Till lo.se Sök Meny
Dags för gymnasieval – men vad ska man välja?  

Dags för gymnasieval – men vad ska man välja?  

Nu pågår gymnasievalet för fullt. För en del är det lätt, för andra är det svårare. Ska man välja ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande? Och vad är det för kompetenser som efterfrågas?

Om man utgår ifrån behoven på arbetsmarknaden är svaret lätt – välj ett yrkesprogram. Behovet av gymnasialt yrkesutbildade är stort. Det saknas undersköterskor, målare, elektriker, kockar, och industriarbetare för att nämna några yrken. Och yrkeslärare för den som vill studera vidare.

Att djupdyka i ”Trender och prognoser 2023” bekräftar bilden. I rapporten tecknar SCB en tydlig bild av de kompetenser som kommer att efterfrågas på framtidens arbetsmarknad. De skriver bland annat:

”Efterfrågetillväxten beror till stor del på att arbetsgivarna på sikt och i allt högre grad antas vilja anställa personer med en yrkesutbildning som matchar yrket i ställt för arbetskraft som saknar sådan yrkesutbildning.”

Många elever vill hålla alla dörrar öppna. Det är fullt förståeligt. De väljer en bred utbildning, som samhälls- eller ekonomiprogrammet. De högskoleförberedande programmen bygger på vidare studier, men långt ifrån alla pluggar vidare.  

Om man väljer ett yrkesprogram får man idag både en yrkesutbildning och högskolebehörighet. Eleverna får två yrkesutgångar. Det innebär att man får ett intressant jobb och alla möjligheter att kompetensutveckla sig inom branschen eller yrkesväxla. Och statistiken är tydlig. Unga som gått ett yrkesprogram blir snabbare etablerade på arbetsmarknaden, får en tryggare anställning och en högre lön tidigare än de som gått ett högskoleförberedande program.

För den som har jobbat i åtta år finns det också möjlighet att söka omställningsstudiestödet. Syftet med stödet är att arbetstagare ska kunna stärka sin ställning på arbetsmarknaden mitt i livet. Omställningsstudiestödet innebär att man kan få ersättning motsvarande 80 procent av en normal lön under två terminer. Om man studerar på deltid räcker ersättningen längre.  

Men nu till kärnfrågan – vad ska man välja för program?

Ta gärna en titt på WorldSkills Swedens fina filmer om de olika yrkesprogrammen. Det fördjupar, förklarar och inspirerar.  Att läsa ett yrkesprogram innebär att man lär sig ett yrke från grunden och får komma ut och göra arbetsplatsförlagt lärande, APL. På fler program kan man göra delar av sin praktik utomlands via Erasmus+. Många skolor har fina samarbeten med arbetsplatser i andra länder.  

En yrkesutbildning leder framåt. Till intressanta jobb och möjligheter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading