Till lo.se Sök Meny
Elever har rätt att få kunskaper om arbetsmarknaden

Elever har rätt att få kunskaper om arbetsmarknaden

De nya examensmålen i samhällskunskap har stora brister. De saknar skrivningar om arbetsrätten, arbetsmarknadens parter och den svenska modellen.

Därför har LO svarat på Skolverkets remiss om examensmålen för de nationella programmen i gymnasieskolan, där vi skriver att dessa delar måste finnas med. Och det gäller för alla elever – oavsett program.

Och vad beror det på? Jo, för ett år sedan, ungefär när den första snön föll, klubbade regeringen de nya ämnesplanerna för gymnasiet. Den nya skrivningen för samhällskunskapen var omgjord och innehöll inget av de ovan nämnda.

Det är mycket anmärkningsvärt att gymnasieelever nu riskerar att inte få undervisning i arbetsmarknadskunskap.

Det måste vara skolans uppgift att lära eleverna om svensk arbetsmarknad, till exempel att arbetsvillkor inte regleras genom lagstiftning utan att det är fack och arbetsgivare som förhandlar fram och reglerar löner och anställningsvillkor via kollektivavtal.

Risken är annars stor att elever stiger ut på arbetsmarknaden och inte känner till sina rättigheter och skyldigheter. Eller de lagar som gäller. Till exempel Lagen om anställningsskydd, Medbestämmandelagen och Arbetsmiljölagen.  

Många ungdomar jobbar dessutom extra under sin skoltid och då är det viktigt att veta vad som gäller för att inte bli utnyttjad.

Unga personer har dessutom en förhöjd risk att falla offer för arbetskriminalitet. För att motverka detta är det viktigt att känna till sina rättigheter.

LO har tidigare uppmärksammat frågan på olika sätt, bland annat via bloggen ”Regeringens beslut att slopa arbetsmarknad ur läroplanen är helt fel väg att gå”.

Vi vill nu uppmärksamma Skolverket på att skrivningar om arbetsmarknaden måste återinföras i ämnesplanen och i examensmålen för samhällskunskapen.

Det vore mycket positivt om undervisningen återigen skulle innehålla följande delar: Arbetsmarknad, arbetsrätt och arbetsmiljö, Arbetsmarknadens parter, deras roller och betydelse för samhällsutvecklingen.

Om det blir verklighet igen får våra gymnasieelever en bra grund inför det kommande arbetslivet.

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading