Till lo.se Sök Meny
Påskuppropet mot de nya sjukreglerna sätter en snöboll i rullning!

Påskuppropet mot de nya sjukreglerna sätter en snöboll i rullning!

Sveriges Kristna Råd (SKR) skickade i går ut ett öppet brev till regeringen. Där kräver man snabba förändringar av dagens omänskliga och hårda sjukförsäkringssystem. Syftet är att trycka på för en förändring ”så att inte fler enskilda och familjer ska drabbas av ekonomisk och social undergång”.

I det öppna brevet skriver man också att ”…de berättelser och fakta som samlats in vid lokala församlingars möte med människor runt om i landet och som vi i SKR fått del av, belyser att de politiska lösningar som valts leder till problem vi inte kan blunda för.

I sitt upprop ger SKR några exempel på vad som måste förändras i det nuvarande systemet:

1. Svårt sjuka människor måste kunna få sin sjukpenning förlängd utan att behöva ge sig ut och söka jobb/arbeta under sin sjukskrivning,

2. Människor ska inte kunna ställas utanför alla försörjningsmöjligheter därför att Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör olika bedömningar av deras arbetsförmåga – gemensamma bedömningar, giltiga och gällande i båda systemen, måste göras,

3. För människor som inte längre bedöms ha rätt till sjukersättning eller arbetslöshetsersättning måste det finnas en möjlighet att få försörjningsstöd från socialtjänsten även om man exempelvis äger den bostad man bor i,

4. Människor ska inte behöva säga upp en trygg anställning och gå ut i arbetslöshet på grund av att de nått en tidsgräns i sjukförsäkringen.

Från facklig håll är det lätt att instämma i alla de krav som SKR för fram. Det vi nu ser ske är att kritiken mot de orimliga och rättsosäkra sjukreglerna får en vidare spridning. De är allt fler för var dag som går som, utifrån olika perspektiv, reagerar mot de uppenbart orimilga sjukreglerna och att redan utsatta människor idag faktiskt systematiskt kränks på grund av beslut som regeringen fattat. 

Det enda förnuftiga är att regeringen sväljer prestigen och erkänner att utformningen av sjukreglerna (rehabiliteringskedjan) var fel tänkt från början. Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt kan inte längre slippa undan med att endast putsa lite på ytan och sedan fortsätta att tala om sjukförsäkringsreformen (rehabiliteringskedjan) som en historiskt storartad och genial reform. Allt för många har nu fått upp ögonen för de mänskliga tragedier som följer i reformens kölvatten för att detta ska fortsätta att fungera.

Nu krävs istället en rejäl och bred översyn av hela regelverket, där såväl oppositionen som arbetsmarknadsparterna involveras i arbetet. Annars kommer denna fråga att snart igen dyka upp på dagordningen. Att fortsätta att lappa och laga på ett regelverk som läcker som ett såll är en dålig idé.

Vill du hjälpa regeringen att inse, det som nu blir uppenbart för allt fler, finns det naturligtvis möjlighet att driva dessa frågor i din lokala fackliga organisation. Annars kan du också vända dig till det s.k. påskuppropet som nu drar igång och som siktar på att ordna en manifestation mot de nya sjukreglerna, på medborgarplatsen annandag påsk (25 april).

På tisdag 15 mars håller LO ett seminarium om sjukförsäkringen, då är du naturligtvis hjärtligt välkommen! Gå med i kampen för en rimligare och mänskligare sjukförsäkring!

***************************

Läs mer här;
Vi borde ha skrikit långt tidigare
Påskuppropet växer när utsattheten ökar
Skara stift gör upprop för de utförsäkrade
Läs om de påskuppropets initiativtagare här: Charlotte Therese 

Press: GP, SVT, Ab, SvD 1, 2, 3, 4,  DN 1, 2, 3, 4, 5,  DN-Kultur, SR 1, 2, Expr 1, 2

Intressanta bloggar om den senaste tidens händelser: Ett Hjärta Rött, Storstad, Lena Sommestad, Martin Moberg, Peter Andersson, Löntagarbloggen, Fasan, Röda Malmö, Röda Berget, Jinge, Alliansfritt Sverige, Peter Johansson, Öppna kriskommissionen, Netroots, Politometern, Bloggar.se

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading