Till lo.se Sök Meny
Blir du pensionär i A-, B- eller C-laget?

Blir du pensionär i A-, B- eller C-laget?

Är det rimligt att Martin, Sabina och Johan, som haft lika lön under hela sitt yrkesliv och som jobbat lika länge, får helt olika pension? När de arbetar har de samma möjlighet att bo, äta och resa. Men när de blir pensionärer kommer det plötsligt att skilja flera tusenlappar i månaden i pension. Hur kan det bli så? Dagens Arena har den senaste veckan haft en rad artiklar på temat som på ett bra sätt belyser detta.

Martin har jobbat på arbetsplatser som saknar kollektivavtal och har därför inte fått några inbetalningar alls till någon avtalspension. Han kommer därför enbart att få sin pension från det allmänna pensionssystemet och blir pensionär i C-laget.

Sabina har jobbat på arbetsplatser som haft kollektivavtal men där det inte funnits några extra avsättningar utöver grundnivån i den avtalade pensionsplanen. Hon kommer att få samma pension från det allmänna pensionssystemet som Martin, och dessutom några tusenlappar från avtalspensionen och blir pensionär i B-laget.

Johan har hela tiden haft kollektivavtal med grundnivån och dessutom extra pensionsavsättningar som hans fackförbund förhandlat fram. Han kommer att få samma pension från det allmänna pensionssystemet som Martin och Sabina, och dessutom dubbelt så många tusenlappar som Sabina från avtalspensionen och blir pensionär i A-laget.

Jag är den första att skriva under på att det behövs högre avsättningar till pensionen. Men jag menar att det sätt på vilket det nu görs är mycket problematiskt. Det skapar orimliga skillnader i pension, gör kollektivavtalen dyrare än nödvändigt och minskar rörligheten på arbetsmarknaden.

Extra pensionsavsättningar är vanligare och högre i yrken där fler män än kvinnor arbetar. Vägen via extra pensionsavsättningar i förbundsavtalen bidrar alltså till att män och kvinnor med samma livsinkomst får helt olika pension. Hur rimmar det med idén om lika lön och villkor för likvärdigt arbete?

Vi måste samla oss och se till att ändra på detta. Först och främst måste kraven på högre pensionsavsättningar riktas till våra politiker. Kan vi höja avsättningarna i den allmänna pensionen så kommer både Martin, Sabina och Johan att få lika stor höjning. Helt rimligt eftersom de har lika lön.

I längden vinner också alla på att Martin och Sabina på detta sätt får en högre pension. Om de får för låg pension kommer annars även Johan att märka av det i form av ökade skatteutgifter för garantipension och bostadstillägg. Då är alla istället förlorare.

 

Ett svar på ”Blir du pensionär i A-, B- eller C-laget?”

  1. Tobias skriver:

    Och jag som i min enfald trodde att företrädarna tog sitt ansvar mot medlemmarna. det är väl därför man har valt dessa? Bevakar inte en arbetstagarorganisation mina rättigheter och ser till att avtal som skrivs skall vara till arbetarnas ”fördel” så vet inte jag vem som tar ansvar..

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading
+

Prenumerera på inlägg

Ange din mailadress och få en notifikation när nya inlägg publiceras.

Loading