Till lo.se Sök Meny
Kampen mellan arbete och kapital

Kampen mellan arbete och kapital

Klasskampen har varit en central drivkraft i fackens historien, där intressen mellan arbetare och kapitalet ständigt står emot varandra. Denna konflikt, rotad i ojämlikheten och maktförhållandena i samhället, är särskilt uppenbar när det gäller löner och arbetsvillkor.

Vi arbetare får aldrig något gratis. Varje förbättring av arbetsvillkor, scheman eller löner har erövrats genom århundraden av kamp och organisering. Arbetarklassen har aldrig fått något genom att bara be om det. Vi har alltid behövt kämpa för våra rättigheter och för vår värdighet.

Arbetstider och schema är också en del av denna kamp. För arbetare handlar det inte bara om att få tillräckligt med vila och fritid, det handlar också om att ha kontroll över våra liv och vår tid, för att vi också ska kunna kombinera familjeliv med vårt jobb och ha en meningsfull fritid. Kapitalet, som är arbetsgivaren, men i vissa fall också politiken kan sträva efter efter att effektivisera eller maximera produktivitet och vinster, och det är enbart på arbetarnas bekostnad. På bekostnad av bra scheman, tillräckligt med kollegor, återhämtning och en godtagbar arbetsmiljö.

Fackföreningar och fackligt arbete är essentiella verktyg i denna kamp. Genom att vi organisera oss och kämpa tillsammans kan vi utjämna maktförhållandena och kräva våra rättmätiga andelar av vinsterna som vi är med och skapar. Klasskamp handlar inte bara om att försvara våra intressen som arbetare, det handlar också om att skapa ett mer rättvist och jämlikt samhälle för alla.

Det är viktigt att komma ihåg att klasskampen inte är något som tillhör det förflutna. Kampen pågår än idag, i fabriker, butiken, på förskolan och över hela Sverige och världen. Det är genom solidaritet, organisering och en envis och modig kamp för våra rättigheter som vi kan fortsätta att göra framsteg och skapa förändring. Klasskampen är, och kommer alltid att vara, essensen i arbetarrörelsen och den fackliga kampen. Se till att alla på arbetsplatsen är med!

6 svar på ”Kampen mellan arbete och kapital”

 1. Anette skriver:

  Så sant! Har kämpat med detta sedan 40 år tillbaka i tiden. Kämpat för schemor, arbetsmiljö, etc
  Det jag har känt de senaste ca 15 åren är att solidariteten har inte försvunnit helt, men väldigt mycket.
  I min bransch är vi lågavlönade och framförallt kvinnor som arbetar och många vågar inte säga ifrån, eller resonera kring arbetsvillkor, lön, lika villkor, arbetsmiljö osv ett argument är också att det känns som ingen lyssnar. Vi har försökt driva frågor med vårt fack, politiker, ledning, vänt oss till media.
  I dessa besparingstider och med nästintill minutschema får vi springa allt fortare.
  Välfärden är snart ett sjunkande skepp och kaptenerna har redan lämnat skeppet…
  Så vad gör vi? Eller vad ska vi göra?
  Enligt mig har våra villkor blivit tom mycket sämre än vad de var när jag började arbeta, på åttiotalet…

 2. Arne Johansson skriver:

  HEAR HEAR

 3. Bo Jonsson skriver:

  På jobbet, på arbetsplatsen vill man inte ha ett ständigt krig. Därför är det viktigt att man har facket som ska ta upp sakfrågorna innan det blir dålig stämning. Det uppskattar alla arbetskamrater inte, tyvärr. Om man med ordet klasskamp har svårt att nå fram till sossehatare så brukar fakta om arbetslivet som denne själv har vara en bra utgångspunkt. Men det är på jobbet aktiva behöver ta lite ideologiskt snack baserat på fakta just nu och vad som är lösningen. Det svåraste är att förstå är hur skrämd till döds en del kan vara av skatter på kapital, när skatter på löner är mer än nog i inflationstider skapade av penningpolitiken och kostnadshöjande, d.v.s. inflationsdirvande räntehöjningar och staten inte beskattar och samtidigt lånar upp spekulationskapitalvinster genom avkastningen.

 4. Irma Andersson skriver:

  Så bra skrivet

 5. Nils Andersson skriver:

  Under en högerregering, SD. Kommer arbetarrörelsen. Fackföreningsrörelsen. Få veta att dom lever. Deras människosyn. Värderingar av medmänniskor. Har inte nämnvärt ändrats sedan Ådalen. Kapitalets makt är stor. Dom vill inte ha några politiska organisationer. Utan allt skall styras. Ledas via den ekonomiska makten. Ingen insyn. Ingen redovisning.

 6. Göran Johansson skriver:

  Det är en bra redogörelse om fackets arbete genom tiderna och framåt. Men du glömde att vi har en viktig fråga att få dom som har gått på höger partierna att dom till vara arbetarnas intressen det är sorgligt att att vi med en bra skolmat inte har givit en sådan undervisning så man har en klar kunskap om vad soliditet innebär till tänk på dig själv och skitt i andra och att i

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading