Till lo.se Sök Meny
Bakvänt tänkt av regeringen och SD kring A-kassan

Bakvänt tänkt av regeringen och SD kring A-kassan

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson är tillsammans med sitt Tidögäng övertygad att om arbetslösa i Sverige skulle ha det mindre ”fett” så skulle färre vara arbetslösa. 

Att arbetslösheten är relaterad till konjunkturnedgångar som delvis skapats av hans regerings ekonomiska politik är en tanke han inte kan sträcka sig till.

Att de som nu blir arbetslösa i till exempel byggbranschen kommer att behövas i sitt yrke när konjunkturen vänder är inte heller ett argument som biter på arbetsmarknadsministern.

Det spekuleras i att regeringen sänker A-kassan för att visa handlingskraft. Men istället för att sänka a-kassan efter 100 dagar och ännu mer efter 200 dagar finns det stora och små saker regeringen borde göra för att minska risken för arbetslöshet eller rusta de arbetslösa för nya jobb. Det skulle också ge en bättre konjunktur idag och bättre förutsättningar för framtiden.

Det handlar först och främst om att stötta bostadsbyggandet. Där kom Socialdemokraterna med fem fräscha förslag för inte så länge sen. Varje byggjobb ger jobb till tre andra personer så här finns mycket att göra.

Att finansiera välfärden fullt ut hade också räddat jobb och dessutom skapat bättre framtidsförutsättningar när fler elever lyckas i skolan och sjukvårdsköerna minskat till exempel.

Men regeringen kan också finansiera och påbörja större infrastrukturprojekt som behövs. Till exempel att underhålla våra vägar och järnvägar. Och bygga nya järnvägar.

Att skynda på den gröna industriomställningen är ytterligare en aktivitet som hade minskat arbetslösheten. Kompetensutveckling och investeringar som kommer att behövas. Det är bättre att göra investeringarna nu än att vänta och se. Här är det akuta investeringar i elförsörjning som är det tydligaste målet.

Så det finns massor av sätt för regeringen att visa handlingskraft som inte slår mot de svagaste i samhället. Men det finns tyvärr inga tecken på att man kommer att vilja göra det.

4 svar på ”Bakvänt tänkt av regeringen och SD kring A-kassan”

 1. Harriet skriver:

  Önskas mer vänsterpolitik

 2. Önskar debatt kring vårdsektorn skriver:

  Eller hur!
  Och personal inom vårdsektorn som t.o.m. väljer att säga upp sig pga de nya sk hälsoschemat som innebär kortare pass, som då gör att de får arbeta vid många fler tillfällen. I samband med de nya 11-timmars vilan gör att vi går tillbaka, som de var förr… fler pass, påverkan på miljö , minutschema, arbetsmiljön usel. osv
  Är rätt trött på byggnadsbranschen , som media och regering tar upp ideligen. Vet att även de har det tufft. Men knappt någonting om ohållbara schema och det stora rekryteringsproblemet, inget nytt men nu ännu värre än någonsin. Det finns knappt någon som väljer att jobba inom den sektorn. Är det någon gång som röster hörs så är det läkare som berättar om sin situation, som ör lika tuff, som för sköterskor, uskor osv
  Dags för ledning, regering osv att vakna upp och ta tag i värdfolkets flykt från jobben. Gäller alla kategorier, av yrken inom vård.
  Byggnadsbranschen har också svårt att rekrytera nya arbetstagare, dock har de en avsevärt mycket bättre lön och normala arbetstider= 40 h vecka och ingen inbeordring, oftast ingen obekväm arbetstid. Kanske dags att byta till den sektorn?!

 3. Anette skriver:

  Så ledsamt det har blivit i Sverige! Sparka på de som redan ligger ner. Lyssnade på Pehrsson angående A-kassa mm. Alltså de siffror han beskriver stämmer inte ens. Kunde knappt titta på det, skäms å deras vägnar.
  Borde även gälla politiker när de blir arbetslösa.

 4. Arne Johansson skriver:

  Att regeringen inte har någon som helst sympati för arbetslösa arbetare det är väl ingen nyhet att sedan SD som vill påstå att dom värnar om arbetare ställer upp på detta borde vara ännu en spik i den kistan.
  Att de borgerliga tror att det finns något intresse för att vara arbetslös är också en intressant fantasi .
  Men detta utspel visar än en gång att regeringen inte tänker på mer än sina tre käpphästar, Inflationen, militären och invandrare som förorsakar brott.
  Resten av den verklighet som vi lever i som håller på att falla sönder i Sverige ,klimat ,miljö, vården , skolan och vägar och järnvägar. Det lämnas .

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading