Till lo.se Sök Meny
Första december

Första december

Nu startar tiden då privata arbetsgivare vill visa sin uppskattning för sin personal. Det kan handla om julbord, räkkryssningar, jultallrikar, julgåvor, julpresenter, presentkort och julostar, för att dom vet att personalen är deras viktigaste resurs.

Jag som varit anställd undersköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset sedan 2006 har aldrig blivit bjuden på någon jultallrik eller fått åka på räkkryssning eller fått någon julklapp av min arbetsgivare. Jag har faktiskt aldrig blivit bjuden på en jultallrik, inte ens dom jular jag jobbat på självaste julaftonskvällen. Arbetslaget som fått julaftonskvällen på sitt schema har i alla år gjort det bästa av situationen och ordnat knytkalas, då var och en tagit med något att dela med sig av. På ett sätt är det så mycket finare och mer personligt än en beställd jultallrik, men känslan av orättvisa känns ändå av i djupet av magen.

I början av min anställning fick leverantörer bjuda sjukvårdspersonalen på lunch när de kom och föreläste om ett nytt diabetesläkemedel eller nya omläggningsmaterial, detta stoppades för omkring 10år sedan, på grund av att det kunde ses som mutor. Numera får inte undersköterskor eller sjuksköterskor bjudas på lunch i samband med genomgång av läkemedel och sårvårdsmaterial, men läkarna får det. Det var tydligen bara undersköterskor och sjuksköterskor det gick att muta med lunch så vi skulle ordinera mer dyra läkemedel? (Det är såklart enbart läkaren som ordinerar mediciner)

Nu har vi några spännande veckor framför oss, då vi kan följa julmyset på sociala medier. Det är också med spänning jag följer om regionen i dessa nedskärningstider då man på sjukhusen sparar in på mjölk, saft, inkontinensskydd och personal låter sina chefer, tjänstemän, läkare och politiker bjudas på jultallrikar och presenter. Det återstår att se hur det blir i år. Men tidigare år har klass verkligen spelat roll.

4 svar på ”Första december”

 1. Arne Johansson skriver:

  Det finns många som säger att klasskampen är omodern och att den tillhör historien .
  Ännu en gång har det visat sig vara fel

 2. Anette skriver:

  Så sant! Inom kommunen och BG regionen får vi mejl om att staden drar in på julbord i år… varför skickas detta ens ut, eftersom ingen sk ” vanlig arbetstagare@ aldrig varit på julbord vare sig i kommunen eller vg, på de sista 30 åren. Så pinsamt dåligt! Efter år av slit, även före, under och efter covid, borde vår ledning steppa upp för sjukvårdspersonal, vare sig det är jul eller ej.
  Vår stad, Göteborg drar in på allt och efter det nya schemat med 11- timmarsregeln har schemat blivit så mycket sämre. Det dras kvartar här och där, särskilt under kvällar och helger. Antar det är för att spara in på OB?! Tycker att vi som jobbar ska enas och ställa krav på vår arbetsmiljö, försöka få tag i en journalist så att vårdsektorn kan debatteras i samhället. Det är väldigt tyst om allt som händer i vårdsektorn.

 3. Jan von Eichwald skriver:

  Det handlar faktiskt mer om arbetsgivaren än om arbetarklass. Jag har jobbat som bussförare, utbildare, lastbilschaufför och jag har alla år fått julklapp, julbord eller jultallrik.
  De flesta privatanställda arbetare inom de flesta yrken får något till julen. Så att påstå att det har med yrket eller klassen att göra är helt felaktigt. Finns många privatanställda undersköterskor som uppmärksammas till julen av sin arbetsgivare.
  Det beror då på vilken arbetsgivare man har snarare än vilken klass man tillhör. Så det beror då på vilka som bestämmer på arbetsplatsen snarare än ditt yrke. Sen beror det även på vilket yrke man har för hur mycket julhälsningen kostar. Personer med inköpsroll eller bestämmanderätt smöras lite extra med julklappar eller julbord. Men att påstå att julbord, julklapp eller jultallrik enbart utgår ifrån klass helt felaktigt! Det beror på hos vem du jobbar hos och ingenting annat

  Hade önskat lite mera faktakontroll innan sådana utspel görs.

 4. Sten Mångs skriver:

  Om jag skall fortsätta på din ”jul berättelse”, ”julspöket med (scrooge)” är inte ens i närheten, av vad som händer i Sverige som nation idag, den röda tråden, är att Tidögänget, fortsätter med politisk 100 % polarisering, som styr mot diktatur, med sd i spetsen, som säger sig vara ”nationalister, de skyddar inte ens Sverige som nation, de är inte ens stolta över Sverige som nation, ekonomiskt , systematiskt, styr åt att , det blir stor arbetslöshet, Sveriges befolkning skall tvingas att, gå på knäna, tills nästa val, bara för att JÅ hela tiden säger att det går dåligt , för Sverige, tjatet om att sd är det största partiet, är 1000% överdrivet, journalister i Sverige får inte uttrycka vad de vill kritisera längre, yttrandefriheten, undergrävs, där ingen ser det, nya lagar gör det möjligt, jå har trump, putin, erdogan, ungern, å mein kampf, som föredömen, parallellen med USA, är väldigt nära, fast där finns det fria ordet kvar, titta gärna på, MTN meidas tough på youtube, där ett gäng advokater och flera, som ger den sanna bilden av trump och MAGA republikanerna, det skrivs nästan ingenting om hur det ser ut i USA, om alla tystnar i Sverige som nation, så blir det än värre efter valet år 2026, de sociala orden, hörs allt mindre i Sverige, bemötande, empati, alla får inte vara med längre, det är som att säga, att ”människan har inte råd med människan” längre, fast det är så här, det finns stora resurser, men de säljs ut, till utländska aktieägare, offentliga sektorn är uppköpt, av utländska intressen, det innebär större kostnad per medborgare, som får se sin ägare del, förvandlas till vinst för privata företag , det får du som medborgare inte se, eftersom, aktiebolagslagen säger att det är bara de privata aktieägarna, kan ta del av vad för vinst de har, så vinsterna, kan de ta del av var som helst utomlands, och i princip, är alla politiker i riksdagen, kommuner och regioner inblandade, mer eller mindre, men som sagt, Sverige är rikt, 542 miljardärer, och 10000 tals miljonärer, finns här, och de har ju inte råd med resten av alla andra medborgare i Sverige. God Jul, och Gott Nytt ÅR.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading