Till lo.se Sök Meny
En fullständigt otillräcklig vårbudget

En fullständigt otillräcklig vårbudget

Finansministern har presenterat sin vårbudget. Det är om ett utrymme på totalt 17 miljarder som ska fördelas och av dessa ska 6 miljarder gå till sjukvården.

11 miljarder kvar att fördela alltså. Näringslivet vill att det ska gå till skattesänkningar. Till de rika förstås. Eller möjligen till företagen. Den här gången valde finansministern inte att lyssna och tillför istället pengar i fler delar av statsapparaten. Men oavsett skattesänkning eller tillskott är det självklart alldeles för lite med 11 miljarder. Även i en vårändringsbudget. Kanske speciellt i år när behoven efter kostnadskrisen är så stora och så tydliga. Och det minsta som behövde göras är att stötta alla barnfamiljer som fått det så tufft i krisens spår.

Dessutom:

LOs beräkningar visar att det behövs uppemot 80 miljarder om året bara för att finansiera välfärden på nå en rimlig nivå framöver.

Vi har en akut kompetensbrist inom en lång rad yrken som behöver nya utbildningsplatser. Vi behöver också öka attraktiviteten i en lång rad av välfärdens yrken genom bättre löner och villkor.

Det behövs dessutom gigantiska investeringar i eftersatt underhåll av vägar, järnvägar och VA-nät. Nu fick den nödvändiga återuppbyggnaden av E6 i Stenungsund en miljard, men detta bara för att inte annat nödvändigt underhåll skulle frysa inne. Det behövs investering i ny järnväg och inte minst i en snabb energiutbyggnad där vindkraften är det snabbaste och mest ekonomiskt lönsamma att satsa på just nu. Bostadsbyggandet störtdyker trots att bostadsbristen är ett jätteproblem.

Så det är dags att låna till nödvändiga investeringar för att kunna satsa på jobb och framtid i den gröna industriomställningen. Istället för att hota expansionsmöjligheter för företagen och framtidens jobb genom att sänka deras skatter och därmed utrymmet att investera.

Statens intäkter behöver öka för att kunna finansiera välfärden på en rimlig nivå, i detta måste indexuppräkningar varje år säkras i våra socialförsäkringar, a-kassa och statsbidrag till kommuner och regioner. Det ska inte längre gå att sminka en gris och säga att man satsar miljarder när kostnadsökningarna är mycket högre än ”satsningen”.

För att statens intäkter ska kunna öka över tid så måste den gröna omställningen prioriteras och investeringar i bostäder, utbildning och infrastruktur ge långsiktiga förutsättningar. Det finns väldigt liten anledning att upprätthålla ett överskottsmål i statens finanser om förutsättningarna för framtida tillväxt hindras. Varje krona som konkret satsas på jobben kommer att återbetala sig.

4 svar på ”En fullständigt otillräcklig vårbudget”

 1. Arne Johansson skriver:

  Att regeringen är närsynt har väl alla uppfattat . Dom har få intressen jag tycker att det verkar vara:
  Brott och straff
  Militärt försvar
  Inflationen
  Inte nödvändigtvis i denna ordning. Alla andra frågor ligger på utredning för att vänta på bättre tider det enda som bryter detta tänkande är väl en skattesänkning för de som har en månadslön över 75000 . De som tjänar över 50000 har ju redan fått sin skatt sänkt.

 2. Nils Andersson skriver:

  Regeringen har lite utrymme i sin regeringsroll. Dom styrs. Leds av Svenskt näringsliv, kapitalet. Som även är deras ekonomiska sponsor.

 3. Bo Jonsson skriver:

  är inte säker på att jag förstår vad du vill ha sagt med följande mening.”Istället för att hota expansionsmöjligheter för företagen och framtidens jobb genom att sänka deras skatter och därmed utrymmet att investera.”

  Du menar att regeringen hotar ….

  1. Staffan Lindström skriver:

   Om inte nödvändig köpkraft, infrastruktur och kompetens finns går det inte att finansiera privata investeringar heller. Tillväxten minskar därmed.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading