Till lo.se Sök Meny
Dags att lagstifta om kvällsöppen förskola

Dags att lagstifta om kvällsöppen förskola

Ett nödvändigt steg för ett jämlikare samhälle för skiftarbetare.

Förskolan är mer än bara en plats där barnen spenderar sin tid medan föräldrarna arbetar. Den är en grundläggande del av vår sociala infrastruktur och måste utformas för att vara inkluderande och rättvis för alla familjer, oavsett deras arbetstider och ekonomiska förutsättningar.

Skiftarbete och Familjelivet

För de som arbetar skift, på Sahlgrenska, Volvo eller på Coop är det idag svårt att hitta barnomsorg, på kvällar och nätter är det minst sagt en utmaning. Förskolan, som traditionellt har öppet under kontorstid, lämnar många skiftarbetande föräldrar i en knepig situation. Kvällsöppen förskola skulle inte bara göra det möjligt för dessa föräldrar att förena arbete och familjeliv, utan också minska stressen och osäkerheten som ofta kommer med att försöka ordna barnomsorg under oregelbundna tider.

Arbetslivet har genomgått dramatiska förändringar. Traditionella 9-5-jobb är inte längre normen. Många yrken kräver flexibilitet och kan innebära arbete på kvällar, helger eller oregelbundna tider inom arbetaryrken är det mer regel än undantag att kvällsarbete förekommer. Detta gör det ännu viktigare att förskolor erbjuder kvällsöppet, så att arbetare inte tvingas välja mellan sina jobb och sina barn.

För att uppnå verklig jämlikhet måste vi tänka bortom frivilliga åtgärder och börja lagstifta om kvällsöppen förskola som en nödvändig tjänst. Det är dags för samhället att ta ansvar och säkerställa att alla familjer, oavsett arbetsmönster eller ekonomi, har rätt till tillgänglig barnomsorg som gör det möjligt för dem att arbeta och ha familj

Kvälls och nattöppen förskola är inte bara en praktisk lösning för skiftarbetande föräldrar och arbetare med oregelbundna scheman, det är också en viktig del av att skapa ett mer jämlikt samhälle. Genom att lagstifta om detta steg kan vi säkerställa att ingen lämnas bakom och att alla har rätt till barnomsorg som möjliggör full delaktighet i arbetslivet och samhället. Genom att lagstifta om kvällsöppen förskola förhindrar vi kommunerna att använda kvällsöppen förskola som en budgetregulator. Det är dags att prioritera kvälls och nattöppen förskola för alla våra familjer och barn.

3 svar på ”Dags att lagstifta om kvällsöppen förskola”

 1. Peter skriver:

  Ja även barnomsorgen behöver anpassas och utvecklas utifrån övriga samhället för att få ett jämställt samhälle.

 2. Carmen Aulin-Rodén skriver:

  Ska fler vilja och kunna arbeta i välfärden behövs förskola alla tider på dygnet. Det är ett viktigt steg i att Kompetensförsärjningsförsäkra svensk arbetsmarknad.

  Skulle kostnaden för RUT-tjänster använts till förskollärare istället hade det kunnat vara 12 100 anställda till eller 45 000 förskoleplatser extra. Fler vuxna i arbete tänker jag.

 3. Joakim Mjörnemyr skriver:

  Håller med dig till fullo. I min kommun finns en förskola för de med oregelbunden arbetstid. Den har öppet såväl dag som kväll, natt och helg. Däremot så har vi grannkommuner som inte har detta och det behövs verkligen. Att min kommun har en dygnet-runt förskola är däremot en sanning med modifikation för det är verkligen bara de som anstränger sig som kommer att upptäcka att den finns. Det är inte enkelt och självklart att veta detta som medborgare i min kommun. Förutom att det behöver finnas i alla kommuner så behöver det också framkomma att det är en självklarhet och att det är lätt att finna dem och söka en plats på dessa förskolor.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading