Idag kom nyheten att det inte blir någon proposition om ändrat skolval från Tidö-regeringen, trots skrivningen i Tidöavtalet där det stod att Det behövs ett regelverk för ett skolval som baseras på gemensamt och obligatoriskt skolval, bättre information till föräldrar och elever samt rimliga och förutsägbara antagningskriterier. Men så blir det alltså inte. Om det överhuvudtaget blir någon helrenovering så kommer i alla fall inte skolvalet att ingå. Skolminister Lotta Edholm skyller på tidsbrist. Utbildningsdepartementet har ju både tillsatt och tagit emot enormt mycket utredningar på väldigt omfattande områden, säger hon.
Om det är brist på politiskt handlag eller politisk vilja som är orsaken till att regeringen satt sig i den här situationen är förstås svårt att veta. Det som står klart är att behovet av utredning ser ut som ett svepskäl. Frågan är utredd och lagrådsbehandlad. Helt utan erinran. Det fanns till och med en proposition om gemensamt skolval och stopp för kötid. Nu röstade Lotta Edholms regeringskompisar mangrant nej till den, men att döma av retoriken har de ju ändrat sig sedan dess. Riksdagen röstade nej till gemensamt skolval den 16 juni 2022. Endast sex (6!) veckor senare ville Liberalerna genom partiledare Johan Pehrson plötsligt ta bort den kötid de nyss röstat för att behålla från skolvalet.
– Liberalerna vill få bort kösamhället på alla ställen, sade Johan Pehrson till SVT några veckor före valet.
Drygt ett år efter valet, i december 2023, uttalade skolminister Lotta Edholm självsäkert att hon skulle lägga fram ett färdigt lagförslag om ett obligatoriskt skolval med begränsad kötid före mandatperiodens slut:
– Vi vill skapa ett transparent och trovärdigt system, där skolor inte kan välja vilka elever man ska ta in eller inte.
Nu blir de mångåriga köerna kvar. Och skolorna kommer – med skolministerns ord – kunna fortsätta att välja vilka elever man ska ta in eller inte.
Det är ett svek. Plocka fram den färdiga utredningen. Gör eventuell justeringar om det nu är någon urvalsgrund som Tidö-partierna har synpunkter på. Skicka en remiss om det behövs. Låt Lagrådet bedöma det reviderade förslaget. Lägg fram en proposition. Så enkelt har det varit ända sedan regeringen tillträdde.
Det ser ut att vara viljan som saknas.