Till lo.se Sök Meny
Besviken på tidningen Arbetet

Besviken på tidningen Arbetet

I förrgår blev jag intervjuad av Arbetet. Sahlgrenska beräknas gå back 1,7miljarder kronor under nästa år och 2000 personal kan få lämna för att sjukhuset ska komma tillrätta med den enorma ekonomiska underskottet.

Intervjun gick bra, dom frågade om bild och om någon mer facklig kunde göra intervju, och jag tipsade dom om att ta kontakt med läkarförbundets representant.

När artikeln kom ut i Arbetet innan lunch igår va det en undersköterska på första sidan på artikel, det var jag. Inledningen är mina ord.

Men, efter ett par timmar är min bild utbytt till läkarens. 

Varför är det så att tex läkare syns mer i medierna än andra yrkesgrupper, som till exempel undersköterskor? Media tenderar att hellre fokusera på högutbildade yrkesgrupper som läkare, forskare eller advokater antagligen eftersom deras expertis kan anses vara mer respektingivande i samhällets ögon.

Den traditionella synen på prestige och makt som kommer med vissa yrken kan leda till att vissa yrkesgrupper prioriteras mer i medierna. Läkares roll som livräddare och deras långa utbildning gör antagligen deras närvaro mer påtaglig.

Dessutom verkar det finnas en brist på andra yrkesgruppers betydelse inom vården. Undersköterskor, som spelar en oumbärlig roll inom vården, får oftast inte den plats vi förtjänar i medierna trots vårat viktiga bidrag till vårdens funktion.

Det är viktigt att förstå och erkänna att alla yrkesgrupper inom vården, oavsett utbildningsnivå, spelar en avgörande roll för att vården ska fungera optimalt. Att synliggöra olika yrkesgruppers insatser i media är viktigt för att ge en rättvis bild av arbetet och för att erkänna den breda kompetens och värdefulla bidrag som alla gör tillsammans. Det handlar om att bredda perspektiven och visa respekt för alla som arbetar inom vården.

Varför kommer då bytet av artikelbild som en förvåning, och varför spelar det roll? Jo, hade det varit Göteborgsposten eller Dagens nyheter hade jag nog blivit förbannad men föga förvånad. Nu, denna gången gör LOs tidning Arbetet förflyttningen från arbetare till akademiker. Det känns inte särskilt proletärt. 

Varför det är viktigt att LO arbetare kommer till tals och syns i medier är för att vi lever faktiskt under andra omständigheter än tex läkaren. Och vi har också något viktigt att bidra med i samhällsdebatten, vanligt folks perspektiv.

6 svar på ”Besviken på tidningen Arbetet”

 1. Herbert Marcher skriver:

  Kan bara instämma!

 2. Anette skriver:

  Tyvärr, blir jag inte förvånad… väntat så länge på debatter kring alla som arbetar inom vårdsektorn.
  Vården består av en kedja av människor, med olika yrkesgrupper. All personal är lika viktiga oavsett titlar, om vården ska fungera.

 3. Eva Hallander skriver:

  Underslöterskorna är vårdens hjältar!

 4. Bo Jonsson skriver:

  klantigt av Arbetet, du har rätt att vara besviken på redaktören, båda kunde väl få plats med bild.

 5. Bo Jonsson skriver:

  klantigt av Arbetet, du har rätt att vara besviken på redaktören, båda kunde väl få plats med bild. I sak stärker det enigheten.

 6. Marianne Karlsson skriver:

  Instämmer vad du skriver, varför inte ha båda bilderna om de nu vill ha läkare … Alla yrkeskategorier i vården är lika viktiga om det ska fungera…men vi på golvet som undersköterskor/sjukvårds bitr glöms ofta bort tyvärr…

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading