Till lo.se Sök Meny
Satsa på yrkesutbildning i tider av arbetslöshet

Satsa på yrkesutbildning i tider av arbetslöshet

Vårbudgeten får både ris och ros av LO när det kommer till kompetensförsörjningen. 

Regeringen gör satsningar på yrkesvux och yrkeshögskolan i budgeten. Det är bra när arbetslösheten är hög. Men även för att behovet av yrkesutbildade är stort. Det saknas till exempel undersköterskor, elektriker och industriarbetare.

Men när det gäller yrkesvux vill LO se yrkesvuxutredningens förslag där kommunerna får en långsiktig finansiering på tre år. Risken är annars stor att kortsiktiga medel inte hinner användas, utan skickas tillbaka. 

LO vill också att yrkesvux ska få högre anslag till dyrare yrkesutbildningar i enlighet med yrkesvuxutredningens förslag. Det är viktigt för att kommunerna ska kunna bredda sitt utbud av utbildningar och möta kompetensbehoven. Nu framkommer det i budgettexten att regeringen har för avsikt att höja ersättningsnivåerna i statsbidraget för regionalt yrkesvux i enighet med förslagen i utredningen för bland annat ökad kvalitet inom utbildningarna. Det är välkommet.

Yrkeshögskolan får ökade medel till korta kurser. Det är viktigt, eftersom det ökar förutsättningarna att få till fler kurser för yrkesverksamma i omställning. Många som söker omställningsstudiestödet har fått medel till längre utbildningar, därför är det angeläget att öka utbudet av kortare kurser som möter målgruppen.

Regeringen har infört en pilotverksamhet på gymnasial nivå inom yrkeshögskolan som pågår till 2026. Nu förlängs pilotverksamheten – Nationell yrkesutbildning – till 2028. LO hade hellre sett att yrkesvux fått rätt ekonomiska förutsättningar, än att försöksverksamheten förlängts. LO ser också en risk att det kan bli konkurrens mellan Nationell yrkesutbildning och yrkesvux, och det vore olyckligt.

LO är kritiska till att regeringen inte satsar på folkhögskolan. Det är beklagligt eftersom folkhögskolorna gör viktiga insatser för grundutbildning och yrkesutbildning. Och i ett läge där arbetslösheten är hög och behovet av yrkesutbildade och möjligheten till omskolning är stort, är det bekymmersamt att anslagen till folkhögskolorna krymper.  

Behovet av yrkesarbetare i Sverige är stort, därför måste yrkesutbildningen få rätt förutsättningar. Och det brådskar. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading