Till lo.se Sök Meny
Succé för Yrkes-SM i Värmland

Succé för Yrkes-SM i Värmland

Nyligen avslutades Yrkes-SM på Tingvalla sportcenter i Karlstad. Evenemanget besöktes av över 28 000 elever, lärare, föräldrar och branschrepresentanter under tre intensiva tävlingsdagar. På plats kunde man följa tävlingarna, prova på olika yrken och få tips inför gymnasievalet.

Det var fantastiskt att se närmare 200 yrkesstolta ungdomar tävla i yrken som målare, svetsare, träarbetare, plattsättare, webbutvecklare, frisör, kock och undersköterska. Sammanlagt deltog 68 yrken, varav 32 var tävlingsyrken. Spänningen var stor runt tävlingsmomenten och koncentrationen på topp.

Det fanns också möjlighet att testa olika yrken, till exempel lägga golv, stoppa en blödning eller provsitta i en lastbil. Själv gjorde jag marsipanrosor till prinsesstårtor.  

Parallellt med alla tävlingar och prova på aktiviteter fanns det ett fullspäckat seminarieprogram med många intressanta samtal. Till exempel ett om Yrkesutbildningens påverkan på ekonomin.

Yrkes-SM har funnits i 20 år och syftet med tävlingarna är att höja statusen och attraktionskraften för utbildningarna. Bristen på yrkesutbildade är stor och det kommer att saknas 290 000 yrkesutbildade till 2035 om inte utvecklingen bryts. Till ett Yrkes-SM kommer det högstadieelever från hela regionen och efter ett SM brukar söktrycket till yrkesprogrammen öka i regionen.  

Och det mönstret tror jag håller i sig, eftersom 7 av 10 som besökte Yrkes-SM i Karlstad uppgav att de blivit mer positiva till yrkesprogrammen. Det är något som framkommer i Ungdomsbarometerns besökarundersökning som genomfördes på plats.

Jag tror också att söktrycket till yrkesprogrammen kommer att öka eftersom högskolebehörigheten är återinförd. Nu får eleverna två yrkesutgångar, ett yrke och alla möjligheter att studera vidare. Ett yrkesprogram är onekligen ett smart val.

Nästa år införs reformen om planering och dimensionering av gymnasial utbildning. Det innebär att utbildningarna ska dimensioneras mer efter arbetsmarknadens behov. Det kommer med stor sannolikhet också leda till att fler går ett yrkesprogram. En reform som LO välkomnar.

Yrkes-SM arrangeras av WorldSkills Sweden och är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten, där syftet är att synliggöra och öka attraktionskraften för yrkesutbildningen. Tävlingarna fungerar som uttagstävlingar till det svenska Yrkeslandslaget inför EM och VM.

Nästa Yrkes-SM går av stapeln i Stockholm 2026. Det ser jag fram emot.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading