Till lo.se Sök Meny
Medaljregn över Sverige på Yrkes-EM i Gdansk 

Medaljregn över Sverige på Yrkes-EM i Gdansk 

Efter tre intensiva tävlingsdagar avslutades Yrkes-EM i Gdansk med fina resultat för Sverige. Det svenska Yrkeslandslaget tog åtta medaljer. Ett guld, ett silver, två brons och fyra Medallion for Excellence. Tävlingarna pågick mellan den 6-8 september 2023 i Polen.

Det var fantastiskt att se 600 yrkesstolta ungdomar tävla i 42 grenar. Det som fångade mitt intresse lite extra var bageri och konditori. Det var roligt att se hur olika bakverk presenterades med inspiration från det land man representerade.  

Det var också intressant att se floristernas kransar och kreationer växa fram, trädgårdsanläggarnas olika lösningar kring plantering och bevattning ta form och målarnas fina väggar växa fram med olika färger och tapeter. Men även koncentrationen när teknikerna skulle lösa olika problem eller när hotellreceptionisterna fick hantera olika scenarion som kan uppstå.

Syftet med tävlingarna är att höja statusen och attraktiviteten för yrkesutbildningen. Det är stor brist på yrkesutbildade och bara i Sverige kommer det saknas 300 000 till år 2035 om inte utvecklingen bryts. Tävlingarna började på 1950-talet genom att Spanien knackade på hos Portugal och frågade om de vill vara med och tävla. Sveriges kom med 1995 och i dag ordnas det både VM och EM. Nästa år blir det SM i Karlstad.

Under SM bjuds högstadieelever från regionen in för att följa tävlingarna, ställa frågor om yrkena samt pröva olika moment. Efter ett SM brukar söktrycket till yrkesprogrammen öka.   

WorldSkills Sweden är ansvariga för det svenska Yrkeslandslaget, uttagningarna och tävlingarna. Deras uppdrag är att arbeta för att höja statusen och kvalitén på yrken och yrkesutbildningar.  WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten.

Nyligen återinfördes högskolebehörigheten på alla program. Det innebär att ett yrkesprogram leder till två yrkesutgångar – både jobb och möjlighet att studera vidare. Jag kan konstatera att en yrkesutbildning är ett smart val.   

Nu ser jag fram emot Yrkes-SM i Värmland och Yrkes-EM i Lyon under nästa år!  

2 svar på ”Medaljregn över Sverige på Yrkes-EM i Gdansk ”

  1. Lennart Stålnacke skriver:

    Va kul.De är bara bäst de som kämpat hårt i sin framtida yrken.
    Stort Grattis till alla som deltagit,även alla arrangörer .
    Mvh Lennart Stålnacke F.D Lärlings ombudsman ByggEttan Sthlm .

  2. Arne Johansson skriver:

    Detta är ett utmärkt sätt att locka flera ungdomar till att känna stolthet

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading