Till lo.se Sök Meny
Om konsten att förhala och skjuta politiska löften på framtiden

Om konsten att förhala och skjuta politiska löften på framtiden

Ni minns kanske sagan om den lille herrn som hade en bit tyg, som han ville göra en rock av.
Och som han gick till Mäster Skräddare med och frågade om denne kunde sy honom en rock?
Jo, det kunde Mäster Skräddare.
“Och när blev rocken klar”?
“Om lördag”, svarade Mäster Skräddare.
Men varje gång den stackars lille mannen uppsöker skräddaren var det något som inträffat som gjorde att beställningen förändrades. Först omvandlas rocken till ett löfte om en väst, sedan en mössa, därefter ett par vantar och slutligen en tumme. Men inte ens detta sista löfte håller Mäster Skräddare. Till slut “bidde det ingenting”…

När jag ser hur regeringen hittills hanterat frågan om att “snabbutreda” och utvärdera sjukförsäkringens regelverk kan jag inte låta bli att göra kopplingar till sagan om den lille mannen och Mäster Skräddare.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har i massmedia vid flera tillfällen, i likhet med Mäster Skräddare, försökt begränsa och förminska uppdraget så mycket som möjligt. Han har bland annat talat om att man måste använda förstoringsglas för att hitta fram till några som helst skavanker i denna sjukförsäkringsreform, som han själv tror “kommer kvala in bland de stora i svensk socialpolitik“.

Regeringen har dock sedan hösten 2010 vid upprepade tillfällen, både i och utanför riksdagen, lovat att se över regelverket i sjukförsäkringen. Inte minst har detta varit nödvändigt för att möta en växande och kritisk opinion mot de nya sjukreglerna inom alliansens småpartier. Men detta har hittills varit en tämligen utdragen historia…

I oktober 2010 sade Kristersson att översynen ska vara klar om “några månander“. I budgetproppen strax efter detta hette det att översynen ska ske “i närtid“. Sedan har det vid olika tillfällen och tidpunkter talats om att översynen ska vara klar antingen “efter nyår” eller  “under vårvintern” osv. Ständigt har tidpunkten flyttats framåt i tiden…

Av den propositionslista, som just kommit ut, blir det tydligt  att översynen återigen skjuts på framtiden. Läser man propositionslistan framkommer nämligen att man nu planerar att lägga förslag först i Maj, för behandling under hösten 2011. Inte är det väl konstigt att sagan om den lille mannen och Mäster Skräddare osökt dyker upp i huvudet?

Frågan är om vi denna gång kan lita på beskedet från regeringen och socialförsäkringsministern. Eller kommer det snart, precis som tidigare, ett nytt besked som flyttar översynen ännu längre fram i tiden? Blir det överhuvudtaget någon översyn? Och om denna ändå blir av kommer den då verkligen att innehålla en ordentlig granskning? Eller väljer man bara att “skrapa lite på ytan”?

…Bidde det till sist möjligen en liten tumme kvar? Eller bidde det … ingenting?

I pressen: DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, AB3, SvD1, SvD2

Bloggar: Alliansfritt Sverige, Ett Hjärta Rött, Motvallsbloggen, Storstad,

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading