Till lo.se Sök Meny
Det är dags för kortare arbetsvecka

Det är dags för kortare arbetsvecka

Arbetslivet har under bara de senaste åren förändrats radikalt. Det är hög tid att anpassa våra arbetsstrukturer därefter. Den traditionella 40-timmars arbetsveckan har varit normen under väldigt lång tid, men nu måste det vara dags att korta ner heltiden för att främja både individernas hälsa och samhällets produktivitet.

Efter pandemin ser vi en markant förändring i hur många arbetar. En stor del av arbetsmarknaden (tjänstemän) har övergått till att arbeta hemifrån på tex måndagar och fredagar, jobbar från sommarstugan eller fjällifrån på distans och har möjlighet att flexibelt organisera sitt arbete för att balansera fritid, familjeliv och arbetsliv. Men tyvärr har denna förändring cementerat klassamhället ännu hårdare, där LO-arbetare oftast inte har möjligheten att arbeta hemifrån, vare sig under pandemin eller efter. 97 procent av LOs medlemmar i Västsverige gick till jobbet som vanligt under hela pandemin, trots att rekommendationen va att jobba hemifrån.

Att korta ner arbetsveckan skulle inte bara ge människor mer tid för återhämtning, familj och fritid, det skulle också öka produktiviteten. Forskning visar att kortare arbetsdagar leder till ökad effektivitet och bättre fokus under den tid som faktiskt arbetas. Det är dags att vi inser att längre arbetsdagar inte nödvändigtvis leder till ökad produktivitet, utan tvärtom kan det leda till utbrändhet och minskad kreativitet.

Men viktigast av allt är att kortare arbetsveckor skulle främja jämlikheten i samhället. Genom att ge alla arbetstagare möjlighet att arbeta färre timmar skulle vi minska klyftorna mellan dem som har möjlighet att arbeta hemifrån och dem som inte har det. Det skulle också göra det lättare för föräldrar att balansera arbete och familjeliv och minska den stress som många upplever i dagens arbetsliv.

Och skulle det inte finnas politisk vilja eller möjlighet att sänka heltidsmåttet på hela arbetsmarknaden (även om det vore det bästa) så borde man faktiskt införa det för den delen av arbetsmarknaden som aldrig kan arbeta hemifrån! 

Det är dags att vi tar steget mot kortare arbetsveckor för att främja hälsa, produktivitet och jämlikhet. Genom att ge människor mer tid för återhämtning, familj och fritid kommer vi att skapa ett samhälle där alla har större möjlighet att leva ett balanserat och meningsfullt liv. Det är såklart också vår gemensamma skyldighet att arbeta för en bättre arbetsmiljö och ett mer jämlikt samhälle för alla. Sänkt heltidsmått är en del av lösningen.

4 svar på ”Det är dags för kortare arbetsvecka”

 1. Arne Johansson skriver:

  Det är en bra idé om det inte leder till högre prestations krav . En åtgärd som skulle vara bra för att förbättra arbetsmiljön vore att öka på medarbetare så att allt små arbete blir gjort och att det täcker korttidsfrånvaro på arbetsplatsen,en personal pool. Arbetsmiljön förstörs av höga produktionskrav som leder till att umgänget på arbetsplatsen blir lidande med ökad personal omsättning osv

 2. Anette skriver:

  Sänkt heltidsmått vore väldigt bra. Så som det ser ut i vårdsektorn med 11-timmars regeln och samtidigt ändrade så många går kortare pass, som resulterar med att arbeta fler pass.
  Är inte riktigt så som vårdfolket vill ha det.
  Däremot sänkt heltidsmått och sjyssta schemor.
  Då kanske vårdpersonalen återvänder. Det är många med mig som har sagt upp sig…trots att själva jobbet är roligt och intressant

 3. Ulf Björk skriver:

  Lagstiftning eller förhandling är en viktig demokratisk fråga som bör diskuteras bland så många som möjligt och behandlas på framtida kongresser.

 4. Ulf Björk skriver:

  Lagstiftning eller förhandling är en viktig demokratisk fråga som bör diskuteras bland så många som möjligt och behandlas på framtida kongresser.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading