Till lo.se Sök Meny
En iskall verklighet! Dubbelt så många arbetare kämpar för värme

En iskall verklighet! Dubbelt så många arbetare kämpar för värme

I dagens samhälle, där vi ofta tar för givet bekvämligheter så som uppvärmda bostäder, och mat på bordet avslöjar Arbetet oroande statistik från SCB, det är en mörk sanning som många (läs Svantesson och högern) totalignonerar. Dubbelt så många arbetare kämpar för att ha råd att värma sina hem.

Enligt den nyligen publicerade artikeln är det nu hela 16 procent av arbetarna i Sverige som uppger att de har svårt att klara kostnaderna för uppvärmning. Detta är en ökning från tidigare år och det är en oroande trend som bara tycks fortsätta.

Det är så orättvist när man tänker på att det finns så många människor, som arbetar hårt varje dag för att försörja sig själva och sina familjer, inte har råd att hålla värmen i sina hem. Det är inte bara chockande utan också ett politiskt haveri. Detta är en påminnelse om den stora ekonomiska ojämlikheten som råder i vårt samhälle och det faktum att många kämpar för att överleva från en dag till en annan. Klasskillnaderna ökar hela tiden.

Bakom varje statistisk siffra finns en verklig berättelse. Att leva i kyla är inte bara en fråga om fysiskt välbefinnande utan också om mental hälsa och livskvalitet. Hur kan vi som samhälle tillåta att så många människor lider på det här sättet?

Enligt färska siffrorna från SCB 

Andelen arbetare som…

saknar kontantmarginal 28% +6

har svårt eller mycket svårt att få ekonomin att gå ihop 12% +5

har lätt eller mycket lätt att få ekonomin att gå ihop 36% -17

har kommit efter med betalningar 10% +4

inte har råd att ha det tillräckligt varmt i bostaden 8% +6

inte har råd med internet i bostaden 1% +0,5

inte har råd med dator 3% +0,5

inte har råd med två par skor, inklusive vinterskor 2% +1

inte har råd med nya kläder 4% +3

inte har råd att ersätt utslitna möbler 10% +6

inte har råd att träffa släkt/vänner för fika eller middag minst en gång i månaden 4% +3

inte har råd att varje vecka spendera en mindre summa på sig själv 12% +5

inte har råd att regelbundet delta i en fritidsaktivitet 11% +6

inte har råd att åka på en veckas semester per år 6% +6

inte har råd med bil 6% +3

Detta är en fråga som kräver politisk vilja och omedelbar handling! Politikerna måste sluta blunda för denna verklighet. Det går att föra en politik som istället för att öka på, minskar klassklyftorna! 

Vi måste alla ta ansvar och arbeta tillsammans för att sätta politisk press så att ingen, oavsett bakgrund eller ekonomisk situation, ska behöva kämpa för att hålla värmen i sitt eget hem eller prioritera bort barnens fritidsaktiviteter.

Det är dags för samhället att prioritera mänskliga behov över vinster och skattesänkningar. Det är hög tid att skapa en mer rättvis och inkluderande verklighet där alla kan känna sig trygga och varma i sina hem, där ensamstående kvinnor ska slippa prioritera mellan att sätta näringsrik mat på bordet eller skor till barnen. Men det är inte enbart en fråga om politik de är också en fråga som handlar om vad vi ska ha för gemensamma värderingar i Sverige och vad det är för samhälle vi alla vill vara en del av.

Låt oss inte ignorera denna kalla verklighet. Låt oss istället arbeta tillsammans för att skapa en varmare och en rättvisare värld för alla. Det är faktiskt vår plikt och vårt ansvar att försöka göra det rätta.

Länk till arbetets reportage med SCB siffrorna https://arbetet.se/2024/04/19/dubbelt-sa-manga-arbetare-har-inte-rad-att-varma-bostaden/

4 svar på ”En iskall verklighet! Dubbelt så många arbetare kämpar för värme”

 1. Nils Andersson skriver:

  Inte förvånad. I dom blåbrunas värld. Finns det närande. Och tärande medborgare. Dom närande är dom. Som inte kritiserar. Ifrågasätter vad regeringen, kapitalet gör. Dom tärande är dom. Som kritiserar. Ifrågasätter hur samhället är uppdelat.

 2. Arne Johansson skriver:

  Att regeringen inte vill ha jämlikhet är väl nu en väl etablerad sak. Mitt intryck är att Tidöpartierna arbetar för att ”amerikanisera” Sverige. Det vill säga att etablera en klass medborgare som inte klarar av att leva på en heltidstjänst och är så desperata att dom går med på att arbeta utan kollektivavtal.
  Att sätta sig i skuld för att få arbete .Att återvända till statarlängorna. För den härskande klassen skall det finnas betjäning på alla nivåer
  Det vill säga tillbaka till den goda tiden

 3. Anette skriver:

  Vad bra , skrivet! Väldig viktig debatt! Det är många som har svårt att få ihop ekonomin . I nuläget känns det som de är värre än någononsin.
  Samtidigt är de som är rika ännu rikare, än någonsin?

 4. Bengt Blomberg skriver:

  Ut med det tråkiga budskapet i media och på 1;a Maj!!!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading