Till lo.se Sök Meny
Det här räcker inte Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt!

Det här räcker inte Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt!

Igår deltog jag och tiotusentals andra ute i landet i det s.k. påskuppropet, som ju bland andra LO och en rad andra fackliga och kyrkliga organisationer ställt sig bakom. Vi var många som på olika sätt och på 29 olika orter runt om i landet protesterade mot utförsäkringarna och de omänskliga sjukreglerna. Manifestationerna fick också bra uppmärksamhet i media. SVT, TV4, Dagens Eko och riks- och lokalpressen bevakade alla de olika arrangemangen.

En sak var helt uppenbar, hos såväl talare som deltagare, vid manifestationen som hölls på Medborgarplatsen i Stockholm; de justeringar som regeringen och socialförsäkringsminister Kristersson nyligen presenterade är otillräckliga. Var och varannan jag talade med igår sade dessutom: “De småjusteringar som Kristersson flaggat för är bara ett spel för galleriet!“.

Kanske var det symptomatiskt att regeringen direkt efter påskuppropet stängde in sig i “bunkern” och valde att avstå från kommentarer, när journalisterna hörde av sig. Denna arroganta strategi, att försöka ignorera kritiken, har dock sina risker.

Genom att fortsätta att “slå dövörat till” och dogmatiskt hålla fast vid grunderna i sin uppenbart misslyckade “sjukförsäkringsreform” riskerar regeringen att föra ihop och skapa nya och oväntade koalitioner och samarbetsgrupperingar.

Den kritiska opinionen bland de troende, mot de nya sjukreglerna, har vuxit sig så stark att den exempelvis  fortsätter att påverka Kristdemokraterna. Där för ju numera ett antal gräsrötter, med f.d. riksdagsledamoten Chatrine Ahlgren Pålsson i spetsen, öppet och regelbundet fram tuff kritik mot sin egen partiledning och regering. Kritiken, från kd-gräsrätterna och andra, verkar inte heller ha mildrats av Kristerssons och regeringens aviserade justeringar i sjukförsäkringen.

Kanske är det vi just nu bevittnar bland kyrkligt- och fackföreningsaktiva början på en starkare folklig opinionsyttring. En proteststorm där de troendes kärleksbudskap rent av kan möta och förenas med arbetar- och fackföreningsrörelsens solidaritetstanke. Var det fröet till en sådan utveckling vi såg rota sig denna påskhelg?

Detta skulle i så fall inte vara något helt nytt för svenskt vidkommande. Många forskare, bland andra idéhistoriken Ronny Ambjörnsson, har visat hur olika folkliga organisationer så som frikyrko-, nykterhets- och arbetarrörelsen samverkade när det vi idag kallar för den ”svenska modellen” formerades och byggdes upp. Den gången handlade det om att försvara människovärdet mot cynisk ekonomistisk exploatering, men också mot olika former av myndighetsförtryck. Mellan nykterhets-, frikyrko- och arbetarrörelsen fanns, och finns fortfarande, dessutom täta personkopplingar.

Kanske är vi nu på väg mot en situation där återigen olika folkliga organisationer, nya och gamla utifrån sina skilda perspektiv och uppdrag, kan förenas i kraven om ett mänskligare samhälle. Ett samhälle där människor inte ensidigt värderas utifrån prestationsförmåga eller taxerad inkomst. Ett samhälle där vi är varsammare med varandra och där staten aktivt stärker, inte försvagar, solidaritetsbanden mellan oss. 

När jag igår stod på medborgarplatsen och lyssnade till alla kloka och gripande inlägg och samtalade med andra deltagare kunde jag inte låta bli att tänka i dessa banor. Tom politisk retorik i kombination med bristande självkritik hos makthavare brukar ju oftast föda starka motreaktioner.

Igår stod i alla fall en sak helt klar för mig; den motreaktion som påskuppropet kanaliserat lär fortsätta att växa, märkas och höra av sig även i framtiden. Det bör nog också Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson räkna med.

*********************************

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, AB1, AB2, AB3

Bloggat: Stardust blogg, Storstad, Martin Moberg, Lena Sommestad, Fasan, Löntragarbloggen, Ett Hjärta Rött

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading