Till lo.se Sök Meny
Stoppa en ny stupstock i sjukförsäkringen

Stoppa en ny stupstock i sjukförsäkringen

Nu är det återigen dags att klättra upp på barrikaderna och göra det tydligt för Tidölaget att det är en viktig gräns som är på väg att passeras.

När statistikern och regeringens särskilda utredare Per Johansson presenterade den utvärdering av de förbättringar av sjukförsäkringen som Socialdemokraterna åstadkom under sin regeringstid så kunde han inte hitta något statistiskt underlag för att det hade haft någon effekt varken på hälsa eller återgång i arbetet. Därför föreslår han att reformerna ska dras tillbaka.

– Vi kan inte ha en sjukförsäkring för alla individer… Som är unik för alla individer., säger han på presskonferensen.

Det är ett väldigt tydligt sätt att visa att man inte ser på människor som något annat än statistiska enheter. Att de som har blivit prövade mot en fiktiv arbetsmarknad, utskrivna efter 180 dagar eller tvingats tillbaka till arbetet trots smärta eller utmattning inte räknas. Deras individuella problem är inte signifikanta i en statistisk modell.

Det är ju inte självklart att man ska använda en statistisk modell för att utvärdera något som berör individer. Det är ett val. Ett val regeringen gjorde när man sparkade tidigare utredare, ändrade direktivet och tillsatte Per Johansson.

Nu har regeringen ett annat val.

Antingen kan de lyssna på alla de fackliga organisationer och andra som redan har höjt sina röster mot förslaget. Därför att det drabbar inte grupper, det drabbar individer. Eller så kan de välja att följa den statistiska modell som deras utredare valt.

Om regeringen och SD väljer att följa utredarens förslag så har Socialdemokraterna en mycket tydlig valfråga 2026.

Uppdatering: Svenskt näringsliv är i en kommentar mycket positiva till att åter försämra sjukförsäkringen. – De många undantagen och regeländringarna har gjort sjukförsäkringen mindre rättssäker och legitim. Nu behövs en återgång till ett regelverk som kan bidra till en låg och stabil sjukfrånvaro som också kan vara hållbar över tid, säger Catharina Bäck på Svenskt näringsliv.
LO fortsätter att propagera för en sjukförsäkring som inte gör dig fattig när du är sjuk samt att arbetsgivarna tar sitt rehabiliteringsansvar på allvar.

5 svar på ”Stoppa en ny stupstock i sjukförsäkringen”

 1. Arne Johansson skriver:

  Denna följetong fortsätter. Arbetare är inte maskiner som kan repareras lätt med nya reservdelar. Det är frågan om komplexa individer som i stort liknar arbetsgivaren även om arbetsgivaren inte tycks tro det.
  Arbetaren vill arbeta med ett arbete som inte gör hen till en belastning för samhället.
  Om sida eller sjukdom händer vill arbetaren läka och rehabiliteras tillbaka till full funktion eller till sin kapacitet om full funktion inte är tillgänglig.
  Det borde vara varje arbetsgivares intresse också. Det bord också vara våra politikers intresse, eller?

 2. Maud Magnusson skriver:

  jag vill inte ha någon ny Stupstock Som drabbar dem Som är sjuka och jobbar En då Jag vill ha det som Är anpassat Till Individerna Och får möjlighet er Att jobba och finnas på sin arbetsplats

 3. Ulf björk skriver:

  Ulf Kristerssons regering med stöd av Jimmy Åkesson och Sverigedemokraternas förslag om en försämring av sjukförsäkringen kommer att göra folk sjukare.
  Regeringen hävdar att ingen forskning stöder att man blir bättre eller friskare av rehabilitering och den utredningen kräver syn och enligt mångas uppfattning så krävs det mer tid för en del sjuka att återfå arbetsförmåga så att de kan återgå i arbete och det är kolossalt dumt att inte få tillgång till den tid som krävs för rehabilitering.
  Arbetsgivare är skyldig rehabilitera vid sjukskrivning så att återgång i arbetet möjliggörs.
  Det är en av anledningarna till att oseriösa arbetsgivare vill säga upp personal vid sjukdom.

 4. Göran Johansson skriver:

  Det är tillbaka till en sjukförsäkring som är provade tidigare var var följden mer arbetslösa . Dessa var
  Redan utanför arbetsmarknaden och var utslagna .. Det som fattasr en rehabilitering som är värd namnet jag är så gammal att jag fortfarande de stora möjligheter som försäkringenkasdan drev ett i Tranås och ett i Åre dom gjorde riktiga.utredningsr så man visste vilka som kunde gå till arbete och vilka som inte ens kunde klara anpassat arbete. Man visste att dom som kunde arbeta kunde man från arbetsförmedlingen hjälpa till arbete med eller utan lönebidrag .Sjukförsäkringen bygger i nte den sjuke utan hålla ner kostnaderna för försäkringen . Dom med pengar klara sig i alla fall med egna försäkringar eller företaget via företaget en gräddfil för denna grupp berös inte dom så dom borgliga partierna kan fortsätta med mer montering av välfärden . Dom är ett bevis på girighetens företrädare

 5. Trött på att vara en slav i välfärden skriver:

  Blir så trött, på politiker. När många inom LO har kroppsarbete, som är det vanliga. Att många får förstörda axlar, nackar, ryggar på grund av monotont och tungt arbete, efter många år av arbete. Så är vi bara ett nummer i statistiken. Kan vi inte jobba längre eller efter en tex axeloperation, är det lätt att bli utförsäkrad. Både utförsäkrad och inget arbete, blir det svårt att försörja sig till de är dags för pension… De sk välfärdsarbeterna är snart ett minne blott. Efter vår/min generation har pensionerats vem ska arbeta med dessa arbeten? Glöm att de yngre vill jobba med dessa arbetsvillkor, som vi har nu. Dessutom med att försämra sjukförsäkringen åter igen. Sparka på dem, som redan ligger!
  Hur ska rekryteringen till dessa jobb gå till? Kanske något politikerna ska jobba med.
  För om 10 år är det försent att lösa detta. Tyvärr känns det som att det blir som med kriminalitet. Politiker skyller bara på varandra. Mycket snack och lite verkstad… suck!!!

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading