Till lo.se Sök Meny
Sörj de som dött, kämpa för de som lever

Sörj de som dött, kämpa för de som lever

Söndag 28 april är det International Workers Memorial Day.

En dag att minnas de som dött på sina jobb och se till att de inte dött förgäves.

I Göteborg arrangerar Unga Byggare en manifestation på Götaplatsen. Vi har gjort en liten film för att uppmärksamma detta.

Det internationella temat för dagen är relaterat till klimatrelaterade risker för arbetare.

I Sverige idag är döden på jobbet allt för närvarande för att lyfta blicken mot internationella risker. 63 döda på jobbet förra året. 18 hittills i år. De allra flesta är arbetare.

De drabbas av att arbetsgivare brister i sitt säkerhetsarbete. Kalkylerade risker med människors liv och hälsa. De drabbas av att skyddsombuden inte har tillträde till alla arbetsplatser. Och de drabbas naturligtvis av otur och olycka. För det mesta går det ju ändå bra. Det är ju långt ifrån varje gång någon struntar i eller är omedveten om ett säkerhetskrav som någon gör illa sig eller dör.

Det som är viktigt att minnas är att trots individuella val så är det arbetsgivarna som har ansvaret för säkerhet och arbetsmiljö. Det är arbetsgivarna som utsätter miljontals arbetare för giftiga ämnen varje år som leder till för tidig död för hundratusentals av dem. Det är arbetsgivarna som inte säkrar att byggställningen håller eller att klämskyddet funkar. Det är deras ansvar att se till att säkerhetsutrustning används och att säkerhetsrutiner finns och följs.

Visst är det nästan omöjligt att hindra att olyckor uppstår. Men idag ställs alltför ofta lönsamhet mot säkerhet. Det är oacceptabelt.

I LOs valplattform inför EU-valet finns flera bra förslag för att minska döden på jobbet i en europeisk kontext. Och det som vi har identifierat som en viktig fråga är att det ska vara dyrt att göra fel som arbetsgivare.

Vår EU-valskandidat Johan Danielsson brukar fråga hur många som förhåller sig till GDPR. Det är i princip alla. Skälet är att det är så dyrt för företagen att låta bli. Därför måste sanktionsavgifterna mot arbetsmiljöbrott bli mycket högre och ställas i proportion mot företagens omsättning. Och det ska inte gå att smita undan genom att ta in ytterligare en underentreprenör.

Så på söndag sörjer vi de som dött och visar vårt missnöje. På Första maj ser vi framtiden an med sina problem och möjligheter. Från den 22 maj kämpar vi för oss som lever genom att rösta i EU-valet.

3 svar på ”Sörj de som dött, kämpa för de som lever”

 1. Arne Johansson skriver:

  Att kunna räkna med att ha en arbetsgivare som tar sitt ansvar för arbetets säkerhet är något som var självklart. I dag är det många som har subcontrakorer som arbetsgivare och då börjar det bli mycket osäkert med laglydnad.
  Det måste finnas bättre kontroll på alla led i arbetsplatsen.
  Den människohandel som finns på många arbetsplatser är en tendens som gör att skurkar kommer in på arbetsplatsen
  Det måste finnas medel kanske genom AI som kan kontrollera denna tendens

 2. Anette skriver:

  Väldigt bra att visa att vi tänker på de som förolyckats på sitt arbete, tänker framförallt på deras anhöriga.
  Tragiskt att det sker så många arbetsplatsolyckor, som t.o.m. leder till döden. Borde inte ske idag, när vi faktist har säkerhetsanordningar på olika vis. Dags för arbetsgivarna att steppa upp och ta sitt ansvar med säkerhet för arbetsgivarna!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading