Till lo.se Sök Meny
Demokrati, klimatmål och rättvis likabehandling teman för debatter i EESK

Demokrati, klimatmål och rättvis likabehandling teman för debatter i EESK

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, EESK, höll plenarmöte i ett höstfagert Bryssel 18-19 september. Stora teman diskuterades. Först handlade det om att samhället måste göra mer för att inkludera människor med funktionsnedsättning, i synnerhet i arbetslivet. För det krävs aktiva åtgärder på arbetsplatsen och genom en politik som främjar inkludering.

Sedan debatterades den demografiska utvecklingens påverkan på det sociala Europa. Bland annat framhölls att politiken måste främja solidaritet mellan generationerna.

Vidare var EUs klimatmål och arbetet för att nå dit föremål för diskussion. Ledamöter tog bland annat upp att industrin måste moderniseras. Utsläppen måste minska i snabbare takt än vad som är fallet idag. Klimatpolitiken måste vara en investeringsagenda, som gör den positiv för konkurrenskraft och industriomställning.

I anslutning till klimat-temat antogs även ett yttrande om att EU måste stödja Brasilien i kampen mot illegal avskogning av Amazonas. Ett yttrande handlade om behovet av att jordbrukspolitiken utformas så att den stöder en hållbar omställning av jordbruks- och livsmedelssektorn.

Ett yttrande som tydligt visade att det finns motsatta uppfattningar inom det organiserade civilsamhället handlar om krav på information till konsumenter. Yttrandet, så som det blev utformat efter omröstning, förordar krav på information som kan göra det möjligt för konsumenterna att göra informerade val.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ett svar på ”Demokrati, klimatmål och rättvis likabehandling teman för debatter i EESK”

  1. Bodil skriver:

    Ord, ord, ord. När kommer handling?

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading