som är tydligt riktade mot personer med högre inkomster. Förslagen är djupt orättvisa och missgynnar LOs medlemmar. Här kommer en kort sammanställning av de förändringar som väntas komma i budgeten och hur de påverkar skatten för olika inkomsttagare. 

Förändringar i jobbskatteavdraget

I våras skickade regeringen ut ett förslagspaket med en rad förändringar av jobbskatteavdraget på remiss. Paketet bestod av flera delar; dels en viss generell förstärkning av jobbskatteavdraget, dels en kraftig höjning av jobbskatteavdraget för inkomster över ca 65 000 kr/mån samt vissa förändringar i jobbskatteavdraget för äldre. Den generella förstärkningen innebär som mest 202 kr i sänkt skatt för en enskild person. Den särskilda skattesänkningen för inkomster över 65 000 kr/mån som kallas för ”sänkt marginalskatt” kan ge väldigt mycket mer (se tabell nedan). 

Regeringen föreslår också att sänka skatten på pension så att skatten blir den samma som för löntagare men andra grupper såsom sjuka eller arbetslösa får ingen skattesänkning av förslagen. 

LOs hela remissvar på förslagen i promemorian kan läsas här.  

Höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt 

I höstens budget väntas regeringen också föreslå att skiktgränsen för statlig inkomstskatt räknas upp med nästan 6000 kr (från 51 158 kr 2023 till 56 916 kr 2024). Det är väldigt mycket. Skiktgränsen höjs i normala tider med runt 4% (inflationen plus två procent). Denna uppräkningstakt är satt för att generöst tilltaget motsvara en normal löneökningstakt. Räknas gränsen för statlig inkomstskatt upp i samma takt som lönerna stiger kan man säga att skatten varken sänks eller höjs. I år har dock inflationen varit mycket högre än löneökningstakten. Om regeringen väljer att följa den normala regeln trots den onormala inflationen innebär det en stor skattesänkning för alla med högre inkomster. Lönerna väntas i år stiga med drygt 4%. Nu höjer man med drygt 11%. Den ”extra” höjningen (alltså höjningen utöver löneökningstakten) motsvarar en skattesänkning på ca 730 kr i månaden på alla inkomster över den nya skiktgränsen. En liknande ”extra” höjning av skiktgränsen gjordes även i förra årets budget. 

Skattesänkning per person 

Avslutningsvis 

Regeringens skattepolitik kommer ytterligare vidga inkomstklyftorna i Sverige. Det är inte en bra politik för vanliga löntagare men det är heller inte den politik svensk ekonomi behöver. 

Vi befinner oss i en kostnadskris där hushåll med små marginaler har tagit den största smällen. Nu är vi dessutom på väg in i en lågkonjunktur där många kommer att förlora jobbet. Mot den utvecklingen hjälper inte skattesänkningar för höginkomsttagare.  

2 svar på ”Vilka skatteförslag från regeringen ligger på bordet inför höstens budget? ”

 1. Arne Johansson skriver:

  Detta förslag är en tydlig indikation på den borgerliga regeringens politik som leder till en amerikanisering av det svenska samhället. Det vill säga att även om du arbetar 40 timmar i veckan så är du fattig om du inte tillhör den grupp som har en lön över 50000 i månaden och om du tjänar över 100000 då är du en i gänget och får ännu mer.
  Ett samhälle som är segregerat mellan fattiga och rika där de rika kan köpa sig förbi köerna
  Där de fattiga inte har råd att köpa en lägenhet eller att bli sjuk
  Det är inte ett samhälle jag vill se igen

 2. Göran Johansson skriver:

  Träffade en arbetare som var född ,1892hsn sa till mig att skall arbetare ha det bra måste vi hålla i hopp nu i Sverge börjar det gå utför det kan beror på att viss arbetare har fått det så bra nu vi har byggt upp välfärden med slit och att alla som vill ha en rättvis fördelning har minskat du skall se att socialdemokraterna kommer att minska för framtiden kommer man glömma vårat slit för ett bättre samhälle högerkrafter kommer regera i framtiden och då kommer de som har det sämst att få det sämre r budskapet från dom stytranfe kommer att dom vill inte arbeta dom är lata nog om vad han sa, det har faktist blivit så jag trodde att. hade fel men han har rätt .ingen uppräkning av akassan så man kan ha en hyggligt tillvaro låga ersättningar i sjukförsäkringarna låga ersättningar till flyktingar
  ja sett ett mönster när vi inte arbetar sluta rösta på S så får vi det sämre tyvär visar det klart för ett antal år sedan när Nc kom in i fabrikerna så ville en bli tjänstemän dom ansåg sig vara i det berättigade till att var hemma där vi måste upp på barigärna så vi får till baka arbete och andra som gillar att samhällets resurser fördelas rättvist till dom som har det sämst har hört att svenska företagsledare måst ha så höga ersättningar för att företagetaget skall göra vinster och utveckling men det finns ett frågetecken även om företaget går med förlust så får många bonusar ändå en sak som vi kan undra över

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading