Till lo.se Sök Meny
EUs grundvärderingar innefattar inget utrymme för hat

EUs grundvärderingar innefattar inget utrymme för hat

Vid det senaste plenarmötet i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (där jag är ledamot, nominerad av LO) antogs ett yttrande om att motverka uttryck för hat och hatbrott (SOC/792). Jag var med i arbetsgruppen som tog fram förslaget till yttrande, och deltog även i debatten i plenum.

Kommittén inleder yttrandet med att referera till EU-fördragets artikel 2, som stadgar att unionen ska bygga på värdena ”respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter. Dessa värden ska vara gemensamma för medlemsstaterna i ett samhälle som kännetecknas av mångfald, icke-diskriminering, tolerans, rättvisa, solidaritet och principen om jämställdhet mellan kvinnor och män”. Redan detta grundläggande stadgande tycker vi visar att det inte finns utrymme för hat inom EU.

Vidare uppmanar kommittén EU-kommissionen och medlemsländerna att ta itu med alla former av hat i det offentliga rummet, i skolan, inom näringslivet och på arbetsplatserna.

Förutom att komma till rätta med hat baserat på ras, religion och etniskt ursprung, uppmanar kommittén EU att anta en övergripande strategi och bekämpar uttryck för hat baserat på alla mänskliga egenskaper som omfattas av särskilt skydd såsom kön, ålder, funktionsnedsättning och sexuell läggning.

EESK uppmanar medlemsländerna att vidta åtgärder för att stoppa spridningen av hat och för att lagföra hatbrott. Vi betonar vikten av att bevara och värna yttrandefriheten men att denna frihet aldrig får godtas som ett rättfärdigande av hat och diskriminering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

8 svar på ”EUs grundvärderingar innefattar inget utrymme för hat”

 1. Arne Johansson skriver:

  Mångfald, icke-diskriminering, tolerans , rättvisa ,solidaritet och jämlikhet mellan män och kvinnor är grundläggande för ett fungerande samhälle.

  1. Ellen Nygren skriver:

   Tack, det håller jag med om!

 2. Araselly Silvera skriver:

  Bra jobbat!!

  1. Ellen Nygren skriver:

   Hjärtligt tack!

 3. claes skriver:

  Europeiska ministrar tävlar med varandra om hur de vill krossa Ryssland. Statlig media har följetonger med krigspropaganda varje dag.
  Domedagsklockan står på 90 sekunder i tolv. Vilket hat är det du pratar om egentligen? Eskaleringen ökar för var dag som går men ingen verkar reagera! Vi är en raket ifrån ett kärnvapenkrig!
  Använder du din Yttrandefrihet till att prata fred , blir du klassad som ”putinkramare”. 30 miljarder av våra skattepengar går till vapen till ett korrupt och odemokratiskt Ukraina som inte ens tillhör EU.
  Samtidigt som vår sjukvård har ett minus på 28 miljarder.
  Hur rättfärdigar EU sitt hat och diskriminering mot palestinier med tanke på hur mycket vapen EU exporterar till Israel?
  Varifrån sprids detta hat? är det uppifrån , militärindustrin ? makten och lobbygrupper?
  En sak vet jag! Vanliga människor vill sällan varandra något ont. Och det gäller även människor i alla länder.
  Var tog diplomatin vägen?

  1. Ellen Nygren skriver:

   Det hat som yttrandet handlar om är det som sprids människor emellan, och som grundas på de uppräknade grunderna för skydd mot diskriminering.
   Med vänlig hälsning
   Ellen

 4. Göte Ask skriver:

  Mycket bra och tydlig värdegrund.

  1. Ellen Nygren skriver:

   Tack så mycket för din återkoppling!
   Med vänlig hälsning
   Ellen

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading